Tippek

A velencei karneválra készülsz? Ezekkel a praktikákkal minden percét imádni fogod

Bors

Létrehozva: 2024.01.27.

Módosítva: 2024.01.27.

Velence jól ismert forgatagába egyszer mindenképp érdemes ellátogatni, hiszen a karnevál idején a város igazán különleges oldalát fedezhetjük fel. Tippjeink segíthetnek jobban felkészülni, mi vár ránk, amikor felkerülnek az álarcok.

1. Vigyázzunk a forgatagban!

Fokozottan vigyázzunk az értékeinkre a velencei karneválon, a tömeg ugyanis ideális terep lehet a zsebtolvajok számára. Érdemes olyan táskát vinnünk, amit magunk előtt is tudunk fogni, így elkerülhetjük, hogy egy óvatlan pillanatban kinyissák a cipzárt. Szerencsére civilbe öltözött rendőrök is jelen lehetnek, akik kiszűrhetik a bűnözőket.

2. Biztosítsuk be magunkat!

Érdemes az utazás előtt biztosítást kötnünk, hiszen előfordulhat, hogy szükség lehet rá. Akkor is hasznunkra válhat, ha el kell mennünk a patikába vagy ellopják az értékeinket.

3. Egekben az árak

A karneváli időszakban a Velencébe tartó repülőjegyek mellett a helyi szállások ára is igen borsos. Ha olcsóbb megoldást keresnénk, nézzünk meg a buszos programok ajánlatait! Szállás tekintetében pedig érdemes körülnézni a közeli települések kínálatai között. Mivel a város több országhatárhoz is közel található, akár egy szlovén, osztrák vagy horvát kirándulással is egybeköthetjük a látogatást.

4. Mennyi pénzt vigyünk?

Mérjük fel, mennyi költőpénzt kell magunkkal vinni! Készüljünk fel az esetleges váratlan kiadásokra is! A városban egy főre étkezésenként érdemes nagyjából 10-15 euróval számolni! Emellett részt vehetünk fakultatív programokon is, amik növelik a költségeket. Mielőtt vásárolunk, tájékozódjunk, hogy van-e lehetőség kártyás fizetésre! Ha csak készpénzzel rendezhetjük, legyenek nálunk kisebb címletek is, így akár a pontos összeget is átnyújthatjuk!

5. Pénztárcabarát megoldás!

Ha olcsóbban akarjuk megúszni a kirándulást, nem érdemes a legfrekventáltabb helyeken étkezni és kávézni. Ha egy kicsit sétálunk és megfigyeljük, hová ülnek be a helyiek, kedvezőbb ajánlatokat találhatunk az étlapon.

6. Mikor induljunk útnak?

A karneváli szezont néhány éve meghosszabbították, ezért napjainkban már tizenhét napon keresztül nyílik lehetőségünk megcsodálni a forgatagot. Ha minél kisebb tömegben szeretnénk felfedezni a várost, akkor érdemes a hivatalos kezdés előtti napokban kiutazni. Az előkarneváli hangulat már ekkor is jelen lesz. Ezt követően ellepik a várost a látogatók. Arra is számítsunk, hogy a hivatalos zárás napján jellemzően sok turista érkezik, ugyanis akkor számos programot rendeznek meg, az estet pedig tűzijáték zárja. A karnevál utáni napokban még van lehetőségünk fotózkodni maszkosokkal, de már jóval nyugodtabb hangulatban nézhetünk szét.

7. Öltözzünk rétegesen!

A kellemes napsütésen kívül ködös, hűvös napok is előfordulhatnak, ezért érdemes a nappali, általában enyhébb időjárás mellett az esti hidegre, illetve az esetleges havazásra, esőre és ködre is felkészülni. Ha rétegesen öltözködünk, valamint viszünk magunkkal vízhatlan és meleg ruhát egyaránt, azzal kevésbé foghatunk mellé.

8. Mi a közös pont?

Ha többen érkezünk együtt a karneválra, a hömpölygő tömegben könnyen szem elől téveszthetjük egymást, ezért érdemes előre megbeszélni egy helyszínt és egy időpontot, ahol akkor is találkozhatunk, ha idő közben szétváltak útjaink.

velencei karnevál, maszk
Fotó: unsplash.com 

1. Az angyal repülése

A velencei karnevál számos érdekes programot tartogat. A színes kavalkád egyik legizgalmasabb pontja azonban kétségkívül az angyal repülése, amikor egy jelmezbe öltöztetett fiatal lányt eresztenek le a Szent Márk téri harangtoronyból. Ezzel indítják el hivatalosan a napokon át tartó eseményt, így aki nem akar erről lemaradni, annak érdemes belekalkulálnia az utazásába.

2. Színpompás forgatag

Akkor is találhatunk kiváló programokat, ha csak rövid időre utazunk az észak-olaszországi városba, hiszen ebben az időszakban a szokásosnál is jobban megtelik élettel. Egyebek mellett élvezhetjük az ingyenes múzeumlátogatásokat, illetve a koncerteket, a vidám parádé, valamint a mindenhol megjelenő színes maszkok látványa pedig önmagában is felemelő.

3. Tiltott elfoglaltságok

Az anekdoták szerint a karnevál idején Velencében semmilyen hasznos elfoglaltság nem volt elfogadott. Az adott időszakra ugyanis munkatilalmat vezettek be. Különböző törvények érintették a maszkviselést is az elmúlt évszázadok alatt, az álarc ugyanis lehetőséget nyújtott a bűnözésre, hiszen nehéz volt felismerni benne a fegyvereseket vagy éppen a hitelezők elől bujkálókat. A karnevál történetében számos dolog előfordult a tojásdobálástól kezdve az állatviadalokig. Sőt, mára betiltott lóversenyeket is rendeztek.

4. Álarcok városa

Ha ellátogatunk a karneválra, sejthetjük, hogy számtalan különféle álarc fogad majd bennünket. Sok ember viseletének részeként, emellett az árusok polcain is találkozhatunk majd velük. A város jelképévé vált szuvenírek egész évben keresettek, ráadásul a különböző darabok különféle jelentéssel bírnak. Az évek alatt ezek is formálódtak, napjainkban pedig bőséges kínálatból válogathatunk. Érdemes beszerezni egy darabot, hiszen ékes dísze lehet az otthonunknak, ráadásul rápillantva azonnal felidézhetjük az Olaszországban átélt élményeket.

5. Fessük be az arcunkat!

Ha nem szeretnénk álarcot vásárolni, akkor sem kell lemondanunk a karneváli hangulatról. Bármikor igénybe vehetjük egy utcai arcfestő segítségét, aki néhány perc alatt a csodálatos sminket varázsolhat nekünk.

6. Az ízek szerelmeseinek

A városba látogatva több különleges karneváli fogást kipróbálhatunk. Érdemes megkóstolnunk a frittelle nevű fánkokat. Emellett megízlelhetjük a galaninak vagy angyalszárnynak nevezett, finom mázzal bevont péksüteményt is.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172525_auto_resized.jpg
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27585_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174321_auto_resized.png
metropol.hu

Hilda megszólalt a Petrával való konfliktusról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170326_auto_resized.jpg
vg.hu

Készül a 96 méter magas kémény, épül a török üveggyár Kaposváron

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173346_auto_resized.png
metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171031_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714415712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi