12 emberrel akart végezni a gyilkos budai ápoló

Egy asszonyt megfojtott, majd egy másik idős emberrel is végezni akart egy fővárosi szociális otthon ápolója. A Bors információi szerint a 33 éves férfi azt vallotta: még 10–12 embert akart másvilágra küldeni.
Egy asszonyt megfojtott, majd egy másik idős emberrel is végezni akart egy fővárosi szociális otthon ápolója. A Bors információi szerint a 33 éves férfi azt vallotta: még 10–12 embert akart másvilágra küldeni.

Döbbenetes gyilkosság történt a fővárosi kamaraerdei idősek otthonában. Úgy tudjuk, hogy a 33 éves ápoló agya minden előzmény nélkül borult el, nekiesett egy idős, védekezésre képtelen asszonynak, majd megfojtotta. Utána egy másik gondozottal is végezni akart, ám a sikoltozásra felfigyelő kollégái megfékezték.

Hét beteggel végzett a Fekete Angyal

A budapesti Nyírő Gyula Kórház egykori ápolónőjét, a Fekete Angyalként elhíresült F. Tímeát 2001-ben vették őrizetbe, az ő esete példátlan volt a magyar kriminoló­gia történetében. Vallomásában azt állította: 21(!) haldokló, idős beteget segített át a túlvilágra morfinnal vagy Seduxennel kevert káliuminjekciókkal. A nyomozás nem igazolta ezt a magas számot, és később F. Tímea is visszavonta a vallomását, ám a bíróság hét beteg esetében bizonyítottnak találta a közreműködését. Tizenegy év fegyházat kapott, kedvezménnyel szabadult, s azóta sikerült visszailleszkednie a társadalomba.

Az eset még múlt kedden történt, a rendőrség teljes hírzárlat mellett nyomoz. Talán nem véletlen a hatóságok szűkszavúsága. A Bors információi szerint a legnagyobb meglepetés a férfi kihallgatásán érte a nyomozókat. Az ápoló ugyanis azzal rukkolt elő, hogy még legalább 10-12 idős emberrel akart végezni. A BRFK sajtóosztálya a Borshoz eljuttatott közleményében csak annyit rögzített, hogy egy férfit gyanúsítanak az emberöléssel.

Dr. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője érdeklődésünkre elmondta: indítványukra a férfit előzetes letartóztatásba helyezték emberölés minősített bűntettének gyanúja miatt. A bíróság a kényszerintézkedést – ügyészi indítványra – az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani. A TV2 Tények úgy tudja, hogy az ápoló korábban pszichiátriai kezelt volt, és Istennek képzelte magát.

A kamaraerdei idősek otthona a Fővárosi Önkormányzat kezelésében áll. Az intézmény honlapjáról kiderül, hogy jelenleg 646 idős embernek adnak helyet. A Bors telefonon érte utol az intézményt vezető Szabóné Varga Valériát. Szerettük volna megtudni, hogy a gyilkossággal gyanúsított ápoló mióta állt alkalmazásukban, és miképp fordulhatott elő, hogy eddig nem észlelték mentális problémáit. Az intézményvezető azt mondta: a fenntartóval és a rendőrséggel folytatott egyeztetés értelmében egyelőre nem közölhet részleteket. Ígérte: a későbbiekben bővebb tájékoztatással szolgál.

Unalmában gyilkolt Niels

Németországban hatalmas port kavart egy ápoló ügye. A 38 éves Niels Högelt idén februárban jogerősen életfogytiglani büntetésre ítélte a bíróság, miután bevallotta, hogy több mint harminc betegnek halálos dózisú gyógyszert adott. Végül kétrendbeli gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjában találta bűnösnek a bíróság, de a rendőrség még nyomoz az ügyben. Előfordulhat, hogy H. áldozatainak a száma meghaladja a százat is. Vallomásában döbbenetes dolgokat árult el magáról: egyszerűen unatkozott a munkahelyén, és gyakorolni akarta az újraélesztést.