Csincsillákért harcol Puskás Peti

Puskás Peti szerint a társadalom többsége mögöttük áll.
Puskás Peti szerint a társadalom többsége mögöttük áll.

A felháborodott tüntetők szerint az állatkínzó prémtelepek ideje lejárt. Puskás Peti csütörtökön a tiltakozók élére állt:

Fontosnak tartom az állatok védelmét. Amikor csatlakoztam az ilyen akciókhoz, eleinte nagyon sok negatív kommentet kaptam, de ez megváltozott. Az, hogy valami sok embernek ad munkát, nem lehet érv. Az olaj- és a fémbányászat is sok embert foglalkoztat, de be kell látni, hogy sok életét veszélyezteti – jelentette ki indulatosan tegnap a csincsillatelepnél a színész-énekes.

© Bánkúti Sándor

A csincsillakabátka 1 270 000 Ft, egy csincsillaszőrme mellény 1 779 000 Ft és egy hosszú bunda ára 2–10 millió forint között van © Wikipédia

Az Európai Unió tizennégy országában tiltották már be a prémtenyésztést, így a céljuk, hogy ez törvényi szintre emelkedjen Ma­gyarországon is. Szerintük az álla­tokat is tisztelni kell, és azoknak is joguk van a szabad és kihasználásmentes élethez.

Rendőrök védték a telephelyet a tiltakozás alatt © Bánkúti Sándor

A tüntetők szerint évi 80-100 ezer csincsilla esik áldozatul, pedig a nagy divatházak folyamatosan megtagadják a szőrme használatát. A tiltakozásra eljött Kiss Norbert szimulátor-világbajnok és kétszeres Európa-bajnok kamionvezető is, aki hozzáfűzte:

Rendkívül felháborító, hogy állatokat a szőrméjükért megöljenek. Ha sikerül a telepet bezáratni, a csincsillákat a Macskaár­vaház befogadja és életük végéig ott lehetnek. A Magyar Csincsillatenyésztők Országos Szövetségének elnöke, Potháczky Lajos szerint ugyanakkor a szőrmeellenesség nem egyenlő az állatvédelemmel. Az ál­latfarmok a legszigorúbb előírások mellett működnek, az álla­toknak mindent megadnak, amit igényelnek, különben nem szaporodnának, nem lenne szép a prémjük. Az állatokat fájdalommentesen vágják le. A helyettesítő műbőr és műszőr pedig környezetszennyező.

A tüntetők eljátszották az állatok sanyarú sorsát © Bánkúti Sándor

© Bánkúti Sándor