Aktuális

Még mindig szabadlábon: húsz éve nem találják Szathmáry Niki gyilkosát

D. P.

Létrehozva: 2018.01.14.

Még csak 27 éves lenne Szathmáry Niki, akinek napra pontosan húsz évvel ezelőtt veszett nyoma. Csontjaira aztán a nádasban bukkantak. A gyulai kislány édesanyja szerint gyermeke gyilkosa a városban élhet.

Gyulai lehet Szathmáry Niki gyilkosa, mint a kislány is, akinek hét és fél évesen, húsz évvel ezelőtt ve­szett nyoma. A kislány testi maradványait aztán egy zsákban találták meg három évvel később. Niki édesanyja, Edit úgy érzi, a gyilkos életben van, és biztosan a városban él. Szeretné, ha a lánya megüzenné valahogy odafentről, mi tör­tént vele. Az édesanya képtelen belenyugodni, hogy a gyilkos a mai napig nem lett meg.

„Oly gyorsan történt minden. Semmi jele nem volt annak, hogy Veled bármi rossz is történhet. De tudtad, mert beszéltünk róla, hogy nem minden ember jó. Kérted is, hogy ne mondjam olyan sokszor, mert meg tudod Te védeni magad. – Majd le­karatélyozom – mondogat­­tad. Mégis megtörtént a legrosszabb” – szólította meg elhunyt kislányát Edit a Facebookon a húszéves évforduló alkalmá­ból.

Néptáncról indult haza

Niki 1998. január 14-én tűnt el Gyulán. Néptáncóráról indult haza. Édesanyjával és két bátyjával éltek együtt. Niki volt a legkisebb, így Edit vele töltötte a legtöbb időt. „Anya! Úgy szeretlek, mint pipacs a napot!” – mondta a kislány utolsó közös estéjükön. Edit azon a tragikus reggelen az iskola ajtajáig kísérte a lányát, aki búcsúzásképpen megpuszilta és megölelte. Edit ekkor látta utoljára. Mivel Gyula határ menti város, a kislány az Interpol körözési listájára is felkerült. Niki arca plakátokon, kamionokon, matricákon és még gyufásdobozokon is feltűnt.

Három évig keresték. Aztán 2001 februárjában a gyulai csatornaparton nádvágók egy műanyag zsákot találtak, benne emberi csontokkal. DNS-vizsgálat mu­tatta ki, hogy azok Niki maradványai.

Gyanúsnak találták

Van olyan gyulai, aki máig hiszi, hogy egy helyi hajléktalan lehetett a tettes. A korábban ember­ölésért elítélt, de Niki eltűnésekor szabadlábon lévő R. Mihályra sosem sikerült rá­bizonyítani a gyilkosságot. Hazugságvizsgálatnak is alávetették, de ez még akkor történt, amikor nem volt meg a holttest. R.-t aztán kettős emberölésért újra elítélték. A férfi az elsők között volt, aki Magyarországon tényleges életfogytiglanit kapott. Miután Niki maradványait megtalálták, már nem vállalta a poligráfos vizsgálatot.

R. Mihály már biztosan nem fogja elmondani, joggal gondolták-e tettesnek, 2016-ban ugyanis meghalt a Csillag börtönben. A nyomozást 2002-ben megszüntették, de az üggyel kapcsolatos informá­ciókat azóta is soron kívül vizsgálják.

Gyulai lehet a gyilkos

„Úgy szeretnék reggel felébredni, hogy 1990. július 8-a van. Az a nap, amikor megszülettél. Ha többet nem is, de legalább azt a rövid hét és fél évet újra veled tölthetném” – írja Edit. Az anya szerint szörnyű lenne szembesülnie az igazsággal, de akkor is szeretné tudni, ki volt a tettes. – Minden év január 14-én végigsétálok Gyulán, szeretném, ha Niki ügye sosem merülne feledésbe. A nyilvánosság adhat esélyt arra, hogy a tettes végül lebukjon. Akárcsak a gyulaiak többsége, én is úgy érzem, hogy a gyilkos a városunkban él – mondta a Borsnak pár éve az anya.

Nem lesz ez másképpen most vasárnap, a tragédia évfordulóján sem. A gyulaiak Niki utolsó ismert útvonalán fognak végighaladni, az Erkel Ferenc Művelődési Központtól, ahol a néptáncóra volt, egészen a Törökzugi ABC-ig, ahol utoljára látták a kislányt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26420_resized.jpg?avcount=1711612817
origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711612817
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085164_auto_resized.jpg
vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089851_auto_resized.jpg
ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087833_auto_resized.jpg
vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26434_resized.jpg?avcount=1711612817
origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088249_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 28.: Mély és nagyon erős érzések járnak át csütörtökön

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711612817
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/mkntI2-U8Vfri54GIMGz6hNIOVJ82DfRn4Rnt5Tuk3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1ODE1M2QyYTNkYjQ5ZGFhYTI4YTk4NmYyZjMyYmM4.jpg
Magyar Péter

Varga Judit Magyar Péterről: "Bezárt egy szobába, a nagyfiam szabadított ki"