Pihenés

A pihentető, mély alvás titka: 6 tipp, hogy azonnal elaludj

Létrehozva: 2022.11.05.

Tudtad, hogy életünk közel egyharmadát alvással töltjük, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket? A hideg napokon, és az óraátállítás idején különösen fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében odafigyeljünk a nyugodt alvásra. Ezúttal az IKEA szakértői avatnak be a pihentető alvás 6 titkába

Legyünk tisztában az alvás aranyszabályaival.

Forrás: pixabay.com/

A pihentető alvás nagyon fontos szerepet játszik fizikai és pszichés egészségünkben. Az, hogy nappal milyen a közérzetünk, nagyban függ attól, hogy hogyan aludtunk előző este. Ha nyugtalanul telt az éjszakánk, az másnap könnyen megbosszulja magát. Néhány kialvatlan éjszakát még átvészel a szervezetünk, de ha rendszeressé válik a rossz alvás, az előbb-utóbb fizikai és lelki megbetegedéshez: cukorbetegséghez, elhízáshoz, de akár depresszióhoz is vezethet - derült ki a Lakáskultúra legújabb cikkéből.

1. A teljes sötétség néha jó

Talán mondanunk sem kell, hogy több szempontból sem tesz jót, ha lefekvéskor égve hagyjuk a lámpát – a teljes sötétség hiányában ébredéskor akár még fáradtabbnak érezhetjük magunkat, mint elalvás előtt. A fény ugyanis erősen befolyásolja a cirkadián ritmusunkat. A fény azt üzeni a testünknek, hogy ideje felébredni és cselekedni, míg a sötét a pihenésre, töltekezésre ösztönöz. Ezért különösen fontos, hogy lefekvés előtt legalább egy órával már ne bámuljuk a tévét, a telefonunkat, a szobánk hőmérsékletét legalább 18-19 fokra csökkentsük, kerüljük a koffeinfogyasztást és gondoskodjunk róla, hogy a hálószobánk a lehető legsötétebb legyen. Ehhez nagy segítségünkre vannak a sötétítő függönyök, rolók és redőnyök, amik kiszorítják a napfényt és a zavaró városi fényeket.

A sötétség jót tesz az alvásunknak és az egészségünknek. Fotó: pixabay.com

2. A tökéletes matrac elengedhetetlen

A jó alvás a megfelelő matrac és párna kiválasztásával indul. Ahhoz, hogy jól aludjunk, a testünknek fontos, hogy ellazuljon, és kényelemben helyezze magát. Ugyanakkor, ha igazán jól szeretnénk aludni, akkor alvási helyzetünkre is érdemes odafigyelni. Általánosságban elmondható, hogy a gerincet talán háton fekve lehet a leghatékonyabban tehermentesíteni, ugyanis ekkor oszlik el teljesen a test súlya – ezért számukra egy keményebb matrac a legmegfelelőbb. Akik az oldalukon szeretnek jobban elszenderedni, azoknak egy közepesen kemény matrac segít tehermentesíteni a vállakat és a csípőt. 

A hason alvóknak pedig arra kell ügyelniük, hogy a párnájuk ne csak a nyakat és a fejet, hanem a mellkastól kezdve az egész felső testet megtámassza. Az azonban, hogy mi számít ideálisnak, az alvási pozíció mellett nagyban függ olyan tényezőktől is, mint például a testsúlyunk vagy akár a magasságunk. Gerincgyógyászok a keményebb matracokat ajánlják degeneratív, kopásos gerincbántalmak esetén. Ennek fényében, tekints úgy a matracvásárlásra, mint egy megtérülő befektetésre. Ha komolyan fontolgatod a matraccserét, lehetőleg olyan szaküzletben vásárolj, ahol szakértő segítségével kipróbálhatod az összes modellt, és garanciát adnak a kiválasztott darabra.

A tökéletes matrac megtalálása időigényes feladat, de érdemes belevágni. Fotó: pixabay.com/

3. A kellemes hűsben jobban esik betakarózni

Télen imádunk bekuckózni a fűtött lakásba egy csésze forró kakaóval és egy jó könyvvel a kezünkben, és este, amikor ágyba bújunk, különösen nagyra tudjuk értékelni a puha, meleg takarót a paplanunk fölött. De alvás szempontjából nem biztos, hogy jót tesz a szervezetünknek, ha huzamosabb ideig kifejezetten meleg szobában alszunk. Ha éjszaka túl meleg van a szobában, akkor nem fogunk tudni elég mélyen és nyugodtan aludni. A nyugodt alváshoz az ideális hőmérséklet valahol 16 és 20 Celsius-fok között mozog.

A szoba megfelelő hőmérséklete csökkenti az alvás-megszakításokat. Fotó: pixabay.com

4. A csend mindennél fontosabb

A pihentető alvás egyszerűen elképzelhetetlen zajos környezetben. Miután szervezetünk egy rendkívül érzékeny műszer, idegrendszerünk alvás közben még akkor is reagál a külső ingerekre, ha mi fel sem ébredünk. Míg városban gyakori a felújítás, az építkezés, a közúti közlekedés moraja, addig vidéken ott a kakas kukorékolása és a szomszéd kutyájának késő esti szerenádja – amik mind olyan zavaró zörejek, amelyek beszűrődnek a hálószobába. Zajos szobában hosszabb ideig tart az elalvás, lerövidül az alvásidő, fáradtan ébredünk és a rossz közérzetnek köszönhetően romlik a teljesítményképességünk. Ezt kiküszöbölhetjük puha, vastag függönyökkel és szőnyegekkel, amik segítenek a szoba szigetelésében.

A nyugodt alváshoz elengedhetetlen a kényelmes fekhely és csend. Fotó: pixabay.com/

5. A friss levegő nélkülözhetetlen

Mivel akár 6-8 órát is alvással töltünk, lefekvés előtt érdemes alaposan kiszellőztetni vagy akár kereszthuzatot csinálni. Az oxigéndús, friss levegő elengedhetetlen a minőségi alváshoz. A városi környezetben érdemes beszerezni egy párásítót, ami segíti az ideális páratartalom fenntartását a lakásban, és egy légtisztítót, ami megtisztítja a háló levegőjét a szennyeződésektől, allergénektől és beáramló szmogtól. De sokat segíthet, ha zöld növényeket helyezel el a szobádba. A növények egyfelől tisztítják a levegőt, másfelől a természetet nyugalmát is becsempészik a fárasztó mindennapokba.

Minél kisebb a szoba, annál gyakrabban kell szellőztetni. Fotó: /pixabay.com/

6. A hálószoba berendezése sem mellékes 

A tökéletes hálószoba otthonunk talán egyik legmegnyugtatóbb, legintimebb és egyben legelszeparáltabb színtere, melyet kellő odafigyeléssel, apróbb változtatásokkal könnyedén saját ízlésünk szerint rendezhetünk be. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, csupán néhány színes lakástextíliára és pár apró kiegészítőre, ami igazán barátságossá és meghitté varázsolja az egész teret. Fölösleges porfogók helyett törekedj az egyszerűségre.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171789_auto_resized.jpg
origo.hu

Top 15: híres és gyönyörű színészek, akik borzalmasan elhíztak vagy drámaian megöregedtek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27560_resized.jpg?avcount=1714387514
origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171659_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Miért élünk egy ilyen országban? – megszólalt a 40 milliós kenőpénz elfogadásával gyanúsított MSZP-s

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714387514
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173136_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Cuki és ritka tigriskölyköket mutattak be az állatkertben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168040_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714387514
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714387514
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi