Aktuális

A Szigetet is a TEK fogja védelmezni idén

ozs

2016. április 4. hétfő 10:00

Többek közt látványos biztonsági intézkedésekkel és fokozott rendőri jelenléttel reagálnak a Sziget fesztivál szervezői az Iszlám Állam (ISIS) Magyarországnak címzett fenyegetésére.

Az Iszlám Állam a brüsszeli robbantásokat egy erőszakhullám kezdetének szánta. A napokban közzétett fenyegetésükben Portugália mellett Magyarországot is potenciális helyszínként említik egy újabb esetleges terrortámadáshoz. Mivel az ISIS terroristái előszeretettel támadnak meg nagy tömegek által látogatott turisztikai célpontokat, érthető, hogy a nyári fesztiválok szerelmeseinek a hírre összeugrott a gyomra. A legnagyobb, a Sziget szervezőit kérdeztük: hogyan birkóznak meg a súlyos fenyegetéssel?

Gerendai Károly a Borsnak elmondta, hogy a Sziget a fennállása óta nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra. Amellett, hogy a tömegrendezvények minden esetben kiemelt biztonsági intézkedéseket igényelnek, az elmúlt 24 évben az Óbudai-sziget giga rendezvényével együtt folyamatosan fejlődtek és szigorodtak a biztonsági intézkedések. Ennek köszönhetően nem is nagyon kell nagy szigorításokat bevezetni idén.

– Mi eddig is mindent megtettünk, hogy biztonságban legyenek a látogatóink. Nem egy olyan nagy csodáról van szó, nem fognak helikopterek körözni és kommandósok előugrálni a bokorból, mert nem akarjuk elrontani az emberek szórakozásélményét. Alapjaiban nem lesz nagy szigorítás, inkább kifelé próbáljuk meg láthatóbbá tenni, hogyan védjük őket. Szeretnénk, ha a közönség érezné: a fesztivál területén teljes biztonságban van. Eddig kifejezetten nem akartunk TEK-es, egyenruhás, gépfegyveres embereket mutogatni a fesztiválon, pedig ott voltak mindig is a háttérben. Idén nem biztos, hogy el lesznek dugva – magyarázta a Sziget atyja, hozzátéve, hogy jelenleg is folyik egy szakmai egyeztetés, egyezkedés a rendőrséggel, a Terrorelhárító Központ embereivel és egyéb szervekkel. A fesztivál speciális helyszíne és megközelítési lehetőségei miatt a Duna felől is erősítik a védelmet. Így nem történhet az ISIS tavaly elkövetett tunéziai akciójához hasonló eset, amikor a hajóval érkeztek a merénylők a partra gyilkolni.

– A terepet már az építést megelőző he­­­tekben alaposan átvizsgálják, a beléptetésnél meg eddig is volt szigorú kontroll, a Dunán járőrözések és mindenféle egyéb plusz biztonsági intézkedések. Ezek is meg lesznek erősítve, és látványosabbak lesznek – nyugtat meg mindenkit Gerendai.

Mivel az Iszlám Állam fenyegetése egész Európát érinti, Gerendai Károly cége a többi nagy európai fesztivál szervezőivel is egyeztet.

További cikkek

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

life.hu

5+1 munkakör, ami a következő 25 évben teljesen megszűnhet

likebalaton.hu

Négy évszakos Balaton – Tóth Balázs: karácsonykor is sorjáztak a foglalások

she.life.hu

Másfél éve nincs pasim. Mégis, hogyan kaphattam hüvelygombát?

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter újabb kérésére mondtak nemet a pártok

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Meghalt 99 éves korában Mussolini titokban született lánya

vg.hu

Home office-ban van? Így alakul a távmunka költségtérítése

she.life.hu

Ezt az 5 dolgot ki nem állhatják a pasik a nőkben

mandiner.hu

Arcod, amikor a baloldal miniszterelnök-jelöltje doktorrá avat (videó)

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

origo.hu

Elárverezik a földön kívüli fekete gyémántot, az Enigmát - képek