Aktuális

Abonyi gyerekgyilkos: az első lövésemtől nem halt meg a lányom

M. S.

2014. március 25. kedd 07:15

Kétszer lőtte fejbe kislányát H. Tóth Mihály, majd a féltékeny férfi saját homlokába is golyót repített. Azt mondja: a túlélés az ő legnagyobb büntetése. Eddig senkinek sem nyilatkozott, most megrázó interjút adott a Borsnak.

H. Tóth Mihály lelkét a legsúlyosabb bűn nyomasztja, amit ember elkövethet. Az abonyi férfi a saját kislánya életét oltotta ki. A tízéves Kiara békésen szundikált, amikor édesapja az ágya mellé lopódzott, és kétszer meghúzta a ravaszt. Mihály utána magát is főbe lőtte, de csodával határos módon életben maradt. Hetekig feküdt kómában, a fejét örökre elcsúfította a sebhely. Most a Maglódi úti börtönben őrzik.

Milyen családban nőtt fel? Önt bántották valaha a szülei?

Szeretetteljes környezetben nevelkedtem, soha nem emeltek rám kezet édesapámék. Három nővérem van, én voltam a legkisebb gyermek. Az iskola után gépszerelőnek tanultam, sikerült is elhelyezkednem, szerettem a munkámat.

Hogyan ismerte meg a feleségét, Renátát?

Egy barátomnál dolgoztam, Renáta szúrt ki engem. A barátnőjével üzente meg, hogy szívesen megismerne. Találkoztunk, majd épp azokban az időkben munkát kaptam Szíriában, és egy évet ott töltöttem. Leveleztünk Renátával, és miután hazatértem, össze is házasodtunk.

Szerelem volt első látásra?

Részemről nem. De aztán a házasságunk éveiben, főképp az utolsó esztendőkben már én ragaszkodtam jobban hozzá.

Tervezték Kiara születését?

Igen, mindenképp szerettünk volna gyermeket, sokáig azonban hiába próbálkoztunk. Mindegy volt számunkra, hogy kisfiú vagy kislány lesz, csak az volt a fontos, hogy egészségesen jöjjön a világra. Aztán 2002-ben megérkezett Kiara.

Melyikük választotta a nevét?

A feleségemmel közösen néztük ki a családi utónévkönyvből. (Itt a férfi heves sírásban tört ki.) A születését a kórház folyosóján vártam, aztán szólított az orvos és végre a kezembe vehettem.

Mire gondolt, amikor először megpillantotta a kislányát? Tett valamilyen fogadalmat?

Nem tíz évre terveztem az életét. (Mihály újra sírva fakadt.) Óvni, védelmezni akartam mindentől.

Igaz az, hogy ön több időt töltött a gyermekével, mint a felesége?

Igen. Renáta ápolónőként hol reggeltől, hol estétől dolgozott 12 órát, így én többet voltam együtt Kiarával. Gyakran ápoltam, amikor beteg volt. Kiskorában gyakran befulladt, később, ovis korában is könnyen elkapta a betegségeket.

Hogyan romlott meg a házasságuk?

Derült égből villámcsapásként ért, amikor Renáta bejelentette, hogy el akar válni. Persze utólag már látom, hogy akadtak gyanús jelek. Renáta örökké a Facebookot bújta, vagy néha nem tudott magyarázatot adni rá, hogy ki telefonált.

Bosszúból ölte meg Kiarát?

Nem. És az sem igaz, hogy terveztem a gyilkosságot. Az, hogy a feleségem el akart hagyni, olyan állapotot idézett elő, amelyet szavakkal nehéz leírni. Szerintem olyan hormonok szabadulhattak fel bennem, amelyek arra késztettek, hogy tegyem meg.

Emlékszik a gyilkosság pillana­taira?

Csak arra emlékszem, hogy elővettem a pisztolyt, bementem a kislányom szobájába és rálőttem Kiarára. Kis kaliberű pisztolyt használtam, sajnos Kiara nem halt meg az első lövéstől, ezért újra meghúztam a ravaszt. (Újra zokog.) Utána fejbe lőttem magamat is. Arra még emlékszem, hogy kitámolyogtam a fürdőszobába és lefeküdtem a földre, egy törölközőt tettem a fejem alá.

A kórházban tért magához?

Nem emlékszem az ébredésemre. Heteket feküdtem kómában. Aztán többször hallucináltam, azt képzeltem, hogy a nővérem lakásában vagyok. Újra meg kellett tanulnom járni és beszélni. A bal kezemet ma sem igazán érzem.

A hozzátartozói látogatják?

Igen, a szüleim és két nővérem látogat. Imádták Kiarát. Nem bocsátottak meg nekem, inkább azt mondanám, hogy nem tagadtak meg, nem taszítottak el maguktól.

A felesége elvált öntől és azóta újra férjhez ment. Mit mondana neki, ha találkoznának?

Beletörődtem, hogy új életet kezdett. Ha neki jobb így, akkor legyen így. De azt megkérdezném tőle, hogy megérte-e ezt csinálni. Ő indította el ezt az egészet, nem én kerestem új kapcsolatot.

Ön még szereti Renátát? Vagy inkább gyűlöli?

Nem gyűlölöm. Ő és Kiara volt az a két ember, akiket a legjobban szerettem. De a történtekért Renáta a hibás.

Maradtak tervei, céljai?

Szeretnék teljesen meggyógyulni. Azt nem tudom, mihez kezdek a szabadulásom után. Kétlem, hogy valaha is újra családot alapíthatnék. Szerintem egy asszony sem tudna megbízni bennem, és én sem bízom többé a nőkben.

Szokott álmodni Kiarával?

Nem. De mindennap gondolok rá. Imádta a madarakat és a rajzfilmeket. És nagyon sokat segített nekem. Mindig ez ugrik be róla először. Odajön hozzám és kérdezi: Apa, segíthetek?

18 évet kapott elsô fokon

Február közepén első fokon 18 év börtönre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék H. Tóth Mihályt, aki 2012 augusztusában egy éles lőfegyverré átalakított gázpisztollyal fejbe lőtte alvó kislányát. A Szegedi Gyöngyvér vezette bírói tanács a 45 éves férfit előre kitervelten, aljas indokból, 14. életévét be nem töltött személy ellen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezett.
 

További cikkek

Tragédia

Sikítás törte meg a csendet: szomszédai küzdöttek az 1 éves kisfiú életéért

Karambol

Súlyos baleset történt, azonnal indultak a rendőrök és a tűzoltók a XVIII. kerületbe

Ez is érdekelhet

life.hu

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a magyar rappert: végre hír érkezett az állapotáról

metropol.hu

23 éves focista halt meg a Ferihegyi úti ütközésben

origo.hu

Légifotók régen, amikor még nem drónokkal fotóztak - galéria

magyarnemzet.hu

Költségvetési csalás gyanújába keveredett Kész Zoltán, Márki-Zay Péter jobbkeze

vaol.hu

Csúsztak az utak, havazott is - Sok a baleset Vas megye útjain

origo.hu

Porszívó és légtisztító egyben

origo.hu

Kiderült, hol a legkelendőbbek a minigarzonok

borsonline.hu

Zokogva nyilatkozott Babicsek Bernát édesanyja: „Mi akartuk eltemetni a fiunkat”

life.hu

Új intézkedés: a szülők nem vihetik óvodába oltatlan gyermekeiket ebben a városban

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

origo.hu

Utolértek egy autót Pécelen, amit a sofőr művelt, olyat csak filmekben látni - videó