Tűzijáték 2022

Az ezeréves történelmet dolgozza fel az idei tűzijáték

Létrehozva: 2022.08.10.

Módosítva: 2022.08.10.

A tavalyi történetmesélő narratívát folytatják, komplex összművészeti előadás lesz az augusztus 20-i tűzijáték. Az idei show az államalapítás utáni magyar történelem egy-egy jelentős eseményét dolgozza fel úgy, mintha azokat egy kisgyermek álmodná meg.

Nemzetközi színvonalú tűz- és fényjátékkal koronázzák meg az államalapítás ünnepe köré szervezett eseményeket. A produkció megalkotására a tavalyi sikeres műsor után idén is a Budapest Playhouse független kreatív alkotóműhelyt kérték fel, amelynek egyik vezetője, Réti Barnabás mesélt a tűzijáték és a kísérő fény- és hangjáték kulisszáiról.


Az államalapításból indultak ki


A koncepció kitalálói – Barnabás mellett Iványi Árpád, a tűzijáték művészeti rendezője – már tavaly december óta azon dolgoznak, hogy egyedülálló produkciót láthasson a nagyközönség.
– Januárban már be kellett mutatnunk a terveket, hogy hogyan képzeljük el az idei műsort. Hasonlóan a tavalyi látványhoz, idén is a drón-fény-hang hármas köré építettük fel a művészeti részét a tűzijátéknak – kezdte lapunknak Réti Barnabás. A dramaturgiára és a kivitelezésre hosszú időt szántak, hogy minden részletet kidolgozzanak.

Az idei koncepciót arra a gondolatra fűztük föl: mit üzen a jövőnek az államalapítás?

Ezt pedig igyekeztünk olyan köntösben bemutatni, amely mindenkihez szól, közös élmény a családoknak, generációknak. Épp ezért meseszerűen, egy kisgyermek álmain keresztül meséljük el a történelmünk kiragadott eseményeit. A mesében a gyermek alakja jelképezi a jövő magyarjait, valamint a mindannyiunkban lakozó tiszta kíváncsiságot és lelkesedést, mely képes a jelent dicsőséges jövővé kovácsolni. A produkciót egy kisfilm foglalja keretbe, két tűzijátékos blokk között pedig elbeszélő részleteket hallhat a közönség olyan értékekről, amiket a kisfiú kap az egyes történetekből – mesélte a részleteket a színész-rendező.

Idén is lesz drónjáték a Duna felett. A szervezők célja, hogy még több drónt vessenek be a műsorhoz, mint egy évvel ezelőtt Fotó: Máthé Zoltán


Ezer év történelme fél órában


A két művészeti szakember azt szerette volna, hogyha történelmünk egyes történeteiből a valódi hősöket, a küzdelmeket kiemelve értsük meg és lássuk nemzetünk egységét, és a közös emlékeinket. Az egyes blokkok fő vezérfonalát is ennek megfelelően választották ki.

– Mivel az államalapítás utáni történelem eseményei szerepelnek a fókuszban, a tűz- és fényjáték első blokkja a hódításokról fog szólni, különös tekintettel a tatárjárásra és a török hódoltság 150 évére. Ennek a fő üzenete az lesz, hogy a támadások és a hódoltság ellenére még mindig itt vagyunk – magyarázta Barnabás. A második blokk a Hunyadi-kornak és a nándorfehérvári diadalnak állít emléket, így például a gyerekek is megtudhatják, miért harangoznak minden nap délben, és mekkora győzelmet arattak a magyarok a törökökkel szemben. Az epizód mottója a szabadság és a bátorság lesz, ahogy a harmadik szakasznak is, amely az 1848-as forradalom és szabadságharcot mutatja be, annak is a hőseit, ikonikus alakjait állítva a középpontba.

– Az utolsó előtti blokk a 20. század nehézségein belül az 1956-os eseményeket emeli ki. Itt sokat gondolkodtunk, hogyan lehetne bemutatni ezeket a napokat, s végül a remény fogalma jutott az eszünkbe. Az embernek mindig kell küzdeni, akkor is, ha nem sikerül. A magyarok pedig ezzel állítottak példát a világ elé 1956. októberében – hangsúlyozta Barnabás. A produkció utolsó percei a magyar történelmet és az életet állítják párhuzamba: rengeteg mindent megéltünk, megkaptunk, akadt, amikor szenvedtünk, mégis itt vagyunk, és lehetünk egységes nemzet. Hangsúlyos üzenetként a történelmünkből fakadó mese emlékeztet minket arra, hogy a nehézségek ellenére mindig emberek tudjunk maradni, és az élet, a szeretet és a béke felé forduljunk a legsötétebb órákban is.

Több, mint 40 ezer rakétát lőnek fel az idei tűzijáték alatt Fotó: Balogh Zoltán/MTI


Híres dalok modern köntösben


A zenei aláfestésről Elek Norbert zeneszerző gondoskodik, ismert, híres muzsikákat hallhatunk úgy, ahogy még soha.
– A tavalyi tűzijáték zenéjéért is ő felelt, így nem volt kérdés, hogy idén is vele szeretnénk dolgozni. Norbertet a Budapest Scoring Orchestra segíti, akik több hollywoodi film zenéjét (például Rambo, Oroszlánszív) játszották fel. Az ő előadásukban hallhatjuk majd például az Elindultam szép hazámból című népdalt, vagy Tinódi Lantos Sebestyén művét, a Summáját írom Eger várának című dalt, amit eddig nagyzenekar még nem játszott el. De a Kossuth-nóta és Brahms V. Magyar tánca is felcsendül – részletezte Réti Barnabás.

Iványi Árpád és Réti Barnabás, a Budapest Playhouse független kreatív alkotóműhely vezetői
Iványi Árpád (balra) és Réti Barnabás (jobbra), a Budapest Playhouse alapítói és vezetői, a tűzijáték megálmodói Fotó: Budapest Playhouse


Aprólékosan tervezték a tűzijátékot


A tűzijáték során több, mint 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel. Ezeket is a műsorhoz passzolva választották ki. 

– Iványi Árpád, a Budapest Playhouse és a tűzijáték kreatív rendezője végignézte az egész rakétakatalógust, és a koncepcióhoz igazítva válogatta ki azokat, amelyek a legjobban illenek a showba. Idén duális színvilágot álmodott a tűzijátékra, ez azt jelenti, hogy minden fejezetben két meghatározó szín fog dominálni. A pirotechnikai céggel pedig azt is megbeszélték, hogy a tűzijáték „mesélni fog”, hiszen a zene ritmusára fognak a rakéták a levegőbe emelkedni és felrobbanni – mondta a színész. A tűzijátékot fényjáték fogja kísérni, amit három helyre, a Parlamentre, a Magyar Nemzeti Galériára és egyedülálló módon a Gellért-hegy oldalára fognak vetíteni. A drónok pedig a Duna felett színesítik majd a produkciót.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184792_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas öröm Liverpoolban: megtörtént, amire Szoboszlai Dominikék az egész szezonban vártak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27728_resized.jpg?avcount=1714785310
origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185992_auto_resized.png
metropol.hu

Emlékszel még a Mrs. Doubtfire sztárjaira? Így néznek ki 31 év után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186892_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nem kegyelmezett a 10 perc után megfogyatkozó ellenfelének a Fehérvár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183628_auto_resized.png
metropol.hu

Marics Peti lecseréli a mikrofont, szakmát vált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186335_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27729_resized.jpg?avcount=1714785310
origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182779_auto_resized.jpg
travelo.hu

Rétisasok lettek a Fertő tó új határőrei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt