Aktuális

Megfejtették: négy fő titka van a hosszú életnek

Balajti Péter, Huszti, Zimber Szilvia

2014. április 10. csütörtök 14:30

Nemcsak tovább, de jobban is élhetünk, ha betartunk négy alapvető szabályt – állítják egy nemrég publikált komoly kutatás nyomán. Tíz éven át kísérték figyelemmel 120 ezer ember életmódját. A szervezet működése alapján tudományosan is alátámasztható a megfigyelés.

Mediterrán étterembe kocogva dobjuk el az utolsó csikket – foglalható össze a ­Maastrichti Egyetem nemrég véget ért, egy évtizede tartó kutatásának eredménye.

A holland szakemberek a tesztalanyokkal sem spóroltak: 120 ezer középkorú vagy annál idősebb nőt és férfit vontak be a tudományos munkába, így a nagy számoknak köszönhetően eléggé pontos eredményeket kaptak. Eszerint a nők átlagosan 15, a férfiak 8 és fél évvel növelhetik várható életkorukat, s ehhez mindössze négy szabályt kell betartaniuk: mellőzzék a dohányzást, tartsák meg az egészséges testsúlyukat, mozogjanak naponta harminc percet, valamint részesítsék előnyben a mediterrán konyhát.

Mindez viszonylag könnyű: sokan máris kipipálhatják az első pontot, ami a nikotinfüggők számára viszont komoly kihívás. Ők erőt meríthetnek a döntés előnyeiből: szó szerint fellélegezhetnek, elfelejthetik a reggeli köhögőrohamokat, javul az ízérzékelésük, így a főként zöldségeken, gyümölcsökön, olajos magvakon, halakon alapuló, kevés húst és alkoholt tartalmazó mediterrán étrendet is jobban élvezik majd.

A mértékletes és egészséges táplálkozás segít az ideális testsúly elérésében. Ha ez is megvan, a napi 30 perc fizikai aktivitás könnyebben megy majd. A kutatásban kulcsszerepet betöltő Piet van den Brandt, az intézmény professzora nem győzi hangsúlyozni: az egészséges életmód gátat szab a korai halálozásnak.

Igazolják a kutatás eredményét a hongkongiak, akik a legtovább élnek: 70-80 éves korukban még dolgoznak, szabadtéri mozgásművészeteknek, illetve a keleti logikai játékoknak hódolnak, és halban-zöldségben gazdag ételeket fogyasztanak. S igazolják azok az orvosok is, akik azt kutatják, hogyan működik a szervezetünk, s mitől öregszik. Dr. Kulin Sándor szülész-nőgyógyász szerint az öregedés természetes folyamat, nincs miért tartani tőle.

– Tartani az idő előtti öregedéstől és a betegségektől érdemes. A mai tudomány indokolatlanul nagy jelentőséget tulajdonít a genetikai adottságoknak. Holott nemcsak géneket, de gondolkodásmódot és mikrobiológiai környezetet is „öröklünk”. Ahogy az éltető oxigén is valóban éltet. Úgy vélem, a lelkiállapot és a szövetek oxigén­ellátottsága összefügg, s ez magyarázza a nevetés, a jó kedélyállapot gyógyító erejét. Ha elegendő oxigénhez jutnak a sejt­jeink, képesek fiatalabb üzemmódba kapcsolni és korrigálni a hibákat – nyilatkozta a Természetgyógyász Magazinnak.

A kutatók szerint a test fittsége mellett a lelki egészség is kulcsfontosságú. Hangoztatják: az optimista életszemlélet és a rendszeres ölelés csodákra képes.

Megfejtik a tudósok az öregedés okát

Az antiaging, azaz az öregedés elleni tudomány nagyon népszerű, a tudósok érdekes megállapításokra jutottak az elmúlt években. Felfedezték, hogy a sejtosztódásban szerepet játszó DNS-spirál végén található egy úgynevezett védősipka, a telomer, ami az évek során egyre rövidül.

A szervezetben azonban termelődik egy telomeráz nevű enzim, ami képes visszaépíteni ezt a védőréteget, így hozzájárul a hosszabb élethez. A kínai gyógyászatban megtalálható astragalusgyökér egyik hatóanyaga aktiválja a szervezet telomeráztermelését.

Meglepő megoldást találtak a kutatók az életkort rövidítő stressz „leföldelésére”: járjunk mezítláb füvön, kövön, homokon! – tanácsolják. Az anyafölddel való közvetlen kapcsolat csökkenti a vérnyomást, és helyreállítja a szívműködést.

A természetes öregedésgátlóként emlegetett antioxidánsokról sem feledkezhetünk meg. Köztudott, hogy az oxidatív stressz tönkreteszi a sejteket. Nemrég találtak egy gént, amely kontrollálja az oxidációt. Gyógynövényekből összeállítottak olyan kapszulát, amelynek szedése stimulálja ezt a gént.

Megállapították azt is, hogy a szervezetben észrevétlenül jelen lévő kóros gyulladások gyorsítják az öregedést. Minden olyan módszer viszont, ami által több oxigén jut a sejtekhez – és ezzel gyorsabbá válik a légzés általi méregtelenítés –, segíti a szervezetet.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

ripost.hu

Megunta a titkolózást: Bevallotta, kit szeret Tóth Dávid exe

origo.hu

A legrosszabb helyen próbált besorolni egy furgonos az M1-esen, mentőhelikopter vitte el - videó

vaol.hu

Holttestet találtak Bozsokon, bűnügyi helyszínelők is vannak a helyszínen - fotók

origo.hu

Még nem dőlt el a Xiaomi 12 Ultra sorsa

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

vg.hu

Elmondta a magyar virológus: ez kell a teljes Covid-védelemhez

borsonline.hu

Madonna ismét elfelejtette, hogy 63 éves: csipkebugyiban mutatta meg formás fenekét

borsonline.hu

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

origo.hu

Zalatnay Sarolta: külföldi szexkalandoktól a meztelen képekig - fotók

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok