Aktuális

Hajtóvadászat indult Nyirő József urnája után

Bors

2012. május 26. szombat 11:00

Mindent elkövetnek a román hatóságok, hogy megszerezzék Nyirő József urnáját. Az írót holnap temetik Székelyudvarhelyen. Hamvait a szervezők rejtegetik.

 

Nyirő ugyan már hatvan éve halott, újratemetésének híre mégis hatalmas politikai indulatokat keltett. Miért szúrja a román kormány szemét az író, akinek nevét Erdélyben több iskola is felvette? Nyirő 1941-ben, Erdély Magyarországhoz történt visszacsatolása után, erdélyi képviselőként lett az országgyűlés tagja. A román kormány szemében a magyar törekvések jelképe, itthon viszont ellentmondásos a megítélése, mert a végsőkig együttműködött a nyilasokkal. Maradványait a rokonai hozták haza az Országgyűlés segítségével Madridból, ahol emigránsként elhunyt. Szerdán Budapesten fel is ravatalozták a Nemzeti Sírkertben. Holttestét néhány napja elhamvasztották Csömörön, mert urna engedély nélkül vihető át a határon.

– A román rendőrök hajtóvadászatot indítottak a hamvak megszerzéséért, és a búcsúztatás meghiúsításáért – mondta lapunknak Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője. Bekérették a bukaresti magyar követet, a román vasúttársaság pedig nem engedte, hogy a csíksomlyói búcsúra induló zarándokvonat szállítsa az író maradványait. A székelyudvarhelyi polgármester, Bunta Levente és több román párt a júniusi önkormányzati választások kampányelemeként tekint az eseményre, és nem támogatja azt.

Tegnap már a diplomáciai rendszámú autókat is átvizsgálták a határon. Szász Jenő korábbi polgármesternek, a temetést szervező alapítvány vezetőjének kocsiját ötven percen át vizsgálták, szintén a hamvakat keresték. Szász júniusban újra indul a polgármesteri székért. Az urnát lapzártánkkor az erdélyi szervezők rejtegették.

– Nem árulhatom el, hol vannak a maradványok – mondta Lukács. – Ám a temetésre már ott lesznek az udvarhelyi Pap-kertben.

B terv is készült arra az esetre, ha megzavarnák a magánterületen zajló temetést. Istentiszteletet akkor is tartanak, ha a rendőrség közbelép, a temetést viszont későbbre halasztják.  

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

magyarnemzet.hu

A szülész-nőgyógyász rácáfol Márki-Zay Péter szavaira

she.life.hu

Azt hittem, hogy barátok vagyunk, erre kiderült, hogy csak ágyba akarsz vinni

magyarnemzet.hu

Varga Judit: Súlyos tüneteket produkál az agresszív nyugati liberalizmus

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

Tempósan jöhetnek a frissítések a Galaxy mobilokra

vg.hu

Kiderült, miért húzódik el sokaknál a Covid-megbetegedés

ripost.hu

„Szia drágám, délután jövök érted!” – Így segíthetsz a 3 évesen árván maradt Dávidnak

origo.hu

Filmbe illő autós üldözés volt Debrecenben, azt is felvették, ahogy leteperik a rablókat - videó

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

origo.hu

Leszámolt a vásárlók vágyaival a Tesla, nem kapják meg, amit akarnak