Remény

Négy nap alatt bénult le Livi – nem adja fel a gerincvelő-gyulladással küzdő kislány

H. Á.

Létrehozva: 2024.04.29.

Balog Livi olyan ritka betegséggel küzd, melytől alig 4 nap alatt nyaktól lefelé teljesen lebénult.

A dunaújvárosi Balog család kálváriája 2021. november 10-én kezdődött. Azon a szerdai napon az akkor csupán 6 éves Balog Livi a fürdőszobába indult, ahová nem juthatott el, mert egyik pillanatról a másikra összecsuklott. Később kiderült, nagyobb a baj, mint azt elsőre gondolták.

A kis Livi igyekszik a korabeli gyermekek életét élni  Fotó: Livi Lépteiért Alapítvány

Livi elindult a mosdóba és menet közben összeesett.

– hívta fel Szakály Mária férjét, Balog Róbertet a borzalmas hírekkel. Az aggódó édesapa azonnal hazasietett, majd a budapesti Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet felé vették az irányt a kis Livivel. Az MR kimutatta a gerincvelő alsó részén található néhány centiméteres gyulladást, mely az orvosokat is megrettentette.

Kiderült, hogy Livi egy myelitis transversa, azaz gerincvelő gyulladás nevű ritka betegségben szenved, mely a gerincvelő teljes szélességében jelentkezik és annak funkcióinak megváltozását, elvesztését okozza. Az alulról indult gyulladás, a vádli és a lábfej mozgatási és érzési képességeinek elvesztése után továbbhaladt felfelé, így Livi szombatra, 4 nap alatt nyaktól lefelé teljesen lebénult. Csodával határos módon a nyakánál megállt a gyulladási folyamat, így nem kellett őt lélegeztetőgépre kapcsolni. Livi nagyjából egy hónap után átkerült a Bethesda Gyermekkórházba, ahol közel négy hónapot töltött különféle kezelésekkel.

Lassan elkezdett javulni az állapota, elkezdtek mozogni az ujjai és a karjai is

– emlékszik vissza az építőmérnökként dolgozó édesapa.

Mária és Róbert, valamint gyermekeik, Livi, Enikő és Nándor a nehéz időkben is összetartanak  Fotó: Livi Lépteiért Alapítvány

– Az utóbbi két év nagyon intenzív volt számunkra, nem nagyon volt megállás. Hidroterápia, robotterápia, gyógytorna, lovas terápia, mindent csináltunk, amit csak lehetett, aminek köszönhetően nagyon lassan, de folyamatosan javul Livi állapota – folytatta Róbert.

Az eleje volt a legnehezebb, ugye egy teljesen egészséges kislányunk lett fekvő beteg. Utána onnan kellett előre tekintenünk, amit szülőként nagyon nehéz volt megtennünk.

Róbertnek folyamatosan fedezetet kell biztosítania legidősebb gyermekük, a most 9 éves Livi kezeléseire. 2023. nyarán létrehozták a Livi Lépteiért Alapítványt, mely mellett a 7 éves Enikőre, a 3 éves Nándorra és teljes állására is oda kell figyeljen. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Livi betegsége hogyan alakul a továbbiakban, Magyarországon ugyanis nagyon kevés tapasztalat van ezzel a betegséggel kapcsolatban. A külföldi példákról szóló cikkek alapján a Balog család 10 éves távlatban gondolkodik Livi felépülését illetően.

A 3 éves Nándor, a 7 éves Enikő és a 9 éves Livi nagyon összetartó testvérek  Fotó: Livi Lépteiért Alapítvány

Deréktól lefelé már vannak kisebb mocorgások, deréktól felfelé pedig már egészen jól halad. Livi már önállóan tudja magát hajtani kerekesszékkel, ami egy elképesztő eredmény

– azaz a 9 éves kislány mindent megtesz, hogy minél jobban legyen.

Nagyon intelligens gyerek, már az elejétől tisztában van mindennel. Szeretne meggyógyulni és tesz is érte. A felnőttek is megirigyelhetnék Livi hozzáállását

– mondta el a Borsnak Livi édesapja, aki tudja, hogy gyermeke gyógyulásának kulcsa az, hogy folyamatos inger érje az idegpályákat, ami ugyan nem garantálja a gyógyulást, de szükséges hozzá. Róbert lapunknak elmondta, hogy mi az a segítség, ami a legtöbbet jelentené számukra, hogy minden erejükkel a hős Livi felépülésére tudjanak koncentrálni:

Időt sajnos senki nem tud adni, így a legnagyobb segítség a Livi Lépteiért Alapítvány népszerűsítése lehet, ami által lekerülne némi teher a vállamról.

Az alapítványnak van egy Facebook-oldala is, melyet IDE KATTINTVA érhetsz el.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek