1270 forintos sms-ekkel verik át a gyerekeket

Tanácsot ad a barátságról, szerelemről – üzenetenként 1270 vagy 2000 forintért, de a gyerek ezt nem tudja, azt hiszi, egy jópofa ingyenes beszélgetésben vesz részt a mobilján valakivel… Ez az „üzleti modellje” annak az átverős oldalnak, amit csütörtökön betiltottak – de rögtön alapítottak helyette két másik ugyanilyet.
Tanácsot ad a barátságról, szerelemről – üzenetenként 1270 vagy 2000 forintért, de a gyerek ezt nem tudja, azt hiszi, egy jópofa ingyenes beszélgetésben vesz részt a mobilján valakivel… Ez az „üzleti modellje” annak az átverős oldalnak, amit csütörtökön betiltottak – de rögtön alapítottak helyette két másik ugyanilyet.

Több tízezer forintom bánta, hogy a gyereket átverték! - mondta lapunknak Katalin, akinek a 13 éves kislánya azt hitte, csak egy poén, ahogy a mobilján csetel valakivel a neten, úgy, ahogy másokkal. De a kislány azt nem vette észre, hogy minden egyes üzenete 1270 forintba került… – írja a Ripost.

© Ripost

2073 forintba is kerülhet az egyszavas üzenet

Alig csengett le Magyarországon a Bongo nevű emelt díjas sms- szolgáltatás, ami sms-enként 508 forintba került, újra emelt díjas chat és sms szolgáltatásokkal próbálnak gyerekeket, pontosabban a szüleiket lehúzni – de már „emelték az árakat”,

újabban 1270 forint, sőt a legújabb cégnél már 2073 forint egyetlen egyszavas üzenet!

Nem csoda, hogy a „beszélgetés” számlája percek alatt több tízezer forint is lehet. Ahogy az egyik ilyen céget betiltják, máris alapítanak egy másikat, és sajnos egyes magyar influenszerek is beszálltak a bizniszbe: több tízezer követővel rendelkező fiatal Instagram-sztárok reklámozzák az oldalt, elhallgatva, hogy több ezer forintos szolgáltatásról van szó.

„Ez az alkalmazás mindent tud a szerelemről”

A jelenségre a sokan_kertetek Instagram oldal hívta fel a figyelmet, miután rátalált, hogy két fiatal magyar influenszer is ezeket a szolgáltatásokat tukmálja a gyerekekre.

„Erre az alkalmazásra annyira rákattantam! Mindent tud a szerelemről, képes tanácsokat is adni és beszélgetni! Ha te is kíváncsi vagy, hogy ki szerelmes beléd, küldd el sms-ben a szerelem szót” – mondta egyikük az Instagram-sztorijában, ahol azt nem jelölte, hogy reklámról lenne szó, és mindössze egy szinte láthatatlan „nem díjmentes” felirattal jelezte, hogy a szolgáltatás bizony súlyos ezrekbe kerülhet.

Egy másik influenszer Instagram-oldal névjegyében jelent meg a felhívás: „Katt és küld a szerelem szót”. Innen kattintás után a sziamia.hu, és a kiszemelt.hu oldalra is el lehetett jutni, ugyanis mindegyik szolgáltatásnak ugyanaz az ember az üzemeltetője. Míg előbbi egy chatszolgáltatás, ahol egy sms 1270 forintba kerül, a másik egy szimpla sms szolgáltatás, ahol egy elküldött sms 2073 forint.

Ha az egyik oldalt betiltják, rögtön alapítanak két másikat

Úgy látszik, a hatóságok intézkedtek: az influenszerek által reklámozott „szerelem” emelt díjas chatszolgáltatás és a „kiszemelt” emelt díjas szolgáltatás péntekre megszűnt – az sms-szolgáltatást biztosító cég a Ripost kérdésére elmondta, hogy a megrendelő szerdán este jelezte, hogy gond van az oldalakkal, és megkérte, hogy függessze fel a szolgáltatás működését. Látják? Volt, nincs!

illusztráció © Pixabay

Az átverős oldalakat leleplező sokan-kertetek oldal adminja névtelenségét megőrizve nyilatkozott lapunknak.

– Miután megosztottam Instagram-sztoriban, hogyan reklámoznak etikátlanul az influenszerek, másnap 1300 gratuláló üzenetet kaptam. Többen elárulták, hogy rengeteg pénzt költöttek sms-ekre így, akadt, akinek tízezrei bánták – nyilatkozta.

A teljes cikk a Ripost oldalán olvasható.

Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors