Test és lélek

10 tévhit a tésztafőzésről, amit mindenki igaznak hisz

Bors

Létrehozva: 2021.10.26.

Egy adag tésztát kifőzni a világ legegyszerűbb dolga. Vagy mégsem? Most néhány tésztafőzési mítoszról rántjuk le a leplet.

Feltenni egy adag tésztát – nincs is ennél egyszerűbb. Vagy mégsem ilyen tiszta a helyzet? Sajnos sok olyan tévhit kering a tésztafőzéssel kapcsolatban, amit a mai napig igaznak hisznek. Ezeket szeretnénk most tisztázni.

Tésztafőzési tévhitek

1.Ha feltapad a falra, elkészült

Ki ne hallotta volna, hogy vegyél ki egy tésztát, dobt a falnak vagy a csempének, és ha megtapad, megfőtt. Valójában azonban mind az alulfőtt, mind a túlfőtt tészta feltapad a falra. Sokkal célravezetőbb (és mondjuk kevésbé undorító) módszer, ha simán megkóstoljuk a tésztát.

2.Ha sót teszünk a vízbe, hamarabb felforr

Természetesen kell sót tennünk a főzővízbe, ám erre a tészta miatt van szükség, nem a forráspont hamarabbi elérése miatt. Sőt, valójában a sós víznek egy kicsivel magasabb lesz a forráspontja, mint a sótlannak.

3.Olivaolajat kell a vízbe önteni

Hosszú évtizedek óta tartja magát a tévhit, hogy ha olajat öntünk a főzővízbe, nem fog a tészta összeállni. Ez azonban nem igaz. Ha el szeretnénk kerülni az összetapadást, egyszerűen keverjük meg néha!

4.A félbetört spagetti hamarabb megfő

A főzési idő nem függ a spagetti vagy makaróni hosszától, csak a keresztmetszetétől, ráadásul a tésztaguruk szerint kifejezetten bűn félbe törni a spagettit/makarónit, hiszen azt villára tekerve fogyasztjuk, ami rövidebb szálaknál szinte lehetetlen.

5.Végig forrnia kell a víznek

Sokak szerint elegendő a tésztafőzés első két percében forrnia a víznek, utána visszavehetünk egy picikét a hőből.

6.Soha ne fedjük le a tésztát főzés közben

Valójában semmilyen hatással nincs a tészta ízére, ha lefedve vagy lefedés nélkül főzzük. A különbség csupán annyi: ha lefedjük az edényt, hamarabb eléri a víz a forráspontot.

7.Mindig elő kell főzni a lasagne tésztát

Természetesen nem árt, ha előfőzzük a lasagne tésztát, ez azonban nem kötelező érvényű szabály. Ha elég laza, folyékony a szószunk, elég nagy a víztartalma, akkor annak köszönhetően a sütőben átfő a tésztalap is.

8.Teljesen le kell csöpögtetni a tésztát

Sokak szerint teljesen le kell csöpögtetni a tésztát főzés után, máskülönben eláztatja, felhigítja a szószt. Valójában azonban kifejezetten jót teszünk a tálalt ételünknek, ha hagyunk egy kis nedvességet a tésztán, ami keveredik a szószunkkal és selymesebb textúrát eredményez.

9.Egy kiló szárat tésztából egy kiló főtt tészta lesz

Valójában a főtt tészta tömege a felvett vízmennyiségtől függ. Azok a tészták, amelyeknek nagyobb a felületük (mint a fusilli), több folyadékot vesznek fel, így kifőzve nehezebbek lesznek.

10.Tésztát kizárólag sós vízben lehet főzni

Tévedés! Gyakorlatilag bármilyen folyadékban feltehetjük főni a tésztát. Egyes, különleges receptek például vörösboros főzőlevet javasolnak.

(Via)

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27680_resized.jpg?avcount=1714659915
origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27683_resized.jpg?avcount=1714659915
origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176068_auto_resized.jpg
vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27679_resized.jpg?avcount=1714659915
origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27676_resized.jpg?avcount=1714659915
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714659915
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714659915
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban