Édes, lágyan krémes, ropogós fagylaltkülönlegesség. Nincs párja a bolti jégkrémtorták között. Nyári kerti patrtikra is kitűnő.
Hozzávalók
6 tojássárgája – 12 dkg cukor – 12 dkg száraz Marsala (bor) – 10 g zselatinlap (6 lap) – 5 dl tejszín – 10 dkg mazsolával kevert, apróra vágott aszalt gyümölcs – 10 dkg mandulás nugát – 5 szelet 2 cm magas Panettone (olasz gyümölcskenyér)
Karamellkrémhez: 20 dkg cukor – 2 kanál víz – 1 rúd vanília – 25 dkg tejszín
Elkészítés
1. Áztassuk be a zselatinlapokat a hideg vízbe. A tojássárgájákat keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá fokozatosan a Marsala bort, a mazsolát, aszalt gyümölcsöt, nugátdarabokat, és tegyük alacsony lángra, míg elkezd sűrűsödni. Legyünk óvatosak, mert a tojásnak nem szabad megfőni. Amint elkezd forrni, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a kinyomkodott zselatint. Keverjük, amíg ki nem hűl teljesen.
2. Verjük fel a tejszín 70 százalékát, és adjuk hozzá a krémhez. Béleljünk ki egy formát benedvesített, átlátszó fóliával, úgy hogy tökéletesen illeszkedjen. Rakjuk ki egy réteg négyzetekre tört panettonéval, öntsük bele a krémes keverék felét, majd újabb panettone réteg következik, és öntsük rá a maradék krémet. A tetejére szintén panettone kerül. Zárjuk le a formát egy fóliával.
3. Tegyük hűtőbe a masszát legalább 6 órára, majd mélyhűtőbe pár órára. A fagyasztóban figyelni kell, hogy ne keményedjen meg.
4. Készítsük el a karamellkrémet. Tegyük a cukrot és a vizet egy serpenyőbe, és hagyjuk karamellizálódni. Közben tegyük a tejszínt kis lángra, kaparjuk hozzá a vaníliarúd belsejét, és kezdjük felforralni. Amikor a karamell elkészül, vegyük le a tűzről, és óvatosan keverjük hozzá a tejszínt. Az így elkészített mártást is a hűtőbe kell tenni.
5. Csak tálalás előtt borítsuk ki egy nagy tálcára a fagylaltot. Nagyon édesszájúak szórják meg nugát darabokkal, és öntsék le karamellszósszal.
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
TIPP
A csoki imádók tehetnek a rétegek közé reszelt csokoládét, vagy az egyik réteg krémbe nutellát is.