6 napig futottak a gyerekekért a véradók

Több millió forint gyűlt össze az 500 kilométeres jótékonysági futáson, amit a véradás fontosságáért szerveztek. Az esemény fővédnöke, Herczegh Anita megható ajándékot kapott.

Több millió forint gyűlt össze az 500 kilométeres jótékonysági futáson, amit a véradás fontosságáért szerveztek. Az esemény fővédnöke, Herczegh Anita megható ajándékot kapott.

Pénteken hajnalban a Vereckei-hágó honfoglalási emlékművétől startoltak, tegnap délután pedig Budapesten értek célba a véradásra ösztönző jótékonysági futók, az Országos Kardiológiai Intézetbe. Az ultramaratonisták mottója az volt: Egy vérből valók vagyunk, és nem kevesebb mint 500 kilométert tettek meg, hogy a véradás fontosságára, a határon túli gyermekotthonban élők megsegítésére felhívják a figyelmet.

A jótékonysági futáson indult sportolókat szívműtéten átesett gyerekek is a célba kísérték © Czerkl Gábor

Nyáron különösen nagy szükség van a vérre: egy átlagos napon általában 1600-1800 ember kellene, hogy vért adjon, ilyenkor azonban kevesebben mennek el a hőség, a szabadságok és az allergiaszezon miatt.

A sportolók – a jótékonysági futást harmadszor szervező Gui Angéla vezetésével – első állomása az Ungvárhoz közeli ráti gyermekotthon volt, ahol akkor szentelték fel az otthon udvarán azt a kápolnát, aminek megépítésére korábban gyűjtést szerveztek. Itt négy fiatal házaspár tette fel az életét arra, hogy 8-10 gyermeket neveljenek a sajátjuk mellett. A gyerekek részben állami árvaházakból, részben a gyereknevelésre képtelenné vált családokból kerülnek ide, ahol béke és szeretet veszi körül őket.

A véradásért szervezett futás fővédnöke volt Herczegh Anita, aki szívhez szóló rajzot is kapott két szívműtött gyerektől © Czerkl Gábor

A futókhoz menet közben bárki csatlakozhatott, akár egy kilométer távra is. A felvidéki állomáson találkoztak Herczegh Anitával, az Egy vérből vagyunk eseménysorozat fővédnökével – az államfő feleségével –, aki a célnál várta a befutókat, és maga is beállt a véradók közé. Hétfőn Miskolcon, kedden Egerben is fogadták a véradókat, és mint a Bors megtudta: eddig több millió forintnyi adomány gyűlt össze.

A célnál, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában szívműtéten átesett egészséges és Down-szindrómás gyerekekkel érkeztek a futók. Itt Herczegh Anita megható ajándékot kapott két, korábban műtött gyermektől, egy szívhez szóló rajzot.

A kardiológiai intézetben műtött gyermekekkel is találkozott © Czerkl Gábor