Test és lélek

Zabaione fagylalt

Bors

Létrehozva: 2012.06.17.

Édes, lágyan krémes, ropogós fagylaltkülönlegesség. Nincs párja a bolti jégkrémtorták között. Nyári kerti patrtikra is kitűnő.

Hozzávalók

6 tojássárgája – 12 dkg cukor – 12 dkg száraz Marsala (bor) – 10 g zselatinlap (6 lap) – 5 dl tejszín – 10 dkg mazsolával kevert, apróra vágott aszalt gyümölcs – 10 dkg mandulás nugát – 5 szelet 2 cm magas Panettone (olasz gyümölcskenyér)

Karamellkrémhez: 20 dkg cukor – 2 kanál víz – 1 rúd vanília – 25 dkg tejszín

Elkészítés

1. Áztassuk be a zselatinlapokat a hideg vízbe. A tojássárgájákat keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá fokozatosan a Marsala bort, a mazsolát, aszalt gyümölcsöt, nugátdarabokat, és tegyük alacsony lángra, míg elkezd sűrűsödni. Legyünk óvatosak, mert a tojásnak nem szabad megfőni. Amint elkezd forrni, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a kinyomkodott zselatint. Keverjük, amíg ki nem hűl teljesen.

2. Verjük fel a tejszín 70 százalékát, és adjuk hozzá a krémhez. Béleljünk ki egy formát benedvesített, átlátszó fóliával, úgy hogy tökéletesen illeszkedjen. Rakjuk ki egy réteg négyzetekre tört panettonéval, öntsük bele a krémes keverék felét, majd újabb panettone réteg következik, és öntsük rá a maradék krémet. A tetejére szintén panettone kerül. Zárjuk le a formát egy fóliával.

3. Tegyük hűtőbe a masszát legalább 6 órára, majd mélyhűtőbe pár órára. A fagyasztóban figyelni kell, hogy ne keményedjen meg.

4. Készítsük el a karamellkrémet. Tegyük a cukrot és a vizet egy serpenyőbe, és hagyjuk karamellizálódni. Közben tegyük a tejszínt kis lángra, kaparjuk hozzá a vaníliarúd belsejét, és kezdjük felforralni. Amikor a karamell elkészül, vegyük le a tűzről, és óvatosan keverjük hozzá a tejszínt. Az így elkészített mártást is a hűtőbe kell tenni.

5. Csak tálalás előtt borítsuk ki egy nagy tálcára a fagylaltot. Nagyon édesszájúak szórják meg nugát darabokkal, és öntsék le karamellszósszal.

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés


TIPP

A csoki imádók tehetnek a rétegek közé reszelt csokoládét, vagy az egyik réteg krémbe nutellát is. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek