Gyomtenger

Özönlenek a fotók, elárasztotta a gyom Budapestet - videó

H.Á.

Létrehozva: 2023.08.20.

Már az első pár napban rengeteg fotó érkezett a fotópályázatra.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester zöldpolitikája szemmel láthatóan hagy némi "kívánnivalót" maga után. Gyomtengerek lepték el Budapest közterületeit, ami az allergiás "főműsoridőben" nagy kitolás a város népével - és persze nem is szép látvány. A Metropol éppen ezért fotópályázatot hirdetett, hogy felhívja az emberek figyelmét a problémára.

gaz, gyom, parlagfű
Már Budapest felé közeledve érzékelhető, hogy mekkora a baj... Fotó: Metropol

Már az első időszakban rengeteg kép érkezett a Metropol e-mail címére ([email protected]), mely bizonyítja, hogy a probléma súlyosabb, mint azt sokan gondolnák. A főváros gyomos területeiről készült legjobb felvételeket közli a lap, emellett értékes nyereményeket is nyerhetsz, ha pályázol.

A kispesti Határ út metrómegállójának környéke... Olvasói fotó

Aki Budapesten lakik, sajnos tudja, hogy szinte néhány méterenként nő valahol egy nagyobb gazcsomó. Az ugyanakkor felháborító, hogy milyen szinten elhanyagolt a baloldali vezetésű főváros. Az allergiaszezon kellős közepén annyi a gaz, hogy számontartani is nehéz. Karácsony Gergely főpolgármestert ezek szerint egyáltalán nem zavarja, hogy mennyien jönnek Budapestre a hétvégén megkezdődött atlétikai világbajnokságra, és mennyien ünneplik itt – legyen szó akár a fővárosban élőkről, akár az ide ellátogatókról – augusztus 20-át...

gyom, gaz, fotópályázat,
Az M5-ös bevezetőjénél lévő járdasziget is eléggé gazos... Olvasói fotó

A baloldali főpolgármester korábban beismerte, hogy ő maga sem tudja, hogyan fogja őt pénzügyileg túlélni a főváros... De az, hogy a turisztikailag legaktívabb időszakban ilyen látvány kell fogadja a turisták mellett a sportolókat is, már elképesztő. Karácsony Gergelynek "hála" Budapest a gyomok fővárosa!

gubacsi és kvassay kereszteződés-gaz, gyom
A járda szegélyét egy hatalmas nagy gaz jelöli... Fotó: MK / Bors

A napok óta tartó fotópályázatra már most nagyon sok kép érkezett a Metropolhoz a különféle gyommal borított budapesti területekről. Ebből most mi is mutatunk néhányat. A  fotók után pedig egy videón is megmutatjuk, hogy mennyire elhanyagolt a főváros!

A budai Vár ünnepi programjaira menet is sok gyomot látni... Fotó: Metropol

Idén Magyarország ad otthont az atlétikai világbajnokságnak, melyre a sportolókon felül turisták is ellátogatnak. Lehangoló látvány számukra, hogy már a belvárosba menet mennyi a gaz. Az Üllői úton kívül, gyommal van tele a Nagykörút is, gazos a kilátás a Bem rakpartról, gyomos a látvány a Duna korzón, méteres gyomok nőnek a Margit híd budai hídfőjénél, elszáradt gazok éktelenkednek az Orczy térnél és több helyen, például az Árpád hídnál és Zuglóban is gazágyások lettek a virágágyások helyén...

A Vágány utca sincs a legesztétikusabb állapotban... Fotó: Metropol

Az utakat szinte az összes kerületben, így az augusztus 20-i ünnepségekre menet is gyomok határolják. Karácsony Gergely már azokkal sem törődik, akikkel korábban próbálta elhitetni, hogy igen: a kerékpárosok és a gyalogosok is a gazokat kell, hogy kerülgessék. A Metropol egyik olvasója lefényképezte a XIV. kerületben található Csertő utcát, annak minden gyomjával.

gyom, gaz, fotópályázat
Aki erre kerékpározik, inkább maszkban tegye... Fotó: Metropol

Az allergia okozta kellemetlenségek, a kutyákra veszélyes toklász, az emberekre és az állatokra egyaránt veszélyes kullancsok, mind olyan dolgok, melyek az esztétikumnál sokkal fontosabbak. Az már csak a sokadik probléma a sorban, hogy iszonyatosan csúnya látvány ez a sok gaz - miközben sok ember a családjával az augusztus 20-i ünnepeken tölti el a hétvégét. Köszönjük szépen, Karácsony Gergely...

Íme a videó, amiben ízelítőt mutatunk a Metropolnak beküldött olvasói fotókból:

 

Budapest a gyomok fővárosa!

Fotópályázatot hirdetett a Metropol, mellyel célja, hogy buzdítsa a fotósokat, hobbifotósokat vagy éppen a fotózni vágyókat arra, hogy bemutassák a gyomokkal borított fővárost, rávilágítva arra, hogy amikor nagy nemzetközi fesztiválok és sportesemények zajlanak Budapesten – mint a Sziget és az atlétikai világbajnokság –, akkor mennyire zavarók az elhanyagolt területek. Nem beszélve arról, hogy a városlakók és a Budapestre utazó vidékiek számára is kellemetlen a gyomos utcák, terek látványa, az allergiások pedig egyenesen szenvednek tőle. Céljuk az, hogy az olvasók/userek segítségével rávilágítva erre a problémára, minél tisztább és gyommentes legyen gyönyörű fővárosunk! A legjobbakat vásárlási utalvánnyal díjazzák és fényképfelvételeiket közlik. A pályázatra minden 18. év feletti magyar állampolgár jelentkezhet, felső korhatár nincs.

A pályázatokat a [email protected] e-mail-címre várják legalább 1, maximum 3 Mb terjedelemben. Az e-mail-cím augusztus 27-én éjfélig él. Egy pályázó több fotót is küldhet, de maximum 30 db-ot. Kérik, hogy a fotóhoz mellékelt levélben és a kép elnevezésében tüntessék fel a helyszínt, ahol a felvétel készült! A pályázatban csak olyan fotóval lehet pályázni, amelyen azonosítható, hogy a fotó Budapesten készült és gyomos területek láthatók a fotón.

Határidők:

Pályázati időszak 2023. augusztus 14. 10:00 órától – 2023. augusztus 27. 23:59 óráig tart

Eredményhirdetés időpontja: 2023. szeptember 1.

A nyertesek nevét a szervező hivatalos Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/Metropol.Napilap) közzéteszi az eredményhirdetéstől számított 1 napon belül. A nyertesek nevét közzétesszük a Metropol újságban is és e-mailben értesítjük a nyerteseket.

Nyeremények:

1. díj: 150.000 Ft értékben Auchan-utalvány

2. díj: 75.000 Ft értékben Auchan-utalvány

3. díj: 50.000 Ft értékben  Auchan-utalvány

A beérkezett pályázatok közül az első három helyezett pályázót a szervező által összeállított zsűri választja ki.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek