Aktuális

Ronggyá verte az időjárás a jósokat

Bors

Létrehozva: 2013.08.09.

Alaposan mellényúltak az időjósok, akik az idei nyarat csapadékosnak, hűvösnek ígérték. Az átlagosnál is keményebb melegek idején jókat lehet szórakozni azokon, akik a mostaninál 10-15 Celsius-fokkal hidegebbet és sok esőt jósoltak ezekre a napokra.

A képzett meteorológusok gyakran kígyót-békát kiabálnak az olyan amatőr időjósokra, akik hosszú távú előrejelzéseket ígérnek. Viszont kétségtelen: a befőttesüvegben létrán ugráló békán túl akadhatnak természeti, csillagászati megfigyelések, amelyek hellyel-közzel akár pontos időjárási képet is előrevetíthetnek. De hogy megmutassuk, ezek mennyire megbízható módszerek, elővettük a hónapokkal korábbi előrejelzéseket, hogy összehasonlítsuk a mért, valós hőmérsékleti adatokkal. Mérkőzzön meg a jóslat az igazsággal!

Hűvöset ígért a Dávid-naptár

2012. 11. 08. – Dávid Mihály csillagászati alapokra hivatkozva elkészített éves időjárás-előrejelzése: „A nyár hűvösebb lesz a megszokottnál, hiszen júniusban 25 fok fölé alig-alig kúszik a hőmérséklet, míg júliusban nagyobb hőingadozások várhatók. Ötödike körül húsz fok lesz a hőmérséklet (helyette: 31 Celsius-fok), míg 16. körül már a jól megszokott 30 fokot (helyette lehűlés, 26 Celsius-fok) mutatja majd a hőmérő higanyszála. A legmelegebb nap augusztus 12–14. környékén várható, ekkor harminc fok körül tetőzik a hőmérséklet (augusztus 8-án már 41 Celsius-fok volt).”

1–0

Ilcsi mama esőt jósolt 

2013. január – Az állítása szerint szintén csillagokból jósoló népi időjós szerint: „Júliusban hirtelen kialakuló felhőkből olyan sok csapadék hullhat, hogy vízözönszerű esőzések okozhatnak károkat. A megszokottnál pár fokkal hűvösebb, illetve melegebb időszakok váltogathatják egymást. Július 19–24.: az esti és hajnal tájéki órákban dörgés-villámlással kísért égi háborúk, záporesők, jégesők jönnek. A hónap utolsó napjait – hidegfronti hatás következtében érkező – zivatarok zavarhatják meg.” (Helyette: 30-33 Celsius-fokos hőmérséklet, elenyésző csapadék.)

„Augusztus elején is a változékony és csapadékos napok lehetnek a jellemzők, melyeket markáns hideg fronthatások változékonnyá és szeszélyessé tehetnek. Augusztusban a megszokottaktól eltérően jóval több csapadék lehetséges.” (Helyette: 33-36 Celsius-fok és szárazság.)

„Augusztus 5–7.: több helyen előbb sötét felhők gyülekeznek, majd rövid ideig tartó dörgéssel, villámlással kísért zuhogó esőkre lehet számítani.” (Helyette 35-38 Celsius-fokos kánikula.)

2–0

Egyhangú a Juhász-tábla

Éves időjárás-előrejelzést ad az interneten Juhász József is Nyíregyházáról. Az oldalon magáról sokat el nem áruló önkéntes időjós naptárja várható hőmérsékleti és csapadékadatokat ad. Nos, Juhász úr azt eltalálta, hogy kánikula lesz, ám júliusra és augusztusra is bőséges esőt várt. Ehhez képest hosszú hetek óta egy esőcseppet sem láttunk.

3–0

A profik is elbuknak

Hőmérsékleti előrejelzésekbe ugyan nem bocsátkoztak, de térségünkre vonatkozóan éves előrejelzést készítettek a világ legismertebb meteorológiai intézetei is, az ő eredményeiket az esotanc.hu weboldal összesítette. És ahogy kinéz: a nagyok sem jártak túl nagy sikerrel.

Az Orosz Hidrometeorológiai Intézet (HCR) szerint a mostanában megszokottnak ­meg­felelő hőmérsékletet kellene éreznünk, a brit és amerikai intézetek azonban a népi időjósokhoz hasonlóan hűvös nyarat vártak. S ezek között olyanok találhatók, mint az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata (NWS), az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálata, a Meteoffice, valamint az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA).

4–0 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek