Aktuális

Istenes László volt Kaiser Ede kedvenc tanára

L. B.

Létrehozva: 2019.09.30.

Jövőre szabadul Kaiser Ede. A móri mészárlás miatt tévesen elítélt férfi más rablási ügyei miatt 17 éve raboskodik. A Budapesti Fegyház és Börtönben a Borsnak hálával beszélt volt osztályfőnökéről, Istenes Lászlóról, aki mindig kiállt mellette.

Jövőre szabadul Kaiser Ede. A móri mészárlás miatt tévesen elítélt férfi más rablási ügyei miatt 17 éve raboskodik. A 44 éves Kaiser Ede a Budapesti Fegyház és Börtönben hálával beszélt a Borsnak volt osztályfőnökéről, Istenes Lászlóról, aki mindig kiállt mellette.

Miért vállalta a beszélgetést?

Közeledik a szabadulásom, előtérbe, reflektorfénybe fogok kerülni újra, s nem szeretném, ha a móri üggyel azonosítanának.

Már a pontos időpontot is tudja?

Persze! Sokat gondolok rá, már mindent elterveztem. A barátaim építőipari vállalkozásában fogok dolgozni, de az első utam a szüleimhez vezet majd. A lakhatásom is megoldott, bár a légi lakásomba nem szívesen mennék vissza. Onnan vittek el a rendőrök. Barátnőm nincs, de mindenki kitartott mellettem.

Mivel tölti bent az idejét?

Jelenleg körletellátóként dolgozom, de egy burkolói szakmát is szereztem. A tanulást sem hanyagoltam el. Az érettségi írásbeli részét még bent teljesítem, szóbelizni viszont vissza kell majd jönnöm. Az utóbbi időben egy gyülekezetbe is eljárok.

A móri mészárlás egybeforrt a nevével. Hogy fog szabadulni a bélyegtől?

 Ezen nyilván kell majd munkálkodnom, de rengeteg tervem van. Tagja voltam korábban egy színházi csoportnak, akikkel jártunk diákokhoz. Drogprevenciós interaktív beszélgetéseket folytattunk. A jövőben is szeretnék a fiataloknak segíteni nyilvánosan a saját példámból okulva. Úgy érzem, ezt meg is kell tennem.

Akkor nem tervez háttérbe vonulni.

Gondolkodtam a névváltoztatáson, sőt ajánlották is, de előbb-utóbb úgyis kiderülne, hogy ki vagyok. Átok és egyben áldás is nekem ez az ügy. Átok, hogy a móri bűncselekménnyel azonosítottak, de egy áldás, hogy sikerült tisztázni az igazságot.

Mennyire viselte meg?

Akkor döbbentem rá, hogy mibe keveredtem, amikor az egyik tárgyaláson levetítettek egy felvételt a bankban fekvő agyonlőtt áldozatokról. Felkavaró, borzalmas látvány volt. Akkoriban magas vérnyomással és kettős látással is szenvedtem emiatt. A felmentés után rendbe szedtem magam. Azóta rengeteget sportolok, több mint húsz kiló feleslegtől megszabadultam tudatosan.

Szebenyi István amatőr hadszíntérkutató 2006-ban megtalálta a gyilkos fegyvereket. Nélküle vélhetően sosem derült volna ki az igazság. A nyomravezetői díjat azóta is hiába harcol, azt az egykori barátja, az önt gyanúba keverő K. Attila kapta.

Még sosem beszéltünk, de szívesen találkoznék Istvánnal. Sajnos széllel szemben próbál kiállni az igazáért. Hálás vagyok neki mindenért. K. Attila jelenleg Baracskán raboskodik. Megkeresett, de megüzentem neki, hogy nincs miről beszélnünk, hiszen bennem már nincsenek negatív érzések. Megbocsájtok, de nem felejtek. Megtudtam, a válaszom után hatalmas kő esett le a szívéről. Nem haragszom már senkire, a múlttal nem foglalkozom, csak előre tekintek.

Örökre beszédtéma marad

Tizenhét évvel a mészárlás után múlt pénteken, a Kutatók Éjszakája rendezvényen „tárgyalták újra” a móri gyilkosságot. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szervezett kerekasztal beszélgetésen Prof. Dr. Fantoly Zsanett egyetemi tanár, Dr. Ragány Zoltán és Kaiser Ede ügyvédje, Dr. Dezső Antal is részt vett.

– Még ennyi idő után is hatalmas érdeklődés fogadott. Edével az eljárás kezdete óta tartjuk a kapcsolatot, akkor sem ingott meg a bizalma, amikor - tévesen - tényleges életfogytiglanra ítélték – mondta a Borsnak Kaiser védője.

Istenes László hat évig volt az általános iskolai osztályfőnöke Csepelen. A ma már népszerű műsorvezető szerint bensőséges kapcsolat alakult ki önök között, Istenes még a jogerős ítélet után is az ártatlanságát hangoztatta.

