Aktuális

Egyházmegyével vitázott az Omega

Bors

Létrehozva: 2013.11.15.

Anyagi vitába keveredett a Pécsi Egyházmegye és az Omega egy jótékonysági koncert miatt. Az együttes a bátaszéki Nagyboldogasszony-templom helyreállításáért adott volna koncertsorozatot, de csak egy próba lett belőle.

Eddig csak egyetlen Omega-koncertet hallhatott a közönség azok közül, amelyek bevételét a bátaszéki templom renoválására ajánlotta fel a zenekar. Sőt Bátaszéken nem is rendeznek több bulit Kóbor Jánosék.

Bár a püspökség és a zenekar sokáig próbált megegyezni, végül ez nem sikerült, így az egyházmegye közleményben tudatta: minden kapcsolatot megszakít a bandával, amely időközben oratóriumot is komponált saját dalaiból vegyes kórusra, szimfonikus zenekarra és néhány rockzenei hangszerre.

Mint azt Dömötör Enikő, a püspökség szóvivője közölte, az első és eddig egyetlen koncert után az Omega és az egyházmegye között polémia alakult ki, ezt pedig többszöri levélváltás után sem tudták elsimítani.

– Nem szeretnénk a jövőben az Omega-oratórium koncertjeit a bátaszéki templom tornyának felújításával összefüggésbe hozni – tudatta az egyházmegyei szóvivő a pecsma.hu-val.

Az Omega szerint azonban nincs szó vitáról, csak félreértésről.

– Az augusztusi koncert csak próba volt, hogy megtudjuk, miként hangzik egy rockkoncert a templomban. Ezt a közönség is tudta. Az oratórium ötlete csak ez után született, az első, igazi bemutatója december 1-jén lesz Szegeden – nyilatkozta lapunknak Kóbor, az Omega frontembere, aki szerint az oratórium iránt akkora az érdeklődés, hogy az már túlnőtt Bátaszéken.

– Az oratóriumot valóban a bátaszéki templom sorsa hívta életre, de nem nekik jött létre. Amikor elkezdtük nyáron az egyezkedést a templommal, még nem tudtuk, hogy ebből az együttműködésből oratórium születik – folytatta az énekes, aki hangsúlyozta: a produkció már önálló életet él. A következő előadásokból befolyt összeget már nem Bátaszéknek ajánlják fel. Ez az elhatárolódás oka.

A jövőben egyébként az oratórium már nem lesz hallható jótékonysági koncert formájában, az Omega bérleti díjat fog fizetni a koncertet befogadó templomoknak, egyházi intézményeknek, így támogatva az adott egyházközösséget.

Az augusztusi koncert telt házas volt.

– Eredetileg csak a költségeink levonása utáni összeget utaltuk át a templomnak, ez is állt a megállapodásban. Csak a hatvanhét tagú kórus odautaztatása Nyíregyházáról, és a gázsijának kifizetése legalább másfél millió forintba került.

A félreértés abból adódott, hogy a plébánia azt gondolta, ez már a koncert volt, valójában csak próba, s a turnéból befolyó összeg lett volna az adomány. Két hete a püspök levélben kérte, hogy számoljunk el a próbával, az elkövetkező előadások pedig inkább legyenek függetlenek Bátaszéktől – részletezte az énekes.

– Ezért jobbnak láttuk végül a próba teljes bruttó összegét, ötmillió forintot átutalni az egyházmegyének. Így a saját költségeinket sem vontuk le a bevételből – mondta Kóbor.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek