Viktória: Keresem azt a fiút, akiben apám szíve dobog!

Rendhagyó keresésbe fogott a tököli Viktória, aki egy 17 éves fiút szeretne megtalálni. A fiú tavaly októberben kapta meg Viktória elhunyt édesapjának a szívét. A tököli családot a szervátültetés után levélben csupán arról értesítették, hogy hozzátartozójuk szerve életet mentett, és egy 17 éves fiú kapta meg a szívet. Ennél töb­bet a jogszabályok mi­att nem tudhattak meg. A beavatkozás óta egy év telt el, Viktória és családja pedig úgy döntött, szeretnék meg­tudni, hogy van a fiú. Bár elsőre meghatónak tűnik a fiú utáni kutatás, a pszichológus szerint nem jó ötlet megkeresni.

Önként jelentkezett

Az Angliában élő 16 éves Tomnak veleszületett betegség miatt volt szüksége új vesére. Családja közül senki sem volt alkalmas donor, sokáig várnia kellett. Végül az 57 éves Roger Sutton nevű angol orvos szervét kapta meg, aki önként jelentkezett, hogy felajánlja egy rászorulónak egyik veséjét. Bár a donorok általában megőrzik névtelenségüket, Tom mindenképp találkozni akart segítőjével, így a transzplantáció után két évvel személyesen is megköszönte a férfi önzetlenségét.

– Nem véletlenül hoztak na­gyon szigorú szabályokat, hogy a donáció anonim legyen. Beláthatatlan, milyen lelki megterhelést jelentene a fiú számára, ha a család egyszer csak megjelenne nála. Óhatatlanul megtudna olyan dolgokat a donorról, amit nem akar – magyarázta Csehák Hajnalka pszichológus. A transzplantáció minden résztvevőjének megterhelő lelkileg.

A 17 éves fiúnak fel kellett dolgoznia, hogy egy idegen em­ber szíve dobog a testében, még ha sikerült is neki, nagy valószínűséggel nem akarja ismerni a donor korábbi életét, ami gyakorlatilag benne él to­vább. Ettől függetlenül nem el­képzelhetetlen, hogy jól süljön el Viktória családja és a 17 éves fiú találkozása, akár még érzelmi kötődés is kialakulhat közöttük.

Csehák Hajnalka:  Nem véletlenül hoztak szigorú szabályokat

Az Országos Vérellátó Szolgálat donációs-transzplantációs adatai szerint tavaly 58 szívátültetést hajtottak végre a Semmelweis Egyetemen és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Idén már 42 szívtranszplantációt végeztek.

Magyarországon tavaly 58 szívátültetést hajtottak végre © MTI

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják.