Recept

Elárulta a ropogós kovászolt kenyér titkát Szabi, a pék

B.P.

Létrehozva: 2023.03.07.

Kevés összetevő, kevés meló, fenséges végeredmény!

Már az illata is elvarázsolja az embert, hát még az íze! Ki hinné, milyen kevés összetevő kell a fenséges kovászos félbarna kenyérhez?! Szabi, a pék elárulja, és meg is mutatja, hogy süss odahaza fenséges péksüteményt!

Fotó: Mindmegette.hu

Hozzávalók az érett kovászhoz:

1ek víz 
1/2 ek fehérliszt 
1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt

Hozzávalók a kenyérhez:

35dkg bl112-es liszt 
10dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 
3dl langyos víz 
11g tengeri só 

Leginkább idő kell a kovász elkészítéséhez

A kovász elkészítéséhez összekeverünk 1 ek vizet 1/2 ek fehérliszttel és 1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszttel egy befőttes üvegben. Az üveg tetejét nem zárjuk le teljesen, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ezt a műveletet, vagyis az etetést minimum 8-10 napon keresztül megismételjük. Az etetést a kenyér készítése előtt 8 órával is megismételjük. Ehhez a mennyiségű liszthez 15 dkg kovász szükséges.

Így lesz fenséges kenyértésztád!

Fogjuk a bl112-es lisztet, a teljes kiőrlésű búzalisztet és a vizet, majd a dagasztógép csészéjében összekeverjük. 30 percet pihentetés után hozzáadjuk a kovászt és simára dagasztjuk a géppel. Beletesszük a sót és 5 percet dagasztjuk. Fogjuk a tésztát, összehatjtogatjuk, vékonyan kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
Ezután liszt nélküli deszkára borítjuk, majd finoman, ujjbeggyel elterítve téglalapot formázunk a tésztából. Jobbról és balról behajtunk 5-5 cm-et, ezután felülről lefelé gördítjük a tésztát és az illesztéssel lefelé visszatesszük az edénybe, ahol letakarva újabb 30 percet pihentetjük. Ezt a hajtogatást félóránként még kétszer megismételjük, majd két órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni a tésztát.
Ezután újra deszkára borítjuk a tésztát, és finoman az ujjbegyünkkel dolgozva, hogy ne nyomjuk ki a légbuborékokat, megformázzuk, és kilisztezett szakajtóban lefedve pihentetjük, hűtős kelesztéssel 8 órát.

Nem mindegy, hogy sütöd!

A sütést megelőzően 2 órával kivesszük a szakajtót a hűtőből és szobahőmérsékleten temperáljuk a tésztánkat. Mikor letelt az idő, beteszünk a sütőrácsra egy sütőkövet vagy egy sütőpapírral kibélelt öntöttvas edényt és felmelegítjük 250 fokra. Ha a kenyeret szabadon sütjük (nem edényben) és nincs gőz funkciója a sütőnknek, akkor tegyünk egy edényt az aljára, 2 dl vízzel, hogy gőzös közeget biztosítsunk.
Borítsuk deszkára a tésztát, és ejtsünk fél centi mély vágásokat a tetején, 45 fokos szögben tartott pengével vagy éles késsel. Vessük a tésztát a forró, gőzös sütőbe és süssük 20 percet, majd távolítsuk el a vizes edényt és további 35-40 perc alatt süssük arany barnára. Ha öntöttvas edényben sütjük, akkor az utolsó 20 percben távolítsuk el a tetejét, hogy ropogós legyen a kenyerünk héja.

(Forrás: Mindmegette.hu)

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183247_auto_resized.jpg
origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27705_resized.jpg?avcount=1714735219
origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184581_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174400_auto_resized.png
hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179298_auto_resized.jpg
life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27708_resized.jpg?avcount=1714735219
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183174_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nincs megállás: sikert sikerre halmoz az ország kedvenc roma pékje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714735219
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban