Freddie nyerte A Dalt, ő utazhat az Eurovíziós Dalversenyre

Fehérvári Gábor Alfréd vagyis Freddie Pioneer című dala a zsűri és a nézők szívét is elnyerte. Ő képviselheti hazánkat májusban Stockholmban az Eurovíziós Dalversenyen.
Fehérvári Gábor Alfréd vagyis Freddie Pioneer című dala a zsűri és a nézők szívét is elnyerte. Ő képviselheti hazánkat májusban Stockholmban az Eurovíziós Dalversenyen.

Szombaton este rendezték A Dal 2016 döntőjét, a Duna és a Duna World csatornán élőben látható showműsorban eldőlt, hogy a nyolc finalista közül melyik előadó és dal képviseli Magyarországot a májusi stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon.

A versenyt végül Freddie nyerte, így ő utazhat Stockholmba. A győztes dalt itt hallhatják:

A Dal fináléjába jutott Petruska a Trouble in My Mind című dallal, Oláh Gergő a Győz a jóval, a Kállay Saunders Band a Who We Are című számmal, a Mushu az Uncle Tom című szerzeménnyel, Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) Pioneer című dalával, Vásáry André a Why-jal, a Parno Graszt a Már nem szédülökkel, valamint Berkes Olivér és Tóth Andi a Seven Seas című dallal.

© Fotó: MTI

A döntőben előbb a szakmai zsűri tagjai - Zséda, Frenreisz Károly, Both Miklós és Pierrot - választottak ki pontozással négy dalt, majd a tévénézők szavazatai alapján dőlt el, hogy ezek közül melyik előadó és szám képviseli Magyarországot május 10. és 14. között az Eurovíziós Dalfesztiválon Stockholmban. A zsűri Freddie-t, Oláh Gergőt, a Kállay Saunders Bandet (akik egy kínos baki miatt kétszer adhatták elő dalukat) és Petruskát hozta ki az első 4 helyre.

A nézők, csakúgy mint Zsédáék, Freddiet, azaz Fehérvári Gábor Alfrédot ítélték a legjobbnak, ami nem csoda, hiszen már a műsor első heteiben is őt tartották az egyik legnagyobb favoritnak. A győztes dal zeneszerzője Szabó Zé, a szöveget Csarnai Borbála írta, aki ezért egy héttel korábban megkapta A Dal 2016 Legjobb Szövegírója díjat.

© Fotó: MTI

A műsor történetében először lépett fel nemzetközi sztárvendég: a minszki születésű norvég Alexander Rybak nemcsak énekes és hegedűvirtuóz, hanem popsztár is, 2009-ben ő nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Rajta kívül extra produkcióként A Dal tavalyi győztese, Csemer Boglárka is színpadra állt.

© Fotó: MTI

© Fotó: MTI