Újszülött

Egy kórházi dolgozó elmondta: Ez a sors vár az inkubátorban talált újszülöttre

Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2023.08.18.

Örömteli, hogy életben maradt, de még sok hányattatás vár arra az újszülött kislányra, akit a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai babamentő inkubátorába tettek be csütörtök reggel. Ő a 12. baba, akit itt helyeztek el.

A Heim Pál Országos Gyermekkórház Madarász utcai épületénél lévő babamentő inkubátor 2009 óta működik. Ez idő alatt 11 babát helyeztek el benne, az édesanya pedig egyetlen esetben sem jelentkezett utólag – olvasható a kórház Facebook-oldalán, ahol arról adtak hírt, hogy újabb kisbabát helyeztek el az inkubátorban. Mint arról mi is beszámoltunk, a 12. újszülöttet csütörtök reggel 7 óra körül találták meg, amikor a készülék jelzést adott.

A kislányt csütörtök reggel helyezték el a Madarász utcai babamentő inkubátorban. Fotó: Facebook/Heim Pál Gyermekkórház

Ez a sors vár Madarász Pannára

"Az újszülött kislány 2100 g súlyú, az orvosi vizsgálatok alapján egészséges, gondos ápolásban, folyadékpótlásban és táplálásban részesül. Intenzív osztályunk Madarász Pannának nevezte el. Kívánjuk, hogy legyen áldott és csodás élete!"  – írja a kórház.

A Borsnak a Heim Pál Gyermekkórház egyik egészségügyi dolgozója, Csenge elmondta, hogy mi a sorsuk azoknak a babáknak, akikről édesanyjuk lemond és akiket az intézmény inkubátorába helyeznek.

Kapnak infúziót és melegítik a kicsit. A legfontosabb, hogy ne hűljön ki és elfogadja a pici az ételt, amit adunk. Persze attól is függ, hogy milyen állapotban van a baba és addig marad nálunk, amíg az szükséges. Jellemzően elég kevés ideig szoktak bent lenni a kórházban, mert nem akarjuk, hogy bármi más betegséget elkapjanak – árulta el Csenge a Borsnak.

A Madarász utcai részlegről aztán a baba egyből gyermekotthonba kerül és kijelölnek számára gyámot, azután próbálnak a számára új családot keresni

 – tette hozzá a fiatal kórházi dolgozó. Mivel sok pár várakozik arra, hogy örökbe fogadhasson egy csöppséget, jó esetben gyorsan családra találnak. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy hat hetet kell várni, ha addig jelentkezik a szülőanya és mégis szeretné maga nevelni a kicsit, akkor megvizsgálják, hogy megvannak-e ennek a feltételei. Ha hat hétig nem jelentkeznek a babáért, akkor örökbe adhatóvá válik és az örökbefogadó szülők jogállása - természetesen kötelezettségeit is beleértve - megegyezik a vér szerinti szülőkével. 

Ezek alapján tehát Madarász Panna esetében is az a fő cél, hogy egészségesen és mielőbb új családra leljen a kisbaba.

Panna a 12. baba, aki a Madarász utcai inkubátorba lett elhelyezve. Fotó: Facebook/Heim

Tavaly 1254 örökbefogadást engedélyeztek összesen

Az örökbefogadás esélyt jelenthet egy gyermeknek arra, hogy szerető környezetben nevelkedhessen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2022-ben 1254 örökbefogadást engedélyeztek összesen, és még 1741 gyermek továbbra is örökbe fogadható. Közülük azonban csupán 410 gyermek 3 év alatti, miközben a legtöbb szülőnek jelentkező pár jellemzően újszülöttet szeretne örökbe fogadni.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek