Aktuális

Budapesten rejtegetik Nyirő hamvait

Bors

Létrehozva: 2012.07.07.

Visszatértek Magyarországra Nyirő József hamvai, de pontos hollétüket titkolják. Az 1953-ban, Madridban elhunyt író május végi, székelyudvarhelyi újratemetése kudarcba fulladt. Az urnát azóta Kövér László házelnök hivatala ôrzi.

Nem árulják el, hogy pontosan hol vannak Nyirő József hamvai. Az író május végi, székelyudvarhelyi újratemetése végül kudarcba fulladt, miután a román hatóságok visszavonták a korábban kiadott engedélyt.

A Szálasi-szimpatizáns, német- és nácibarát író újratemetése órási vihart kavart, a román–magyar viszony azóta is feszült. Újratemetést nem, csak megemlékezést tartottak májusban Erdélyben, amelyen magyar politikusok is részt vettek, többek között Kövér László házelnök, valamint az erdélyi születésű Szőcs Géza, az azóta lemondott kulturális államtitkár.

A magyar parlament elnökének erdélyi szereplése nemzetközi indulatokat szított. Június végén az izraeli parlament visszavonta Kövér meghívását.
A hamvak hollétét már a kiszállításkor titkolták, mivel a román hatóságok hajtóvadászatot indítottak az urna után.

Hogy a sikertelen temetés után hová kerültek a költő földi maradványai, azt nem közölték a szervezők.

Hol vannak most a hamvak? – kérdeztük Lukács Csabát, az újratemetésért felelős kommunikációs vezetőt.

– Magyarországon. Az urnát átadtuk az Országgyűlési Hivatalnak, a továbbiakban ők kezelik a maradványokat. Akkor visszük majd ki legközelebb Erdélybe, ha ismét megkapjuk a szükséges engedélyeket – mondta a Borsnak Lukács, aki hozzátette: tanultak az előző esetből, ezért a legközelebbi újratemetést jóval szűkebb körben tervezik megejteni.

Felmerült, hogy a hamvak visszakerültek a Budapesti Temetkezési Intézethez (BTI) megőrzésre.

– Nyirő exhumált földi maradványait májusban megrendelésre hamvasztottuk, majd az urnát átadtuk az Országgyűlési Hivatal képviselőjének. Azóta mi is csak az újságokból értesültünk a további sorsáról, hozzánk nem érkezett vissza megôrzésre – mondta Tóth Gábor, a BTI Zrt. szolgáltatási igazgatója, aki hozzátette: a kiadott urnák további sorsa nem tartozik rájuk.
l
Megkérdeztük a parlament sajtóosztályát: pontosan hol őrzik a hamvakat?

– A hamvakat Magyarországon tárolják, a pontos helyszín nem közérdekű adat – írták válaszukban. Hamvakat egyébként a törvény szerint akár otthon is lehet tárolni. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek