Öröm

"Egy csodát élünk meg" – Nem hiszed el, mire képes már SMA Tomika

IF

Létrehozva: 2024.05.14.

A 7 éves Galó Tamás Dominik és családja éveken át versenyt futott az idővel, hogy összegyűljön a 700 millió forintos összeg a génterápiára. A kisfiú túl van a kezelésen és azóta rengeteg változáson ment át.

Ahogy arról lapunk többször beszámolt, csodálatos időszakot él meg a budapesti Galó család. Egy egész ország fogott össze a 7 éves Tomikáért, aki SMA1-ben vagyis gerinc eredetű izomsorvadásban szenved. Decemberben megtörtént a csoda: sikerült összegyűjteni a 700 millió forintot a genetikai kezelésre. A kisfiú egy hónappal ezelőtt kapta meg a csodagyógyszert, aminek hála rengeteget fejlődött. A legújabb cél az, hogy Tomika megtanuljon egyedül, pohárból inni.

Fotó: Facebook/Együtt Tomikáért

A Galó család mindennapjait Dubajban apró de hatalmas csodák sorozata ragyogja be. A szülők minden nap rácsodálkoznak valamire. 

Már egy picit feljebb megy a súlyzó, már szebben tartja a karját, már szembe tudja fordítani a tenyerét, sőt már annyira be tudja forgatni a két csuklóját hogy egyedül is meg tudja mosni az arcát. 

– mesélte Anikó, Tomika anyukája.

Bár ez a legtöbb embernek hétköznapi apróságnak tűnhet, a családnak ezek a dolgok mégis nagyon sokat jelentenek. A kezelés előtt ugyanis Tomika ezekre képtelen volt és sosem gondolták volna, hogy egyszer eljön a nap, amikor ezek az apró mozdulatok mind sikerülnek. Pár hónappal ezelőtt egy itatópohár segítségével próbálták meg a kisfiút megtanítani inni, ám hamar rájöttek, hogy sajnos ez meghaladja a fiú képességeit, ugyanis minden korty után köhögésben tört ki, így a szekrény aljára került az eszköz.

Amikor csomagoltam megláttam a szekrényben és egy nagy sóhaj kíséretében betettem a bőrönbe, hátha. Ma limonádét csináltunk együtt, Tomika pedig azonnal meg akarta a kóstolni, ott, ülve az asztalnál. Apró kortyok, még nem mennyiség, de kétszer félig töltöttem azt a poharat. Úgy örült, annyira élvezte. 

– számolt be a nem mindennapi élményről Anikó.

A gyógytornászával is minden nap azon dolgoznak, hogy a kisfiú egyszer képes legyen pohárból inni. Egyre gyakrabban kerülnek elő a súlyzók, hol több, hol kevesebb. Az egyik gyakorlatához, ami a karizmait erősíti 750 g súlyt raknak egy pohárba, amit két kézzel kell a szájához emelnie.

Úgy emeli két kézzel, mintha csak egy pohár víz lenne. Fantasztikus. Nem csak az izmait erősíti ezzel a gyakorlattal, hanem készül az első pohárból ivásra is. Reméljük már az sincs olyan messze. Az biztos, hogy gyakorolni fogjuk ezt is, és minden mást is, mert most egy csodát élünk meg. 

– számolt be a gyógytornáról az anyuka.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek