Súlyosbítja a demenciát az ingadozó vérnyomás

Egy új kutatás szerint az ingadozó vérnyomás súlyosbítja a demencia tüneteit az Alzheimer-kórral élőknél. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint ezért is fontos, hogy az érintettek a neurológiai kezeléssel párhuzamosan kardiológiai ellátást is igénybe vegyenek.
Egy új kutatás szerint az ingadozó vérnyomás súlyosbítja a demencia tüneteit az Alzheimer-kórral élőknél. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint ezért is fontos, hogy az érintettek a neurológiai kezeléssel párhuzamosan kardiológiai ellátást is igénybe vegyenek.

Míg a korábbi kutatások arra fókuszáltak, hogy a vérnyomás ingadozása kapcsolatban állhat-e a stroke-kal, addig az új vizsgálatok arra keresték a választ, van-e hasonló összefüggés az Alzheimer-kór és a „jojózó” vérnyomás közt.

A kutatók 460, átlagosan 72 éves személy adatait vetették össze, akiknél enyhe-közepes mértékű Alzheimert diagnosztizáltak. Fél évvel az első vizsgálatok után kiderült, hogy azoknál következett be a legjelentősebb romlás a felfogási képességet mérő skálán, akiknél a legnagyobb vérnyomás-ingadozásokat mérték.

© shutterstock

A vizsgált félév alatt mindössze 46 személynek voltak minden egyes napjáról adatok, náluk a kutatók egyértelmű összefüggést fedeztek fel az ingadozások és a felfogási funkció romlása közt.

Eddig is tudni lehetett, milyen fontos a kö­zépkorúak vérnyomásának kontrollja és szükség esetén rendezése az Alzheimer rizikójának csökkentése miatt, de ez a kutatás most azt is bebizonyította, hogy a már kialakult betegség esetén is döntő jelentőségű a vérnyomás korrekt beállítása.

Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a kardio­lógiai kontroll és az életmód szerepét a betegség előrehaladásának lassításában. Az Alzheimer-kór esetében még a kevésbé gyors romlás is rengeteget jelent az érintettnek és a családnak is.

A szakember szerint roppant fontos a vérnyomás folyamatos ellenőrzése, és ha szükséges, a neurológiai kezeléssel párhuzamos kardiológiai ellátás © shutterstock

Meg kell jegyezni, hogy a vérnyomás nemcsak napszaki ingadozást, hanem heti, havi, évszaki ingadozást is mutat. Bizonyos mértékű ingadozás tehát természetesnek tekinthető, a túl gyakori és túl nagymértékű ingadozásokat azonban mindenképpen ki kell vizsgáltatni és szükség esetén a kezelés is elengedhetetlen.

Már csak azért is, mert a bármilyen irányban kóros vérnyomás komolyan kihat az erek és a szív működésére. Több kutatás is bizonyította már, hogy ingadozó vérnyomás esetén jelentősen nő a stroke rizikója, és számolni lehet a szívroham, a trombózis és a halálos vérrögképződés lehetőségével is. Az új kutatások pedig az ingadozó vérnyomás egyik következményének tartják a demens betegeknél a romló felfogási képesség funkciót.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors