Ittasan bringázott, elvették Imre jogsiját

Sem a 68 éves férfi, sem a Bors által megkérdezett jogász nem érti, miért tiltották el Imrét fél évre az autóvezetéstől.
Sem a 68 éves férfi, sem a Bors által megkérdezett jogász nem érti, miért tiltották el Imrét fél évre az autóvezetéstől.

Kis teljesítményű elektromos biciklivel közlekedett Törökszentmiklóson a 68 éves Sáros Imre, amikor megszondáztatták a rendőrök. Mivel a szonda elszíneződött, feljelentették, a bí­róság pedig pénzbüntetésre és jogosítványbevonásra ítélte. Dr. Pa­taky Csaba ügyvéd, nemzetközi jogász értetlenül áll az eset előtt.

– Október 20-án történt, hogy ismerősök jöttek hozzánk – mesélte Sáros Imre a Borsnak. Egyikük hozott egy üveg cseh sört, amiből én is ittam, de közben kaptam egy telefont, hogy valahova el kéne szaladnom. Mivel fogyasztottam alkoholt, autóba nem ülhettem, ezért az elektromos bi­ciklimmel mentem. Útközben megállítottak a rendőrök, megfújattak velem egy szondát, ami elszíneződött. Azt mondták, feljelentenek, de hogy mi lehet ennek a következménye, azt ők maguk sem tudták. Tárgyalás mellőzésével november 18-án a szolnoki bíróság megbüntetett 165 ezer forintra, pedig még csak spicces sem voltam, és a jogosítványomat is bevonták fél év­re, amit 500 ezer forintos fenyegetettség mellett öt napon belül le kellett adnom. Hatvannyolc éves va­gyok, ötven éve van jogosítványom. Hivatásos gépkocsivezetőként dolgoztam, és ennyi idő alatt összesen még tízezer forint büntetést se kaptam. Teljesen közlekedésképtelenné tettek minket a feleségemmel. Autó nélkül nem tudunk itthonról kimozdulni, és úgy kezelnek, mint egy bűnözőt – panaszkodott Imre.

© Fotók: Czerkl Gábor

Dr. Pataky Csaba ügyvéd, nemzetközi szakjogász sem ért egyet az ítélettel.

– Sáros Imre elektromos biciklije 300 watt alatti teljesítményű, ezért kerékpárnak számít. Részegen nem, de kevés alkohol fo­gyasztását követően kerékpárral lehet közlekedni. Az ő alkoholszintje olyan alacsony volt, hogy korábban ezzel még autót is lehetett vezetni. Ezért a kirótt pénzbírság is érthetetlen, a jogosítvány bevonásáról már nem is beszélve. Mi köze van a kerékpárvezetésnek a jogosítványához? A bíróság döntése megalapozatlan volt, ezért fellebbezünk. Méltányosságból még azt is kérem, hogy a jogosítványát adják vissza minél hamarabb.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják