Aktuális

Földlakóknak üzentek az idegenek

Bors

2015. január 22. csütörtök 10:30

A Tejúton is túlról érkezett az a rádiójel, amit nemrég fogtak amerikai űrkutatók. A rejtélyes jel 5,5 milliárd fényévnyiről érkezett. A mindössze néhány tized másodperces rádiójel forrása lehet egy fekete lyuk is, a kutatók szerint azonban sokkal valószínűbb, hogy egy, a Földtől igen messze létező idegen civilizációból érkezett.

A több részből álló üzenet utolsó szakasza kevesebb volt, mint egy milliszekundum, az ereje azonban több, mint amennyi energiát a Nap egy földi nap alatt kibocsát. Az amerikai kutatók a mostanihoz hasonló jelet fedeztek már fel 2007-ben is és azóta hét üzenet érkezett még.

A tudósok a rádióhullámokat 12 teleszkóppal fogták be Ausztráliában, Kaliforniában, a Ka­nári-szigeteken, Chilében, Németországban, Hawaiin és Indiában.

– Egyáltalán nem egyedi eset, hogy idegen civilizációtól kapunk üzenetet. 1985-ben is egy értelmes, logikus jel érkezett, melynek a tartalmát is megfejtették. Körülbelül annyit tesz, hogy az üzenet feladója keresi az intelligens lényeket az Univerzumban – mondta Kalmár János, a Magyar Ufókutató Szövetség elnöke, aki hozzátette: a Földről folyamatosan sugárzunk mi is rádiójeleket az űrbe.

– Ezeken a jeleken vagy jelsorokon a fajunkra vonatkozó információk, a légkör összetétele is megtalálható, valamint az is, hogy hol helyezkedünk el a Naprendszerben – folytatta az ufókutató. Kalmár szerint az sem elképzelhetetlen, hogy olyan jelek is érkeznek az Univerzumból, amelyek dekódolásához még nem elég fejlett az emberi technika.

Nyilvános ufóakták

Nyilvánosságra hozták az amerikai légierő csaknem 130 ezer oldalnyi, titkosítás alól feloldott, azonosítatlan repülő tárgyak észlelésével és ufóügyi vizsgálatokkal kapcsolatos aktáját. A Kék Könyv Projekt Gyűjtemény három ufóészleléssel kapcsolatos katonai nyomozás anyagait tartalmazza. A dossziékban egyebek között megtalálhatók a híres 1965-ös exeteri incidensre és az 1948-ban a levegőben gépével azonosítatlan tárggyal ütközött Thomas Mantell százados halálára vonatkozó dossziék is.

– Érdemes böngészni az aktákban, ugyanis egy magyar eset is szerepel benne, méghozzá 1947. június 10-ről – mondja Kriston Endre, a Ryufor Alapítvány–Magyar Ufókutatási Központ igazgatója, aki saját archívumukból Kereki Dániel szemtanú bejelenté­sét is őrzi. Ezek szerint Budafokon, a Liszt Ferenc utcában három ovális, ezüstösen csillogó szerke­zetet látott repülni. 

További cikkek

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

she.life.hu

Ezt az 5 dolgot ki nem állhatják a pasik a nőkben

she.life.hu

Észre sem vettük, hogy már más nyelvet beszélünk

magyarnemzet.hu

Nagyon kiosztotta az ellenzéket az ismert baloldali szociológus

boon.hu

Puskalövések és autós üldözés Borsodban

origo.hu

Nem remekelt a Samsung Galaxy S21 széria

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a portugál kapitány szerint nem érdemeltek ilyen befejezést

origo.hu

Lezárultak a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoportnál

astronet.hu

Lezárást és új kezdeteket hoz a Rák telihold a héten

life.hu

Tények és tévhitek a D-vitaminnal kapcsolatban

origo.hu

Így nézett szembe a halállal az ír terrorista