Praktika

Ne hívj asztalost! Így készíts mosdószekrényt házilag

Létrehozva: 2022.07.17.

Mosdószekrény házilag? Számos előnnyel jár. Ha valami egyedire vágysz, de a pénztárcád nem engedi meg, készítsd el magad! Hidd el, nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Segítünk a kivitelezésben!

A mosdószekrény házilag ma már nem egy földtől elrugaszkodott vállalkozás, kellő felkészültséggel és odafigyeléssel mi magunk is könnyedén elkészíthetjük. A saját kezűleg gyártott bútordarabok manapság amúgy is nagy reneszánszukat élik. Egyedül persze kevesen mernek belevágni a feladatba, pedig az egyedi méretekkel rendelkező, beépített szekrény számos előnnyel büszkélkedhet. A legfontosabb, hogy személyre szabott elemekből tevődik össze, és teljes egészében méretre alakítható. Színben és stílusban sincs megkötés, így nyugodtan elkészíthetjük a fürdőszoba többi eleméhez - tudtuk meg a Lakáskultúra legutóbbi összeállításából.

 

Rendkívül praktikus

A mosdószekrény kifejezetten hasznos bútordarab, hiszen mindamellett, hogy elrejti szem elől a nem túl dekoratív lefolyócsöveket, fürdőszobai kellékeket, funkcionalitásban is tökéletesen kiszolgálja az igényeinket. A mosdó alá építhető, zárt ajtós változat könnyedén elrejti az olyan tárgyakat, amelyek nem mutatnak túl jól a polcon, mint például a higiéniai cikkeket, törölközőket, különböző takarítószereket, vegyszereket.

Caucasian,Furnishing,Technician,In,His,40s,Finishing,Modern,And,Elegant
Ha valami egyedire vágysz, készítsd el magad. Fotó: Shutterstock

Testre szabott méretek

Egy nagyobb méretű fürdőszoba szekrénybe csakis alapos tervezés után szabad belevágni, máskülönben könnyen egy halom tűzifával gazdagodhatunk. Célszerű első körben papírra vetni a terveket, pontos méreteket, majd mindent készítsünk elő, amire szükségünk lesz: mérőszalag, vízmérték, professzionális szögmérő és szerszámok. Aki elég bátor és kreatív, az megspórolhatja az utat a lakberendezési áruházba, és saját magának készítheti el otthon az alsószekrényt. Erre a leginkább egy komód lehet alkalmas, amely méretben nagyjából megfelelőnek tűnik. Ez lehet akár új, akár antik, vagy retró darab, de régi konyhai bútort is használhatunk hozzá.

Ha magasságában nem megfelelő a kiválasztott darab, eltávolíthatjuk a lábát, vagy akár le is fűrészelhetünk belőle valamennyit. A legnagyobb nehézség talán a megfelelő hely kialakítása. Ha négyzet alakú a tál, mérjük le pontos méretét és próbáljuk magunk kifűrészelni, majd akrillal, vagy vízálló pasztával kitölteni a helyet. Azonban ha a tál ovális, vagy kör alakú, ezt a lépést érdemes szakemberre bízni, akinek ez csupán néhány tízperces munka, nekünk viszont nem csak hosszadalmasabb feladat, de még kockázatos is, hiszen könnyen tönkretehetjük a bútort.

Male,Hands,Sketching,Beautiful,Custom,Bathroom,Gradating,To,Finished,Construction.
Ha kételkedsz magadban, használj számítógépes programot. Fotó: Shutterstock

A legegyszerűbb dolgunk az olyan mosdótálakkal lesz, amelyek nem besüllyesztve fekszenek a fürdőszobaszekrényben, hanem hanem kvázi tálként rajta állnak. Természetesen a vízelvezetés számára így is szükséges, hogy fúrjunk egy lyukat – ez esetben is szigetelni kell a tál szélét. A fa bútoroknál azonban mindig vegyük figyelembe a fürdőszoba víz és magas páratartalmát, amely enyhén szólva nem a legjobb barátai a faanyagoknak.
 

Válasszunk vízálló anyagot

A mosdószekrény esetében az anyag megválasztásának kérdése kiemelkedően fontos. Célszerű olyan anyagból készíteni a bútort, amely hosszabb ideig is ellenáll a víznek. Ha nem műanyagból vagy üvegből készülne a mosdószekrény, hanem például egyszerű fa komódból, akkor feltétlenül szükséges, hogy megfelelő festékkel vízállóvá tegyük a fát. Ehhez sajnos le kell csiszolnunk róla a régi festékanyagot és újra kell kennünk. Ezt a legegyszerűbben egy csiszológéppel végezhetjük el, de ennek hiányában egy közepes erősségű csiszolópapírral is mindenhol egyenletessé varázsolhatjuk a lapok felületét. 

Detail,Of,A,Modern,Bathroom,With,Sink,And,Accessories,,Bathroom
A fa elegáns és időtálló választás. Fotó: Shutterstock

A következő lépés a portalanítás, amit egy nedves ronggyal végezzünk. Ezután jöhet a fa alapozása, amelynek minősége sokban hozzájárul a kész szekrény sikeréhez. A festéshez használjunk olyan festéket, amellyel például ablakkereteket szoktak festeni. Ez esetben tehát szóba sem jöhet a bútorfestéshez gyakran használt krétafesték, vagy tejfesték: vízálló lazúrt kell használnunk, ami  általában 2-3 rétegben fed a legtökéletesebben. Minél sötétebb színt választasz, annál tartósabb a lazúr ellenállása.
 

A fa-lazúrfestékből általában nem túl nagy a színválaszték, így ha egy igazán különleges árnyalatot szeretnénk, érdemes magunknak kikeverni. Az ilyen módon elkészített szekrény nem csak olcsóbb, de egészen különleges hatást kelt a fürdőszobánkban. Végezetül bátran engedjük el a fantáziánkat és dobjuk fel a helyet egy kis ülőkével, vintage keretes tükörrel, különleges kiegészítőkkel, növényekkel. Ezután már nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a művünket.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189068_auto_resized.jpg
origo.hu

Nem várt hősei lettek az F1-es Miami Nagydíj sprintfutamának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27772_resized.jpg?avcount=1714922712
origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190182_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190138_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Történelmi figurává válhat a nyáron Nagy Ádám

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188241_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185190_auto_resized.jpg
vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27779_resized.jpg?avcount=1714922712
origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/EN7bgfHhltKMAu0pxszky6XUY-mEZw2o7JaaniVxXe4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcwZmVkMmNlYzFiMTQ3OTRiMTI1ZTFjYjVkMzE4MGEx.jpg
Favorit

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/lHj-gZZ6oiCS2RNd3pB-KKq_1mhzuWXfXN1d8qkgWVI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIwNmNlYzczNzdjNTQ3NmQ5MDMxOGM2NzljNzQ4NDk5.jpg
Kvíz

Egybe vagy külön? A többségnek fogalma sincs, hogy kell írni ezeket a szavakat