Ittas biciklizés: eltörölték a 70 éves Imre büntetését

Elengedte a bírónő Sárosi Imre pénzbüntetését és mellőzték a közúti járművezetés eltiltását. A hetvenéves törökszentmiklósi férfinak több mint egyéves kálváriája ért véget a jogerős ítélettel.
Elengedte a bírónő Sárosi Imre pénzbüntetését és mellőzték a közúti járművezetés eltiltását. A hetvenéves törökszentmiklósi férfinak több mint egyéves kálváriája ért véget a jogerős ítélettel.

Miként a Bors megírta: Sárosi Imre 2015. október 20-án elektromos biciklijét hajtotta, amikor a rendőrök megszondáztatták. Kiderült, hogy enyhe alkoholos befolyásoltság alatt van, vagyis korábban megivott egy üveg sört és egy fél deci rövidet az ismerőseivel.

A törvény úgy szól, hogy 300 watt teljesítmény alatt az elektromos kerékpár kerékpárnak minősül és azt vezetésre alkalmas állapotban, főútvonalon lehet használni. Ennek ellenére a rendőrök feljelentették. A szolnoki járásbíróság 2015. december 9-én 165 000 Ft-os pénzbüntetésre és jogosítvány elvételére ítélte, tárgyalás megtartása nélkül.

Sáros Imre ügyvédje, dr. Pataky Csaba azonban a tárgyalás megtartását kérte. 2016. március 23-án a bíróság a büntetést 90 ezer forintra, a jogosítvány bevonását négy hónapra csökkentette.

A bírónő egy eseti kúriadöntésre hivatkozott, mely szerint az ittas járművezetést elkövető akkor is eltiltható a jármű vezetésétől, ha olyan gépi meghajtású járművet vezetett ittasan, amelynek vezetése nem kötött engedélyhez, vagyis az elektromos bicikli ezt a kitételt megvalósította. Az ügyvéd az ítéletet elfogadhatatlannak tartotta, mivel egy olyan embert ítéltek el, aki 1965 óta több millió kilométert levezetett, és szerinte nem érdemli meg a meghurcoltatást.

Sárosi Imre úgy érezte, hogy úgy kezelik, mint egy bűnözőt. A 70 éves férfi tegnap viszont elégedetten távozhatott a bíróságról, elengedték a büntetését © Végh István

– Hivatásos gépkocsivezetőként dolgoztam, ötven év alatt összesen még tízezer forint büntetést sem kaptam. Teljesen közlekedésképtelenné tettek minket a feleségemmel. Autó nélkül nem tudunk itthonról kimozdulni, és úgy kezelnek, mint egy bűnözőt – panaszkodott a Borsnak Imre.

A másodfokú tárgyalást tegnap tartották Szolnokon, a rövid tárgyalás után a bírónő elfogadta ugyan az első fokú ítélet kúriai döntésre hivatkozását, azonban az esetet annyira csekély súlyúnak ítélte, hogy Sárosi Imrét egy év próbára bocsátotta, a büntetését pedig elengedte, és a közúti járművezetés eltiltását mellőzte.

Ez azt jelenti, hogy bár a korábbi négy hónapos eltiltást jogosnak, de elegendőnek tartotta és az idős embernek nem kell újból vezetői vizsgát tennie. Mindez érvényes tegnaptól, és ha egy évig nem indul ellene büntető eljárás, akkor az ügyet elfelejtheti.

Sárosi Imre elégedetten vette tudomásul az ítéletet.

Kapcsolódó jegyzetünket itt találja.