Dekor

Így válassz tökéletes padlóburkolatot az otthonodba

Létrehozva: 2022.07.09.

A tökéletes padlóburkolatot megtalálni nem egyszerű feladat. Manapság könnyű eltévedni a melegburkolatok világában, rengeteg fajta és lerakási minta létezik, ezért érdemes alaposan megfontolni milyen stílusú és minőségű burkolatot is választunk.

Forrás: pixabay.com

Nappalink a zavartalan pihenés, kikapcsolódás, a baráti együttlétek, a meghitt családi pillanatok és romantikus filmezések színtere, ezért itt mindenképp olyan padlóburkolatot válasszunk, ami viszonylag nagy teherbírású, és amivel megteremthetjük azt a meghitt közeget, amivel a belső tér csendessé, bensőségessé és kellemes hangulatúvá válik - tudtuk meg a Lakáskultúra összeállításából.

Laminált padló

Amikor padlólerakás mellett döntünk, általában azért tesszük, mert viszonylag olcsó, mégis esztétikus megoldásra vágyunk – amit akár minimális szaktudással, mi magunk is lerakhatunk. Jelenleg talán a laminált padló a legnépszerűbb termék Magyarországon. Az egymásba illesztésnek köszönhetően – amely mára már szinte teljesen kiszorította a ragasztható változatot – meglehetősen könnyen, gyorsan lefektethető, ráadásul nem igényel túl sok speciális eszközt. A laminált parketta megjelenésében nagyon hasonlít a tömörfa padlóra, csak annál sokkal olcsóbb. Vásárlás előtt mindig alaposan ellenőrizzük le színét, felületét, győződjünk meg róla, hogy hibamentesek a lapok. Figyeljünk a lapok vastagságára – a vastagság meghatározza a tartósságot és a minőséget –, illetve a sima, kiegyenlített felületre – komoly gondot okozhat, ha az alapzat, amire fektetjük, nem egyenletes.

A laminált padló bármilyen térben remek választás. Fotó: pixabay.com

Parketta és hajópadlók

A tölgyből készült változat manapság az egyik legnépszerűbb, legegyedibb és leghangulatosabb megoldás. Kaphatunk egzotikus fából készült drága, de fenyőből készült olcsóbb változatokat is. Egyes változatoknál szépen kivehető a tölgyfa erezete, mely igazán pazar hatást képes nyújtani. Nagy előnye, hogy élettartama során többször is felcsiszolhatjuk és átfesthetjük, hátránya, hogy a víz, a hő és a nedvesség hosszútávon roncsolja a fát, akármilyen jó lakkal is kezelték le, így bizonyos helyeken ezért idővel felkopik majd, a cseréje pedig nem egyszerű. Ha valódi fából készült padlót szeretnénk a későbbiekben lecserélni, akkor készüljünk fel rá, hogy egyenként a betonig kell visszabontani az egész rendszert. Magas minőségüknek köszönhetően az egyik legdrágább padló, ráadásul lefektetése is szakembert kíván, aki kifejezetten ezzel foglalkozik.

Vinyl padló

A vinylpadló otthonunk bármilyen helyiségében tökéletes választás. Rendkívül elasztikus és gyakorlatilag tönkretehetetlen: ellenáll a gyermekszobai igénybevételnek, a fürdőszoba nedvességének, de akár a mindennapi konyhai használatnak is. Felülete rugalmas, annak ellenére, hogy műanyagból van, elnyeli a lépések zaját, szépen visszaadja a valódi fa textúráját, nem mellesleg kellemes rajta a járás. További előnye: felveszi a szoba hőmérsékletét, nem csúszik, gyorsan, egyszerűen lerakható és nagyon tartós: az egyetlen dolog, ami tönkreteheti, ha közvetlenül erővel átszúrjuk, mondjuk egy leejtett konyhakéssel. Kapható ragasztós és klikkes változatban is.

Komoly szaktudás nélkül is feltehetjük. Fotó: pixabay.com

Modern linóleum

A mai linóleum már nem az, ami nagyszüleink nappaliját idézi, sokkal elegánsabb, tetszetősebb, mindemellett könnyen kezelhető, tartós, egészen olcsó és meglepő módon a legkörnyezetbarátabb választás. Ez a fajta padló természetes és lebomló anyagokból készül, például parafából. Ezekhez az anyagokhoz ásványi pigmenteket kevernek, amelyekkel gyakorlatilag bárhogyan lehet színezni. A padlót tekercsekben lehet megvenni. Lerakása nem feltétlenül igényel profi szakembert, szinte minden helységben lerakható és használható, úgy a konyhában, mint a gyerekszobában. Elérhetőek fényes, matt, mintás, de akár fát utánzó változatokban is. Ha idővel megunnánk, a linóleum padlójának szétszerelése viszonylag nagyon egyszerű, saját kezűleg, speciális szerszámok nélkül is lehetséges.

Kő járólapok

A kőmintás, kőhatású hidegburkolat strapabíró anyagának köszönhetően tökéletes megoldást jelent nappaliba, étkezőbe, fürdőszobába. Ha a laminált padló érzékenysége, a linóleum egyszerűsége nem nyeri el tetszésünket és a büdzsénk is megengedi a nagyobb kiadást, akkor válasszuk bátran kő burkolatot. A változatos megjelenés és luxus életérzés érdekében tegyük le voksunkat a valódi márvány, gránit, vagy mészkő mellett. A klasszikus elegancia mellett fényűző enteriőrt sugároznak bármilyen térnek. Egy óriási barokk stílusú nappaliban tökéletesen mutat a márvány, egy modern hálószobában a mészkő. Nagy hátránya, hogy a puhább köveket, mint például a mészkövet, néhány évente újra kell rakatni, ami nem kis anyagi ráfordítást igényel. A hidegburkolat ugyanakkor kifejezetten szerencsés, ha a nappalink vagy hálónk közvetlenül az előszobából nyílik, – nyugodt szívvel ráléphetünk sáros, koszos lábbal, ennek a burkolatnak nem gond a gyakori felmosás.

A maximális kényelem és elegancia megtestesítője. Fotó: pixabay.com

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191041_auto_resized.jpg
origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27787_resized.jpg?avcount=1714935011
mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180410_auto_resized.jpg
vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191404_auto_resized.jpg
life.hu

Védelmező mágiák: így tarthatjuk távol az ártó erőket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185190_auto_resized.jpg
vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27794_resized.jpg?avcount=1714935011
origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187697_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27781_resized.jpg?avcount=1714935011
mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27796_resized.jpg?avcount=1714935011
mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szeretlek téged minden apró részletedben" - megható sorokkal és szerelmes fotókkal üzent férjének Vasvári Vivien

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189422_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/EN7bgfHhltKMAu0pxszky6XUY-mEZw2o7JaaniVxXe4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcwZmVkMmNlYzFiMTQ3OTRiMTI1ZTFjYjVkMzE4MGEx.jpg
Favorit

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/lHj-gZZ6oiCS2RNd3pB-KKq_1mhzuWXfXN1d8qkgWVI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIwNmNlYzczNzdjNTQ3NmQ5MDMxOGM2NzljNzQ4NDk5.jpg
Kvíz

Egybe vagy külön? A többségnek fogalma sincs, hogy kell írni ezeket a szavakat