Hozzávalók
6 tojássárgája – 12 dkg cukor – 12 dkg száraz Marsala (bor) – 10 g zselatinlap (6 lap) – 5 dl tejszín – 10 dkg mazsolával kevert, apróra vágott aszalt gyümölcs – 10 dkg mandulás nugát – 5 szelet 2 cm magas Panettone (olasz gyümölcskenyér)
Karamellkrémhez: 20 dkg cukor – 2 kanál víz – 1 rúd vanília – 25 dkg tejszín
Elkészítés
1. Áztassuk be a zselatinlapokat a hideg vízbe. A tojássárgájákat keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá fokozatosan a Marsala bort, a mazsolát, aszalt gyümölcsöt, nugátdarabokat, és tegyük alacsony lángra, míg elkezd sűrűsödni. Legyünk óvatosak, mert a tojásnak nem szabad megfőni. Amint elkezd forrni, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a kinyomkodott zselatint. Keverjük, amíg ki nem hűl teljesen.
2. Verjük fel a tejszín 70 százalékát, és adjuk hozzá a krémhez. Béleljünk ki egy formát benedvesített, átlátszó fóliával, úgy hogy tökéletesen illeszkedjen. Rakjuk ki egy réteg négyzetekre tört panettonéval, öntsük bele a krémes keverék felét, majd újabb panettone réteg következik, és öntsük rá a maradék krémet. A tetejére szintén panettone kerül. Zárjuk le a formát egy fóliával.
3. Tegyük hűtőbe a masszát legalább 6 órára, majd mélyhűtőbe pár órára. A fagyasztóban figyelni kell, hogy ne keményedjen meg.
4. Készítsük el a karamellkrémet. Tegyük a cukrot és a vizet egy serpenyőbe, és hagyjuk karamellizálódni. Közben tegyük a tejszínt kis lángra, kaparjuk hozzá a vaníliarúd belsejét, és kezdjük felforralni. Amikor a karamell elkészül, vegyük le a tűzről, és óvatosan keverjük hozzá a tejszínt. Az így elkészített mártást is a hűtőbe kell tenni.
5. Csak tálalás előtt borítsuk ki egy nagy tálcára a fagylaltot. Nagyon édesszájúak szórják meg nugát darabokkal, és öntsék le karamellszósszal.
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
TIPP
A csoki imádók tehetnek a rétegek közé reszelt csokoládét, vagy az egyik réteg krémbe nutellát is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.