Rendkívül jó tanárnak tartom, nagyon szerettem, ő volt a kedvencem. Többször is kifejezte szimpátiáját felém az eljárás során, a pályafutását azóta is követem. Sosem felejtem el, amikor Laci bácsi előtt álltunk, s azt kérdezte, mik lesztek, ha nagyok lesztek. Másodikosok voltunk, de egyből rávágtuk, hogy nőgyógyászok. Sajnos elszakadtunk az álomtól.

Miután kiderült az ártatlansága, 25 milliós kártérítést követelt, de a Szegedi Ítélőtáblán elutasították a kérelmét. Aztán Strasbourghoz fordultak.

Lényegében ott is elutasítottak. Számomra elsősorban nem is az összeg volt a lényeg, hanem, hogy valaki mondja ki végre, ami a napnál is világosabb…

Ezért ült ilyen sokat

2002. május 9.-e mindannyiunk emlékezetébe bevésődött. Nyolc embert végeztek ki az Erste móri bankfiókjában, a tettesek 7,3 millió forinttal távoztak. Két hónap múlva elfogták az akkortájt rablásokból élő Kaiser Edét és a társának gondolt, idegenlégiót is megjárt Hajdú Lászlót. A bíróság 2004 decemberében Hajdú 15 éves, Kaiser életfogytiglant kapott, aztán 2008-ban perújítást rendeltek el. Bár egy év múlva kimondta a bíróság, hogy Kaiser Edének semmi köze nem volt a móri mészárláshoz – mert közben elfogták Weiszdorn Róbertet és Nagy Lászlót –, halmazati büntetésként kapott súlyos büntetést. Különböző rablásai, amik között egy emberölési kísérlet is volt, 2011-ben jogerősen 16 évre ítélték.

Hogyan tervezi az utolsó benti időszakát?

Felüdítő érzés, hogy már csak ennyi van, de ugyanúgy telnek a napjaim, ahogy eddig is. Nyolc fős zárkában élünk családiasan heten. Jól kijövök mindenkivel, sosem voltak gondjaim. Persze évekig „móri mészárosként” nem mindenki beszélt velem, de utána azok is odajöttek. A barátságok helyett általában bűnszövetségek alakulnak ki, abból pedig nem kérek.

Hajdú Lászlóval együtt keveredett bele tévesen a móri ügybe. Tud róla valamit?

Tavaly szabadult, sofőrként dolgozik. Korábban többször felajánlották, hogy valljunk egymásra, de ez sosem történt meg, így nem váltunk el haragban. A későbbiekben nem kizárt, hogy összefutunk.

Mit érzett, amikor kimondták a tényleges életfogytiglant, és amikor előkerültek a valódi elkövetők?

Testen kívüli érzések voltak, a dühtől azon gondolkodtam, eldobom a mikrofont a tárgyaláson. A másik része pedig egy igazi lelki feloldozás volt.

Emlékszik tanítványára

Istenes Lászlót telefonon értük utol, a TV2 műsorvezetője pedig a Borsnak megerősítette, valóban tanította Kaiser Edét, jól emlékszik is rá. A műsorvezető nem zárta ki, hogy a későbbiekben részletesen is beszél ezekről az évekről.

Az intézményben raboskodik a valódi elkövető, Weiszdorn Róbert is. Tett valami gesztust önnek valaha?

Amikor a perújításom során behozták az őrök, bocsánatot kért, de ezt nem tőlem kell kérnie, hanem az áldozatok családtagjaitól.

A Móri Ártatlan címmel jelent meg egy könyve tíz éve. Hogy fogadták az emberek?

Nem úgy sült el, ahogy szerettem volna, a kiadó nem volt éppen a helyzet magaslatán, a terjesztést jobban is intézhették volna. Egy diktafonra mondtam fel, cenzúrázni kellett belőle egy csomó mindent. Terveim között van egy másik könyv írása is, de számos nagyobb horderejű projekt is a tervem része.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083754_auto_resized.png
origo.hu

Itt van Oroszország drámai bejelentése a háború jövőjéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26456_resized.jpg?avcount=1711693214
origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091734_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Itt a vége? Letartóztatták a korrupt borsodi polgármestert

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17081782_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090466_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26457_resized.jpg?avcount=1711693214
origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17063274_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711693214
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/F3OgdeP5THs1FGN0dLgE0ZgrEAumFu0hzgOkiKp3jlU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg3YTQ4NGVkZjlkMTRhNGNiYThlMzM0YzE4ZWRjYzNh.jpg
Aktuális

Varga Juditék legnagyobb fiának is elege van a lelki terrorból nem akar Magyar Péternél lakni

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/_BTJW0fSOY89ZQgaCs27P5pL6yQ1MJ1tfUCsg5d5DhY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMzZjY4MDg4NmYxMzQ3ZDU5YzJlYjZkZmY5YTI0ZDE1.jpg
Tűz

Álmukból felriadva menekültek az emberek: drámával indult a húsvét Budapesten