Aktuális

Bors tipp: Bátran alkudozzon a szalonban az új autóra is!

Bors

Létrehozva: 2021.04.25.

A múlt héten végigjártuk a kiválasztás folyamatát, melynek során feláll egy rövidebb lista arról, milyen autók jöhetnek szóba egy esetleges vásárlásnál. Érdemes ennek alapján egy újabb keresési körbe kezdeni, hol, milyen áron értékesítik az adott autót.

Forrás: Shutterstock

Új autók esetén is láttunk már az árak tekintetében csodákat, bár a márkakereskedők egy, az importőr által kiadott árlista alapján dolgoznak, az általuk adható kedvezményeket nem határozza meg az importőr, így a kereskedő különféle okok alapján kisebb-nagyobb kedvezményeket tud adni. Egy sokak által keresett, átlagos modellnél persze kisebb az esélyünk, és az is tapasztalati tény, minél na­gyobb értékű az autó, annál na­gyobb kedvezményeket lehet elérni, akár milliós nagyság­rendben is.

Maguknak rendelnek

A kereskedőknek ahhoz, hogy legyen eladásra kész autójuk, a vásárlók által megrendelt autókon kívül maguknak is kell rendelniük tapasztalataik vagy különleges modelleknél bátorságuk alapján autókat, amelyek adott esetben még csak el sem kelnek, mert mondjuk nem jó kárpitszínt vagy felszereltséget rendeltek.

A kereskedők az autókat az importőrtől változó idejű halasztott fizetéssel kapják, így egy darabig ingyen parkol ná­luk a kocsi, várva az eladásra, de amikor közelít a határidő, akkor bizony el kell adni, szinte bármi áron. Ilyenkor nyílik alkalom a szemfüles vásárlónak, hogy az átlagos kedvezmények mellett további árengedményeket, vagy éppen pluszszolgáltatásokat érjen el.

Nem biztos, hogy csak pénzben érdemes tárgyalni, bár elsősorban az árat kell megpróbálni lealkudni. De lehet kérni olyan pluszextrákat is, amikre szükség lehet, illetve a garanciaidő kiterjesztése, vagy esetleg ingyenes későbbi átvizsgálások, szervizelések, esetleg téli abroncsszettek is alku tárgyát képezhetik. Persze ilyenkor bizonyos kompromisszumokat is meg kell hozni, nem biztos hogy azt a színt vagy felszereltséget kapja, amit előre eltervezett.

Több ajánlat

A legfontosabb, hogy több helyről, több kereskedőtől kérjen ajánlatot. Tapasztalatok alapján nem a nagy forgalmú kereskedések fognak kedvezőbb árakat adni, hiszen náluk nincsenek beragadt raktárkészletek, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a nagyobb forgalom miatt tudnak kedvezőbb árat adni.

Szóval kérjen több kereskedéstől árat azonos specifikációkkal, és várja meg, mit mondanak. Amennyiben valamilyen raktáron lévő autót ajánlanak inkább, mint a gyártásba rendelést, nagy valószínűséggel szeretnének tőle „megszabadulni” és ezért áldozatokat is hozhatnak. Kiváltképp igaz lehet ez egy tavalyi beragadt autóra, vagy egy olyan modellre, melynek a ráncfelvarrásos új változata már hamarosan érkezik.

Körülnézés

A kereskedők egyre többször próbálják meg internetes hirdetések útján is értékesíteni konkrét, meglévő autóikat, érdemes ezeket a portálokat is áttekinteni, hiszen azok az autók általában sürgősen eladandó kocsik.

Az árajánlatok beérkezése után nem árt egy telefonhívás keretében meggyőződni a kereskedés hozzáállásáról, a legszimpatikusabbakkal pedig egy személyes találkozót is megbeszél­ni, ahol tovább lehet finomítani az üzletet. Elsőre talán fáradságosnak tűnhet mindez, de komoly összegeket lehet megtakarítani, ha végigjárja a procedúrát, és nem hagyja magát elcsábulni az első kedves értékesítő által.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174988_auto_resized.jpg
origo.hu

Felismerhetetlenre öregedett az egykori Austin Powers - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27595_resized.jpg?avcount=1714471513
origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174400_auto_resized.png
hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174276_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714471513
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól