Dráma

Tragédiával is végződhet, ha nem hallgatnak a méhbefogó Tiborra: "Megpróbált megbirkózni a feladattal, de rovarok halálra csipkedték"

Kóré Károly

Létrehozva: 2023.07.02.

Legutóbb huszonöt kiló mézet és lépet vett ki egy családi ház falából Boros Tibor méhrajbefogó. A hasonló esetek egyébként nem ritkák, hiszen ezek a rovarok gyakran épületrepedésekbe, illetve hézagokba is beköltöznek.

Riadt családapa kért segítséget a minap Boros Tibor méhbefogótól. A tanyán élő família feje azzal a problémával hívta telefonon a szakembert, hogy méhek repkednek ki a házuk tűzfalából. Tibor hat órát autózott a helyszínre, ahol meg is mutatták neki a körömnyi rést, melyen keresztül a rovarok közlekedtek. A repedés kellő mértékű kitágítása után azonnal látszottak a mézzel tömött lépsorok.

Boros Tibor_méhrajbefogó
Ezernyi méh költözött a falba  Fotó: Boros Tibor/Facebook

A falból 25 kg mézet eltávolítottam. Mivel tele volt téglaporral, sajnos fogyasztásra alkalmatlan volt

 – mondta a Borsnak Tibor, aki a mélyszegénységben élő családtól végül nem fogadta el az előre egyeztetett munkadíját, pedig az oda-vissza való utazás., illetve a szükséges vegyszerek sem voltak olcsók.

Egy féltenyérnyi lépet sikerült csak megmentenem, amit rögtön oda is adtam a két otthon levő kisgyereknek. Meglepetésemre nem kezdték el azonnal enni, hanem közölték, hogy megvárják az este hazaérő két testvérüket, mert meg szeretnék velük osztani. Ezen elérzékenyültem, ezért a családapának azt mondtam, hogy fizetség gyanánt inkább elviszem a lépeket – mesélte Tibor, aki azt is tudatta a Borssal, hogy a méhek gyakran beköltöznek szellőző-rendszerekbe, kéményekbe és tűzfalakba is.

– Akár több ezren is lehetnek, és áttelelnek, mert nem olyanok, mint az ősszel kipusztuló darazsak. Egy helyen akár 10-20 évig is elvannak. Egy méh élettartama 40 nap, de naponta több ezer születik, és több száz pusztul el. A legtovább a királynő él, akár 3 évig is – magyarázta Tibor. A férfi már az egész országot bejárta a munkája révén.

Boros Tibor_méhrajbefogó
A méz a téglaportól fogyaszthatatlanná vált  Fotó: Boros Tibor/Facebook

– Egy alkalommal a Balatonon egy családot ki is kellett lakoltatni az otthonából a méhek miatt. Az ő plafonjukból 90 kiló mézet szedtem ki. Az ő esetük legalább nem végződött tragédiával, nem úgy, mint néhány évvel ezelőtt Tatabányán – emlékezett vissza a szakember, aki arról is beszélt, hogy végződött már halálesettel, amikor nem hallgattak rá:

– Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, maguk is megoldhatják a problémát, ha a házfalukon levő lyuknál meglátnak néhány méhet, ha lefújják rovarirtóval. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy a házfalban levő hézagokban ezernyi méh vagy darázs megbújik. Egy férfi nem fogadta el az árajánlatomat, és azt mondta, majd jelentkezik. Másnap hívott a felesége a tragikus hírrel, hogy a férje megpróbált egyedül megbirkózni a feladattal, de rovarok halálra csipkedték.

A méhbefogó-méhész által befogott rajok nem mindig hasznosíthatók a szigorú előírások miatt.

– A befogás után a méheket hivatalosan karanténoznom kell, amit aztán a főállatorvos és a méhegészségügyi felelős ellenőriz. Több fertőző méhbetegség is létezik, és meg kell akadályozni, hogy ezek átterjedjenek a többi méhészetre. Ha az ilyen betegségek valamelyikét kimutatják, a főállatorvos lekénezi, majd az ő jelenlétében el kell égetni, hogy a többi állomány ne károsodjon – hangsúlyozta a szakértő.

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/u8wKQkym6K3GKngGJf2yvEo3Rp_42q81VMweHQTTdjI/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQyZmRiYzYzOTM2NzQ2MGNhZTFiNzhjMzgwZTBlMDQ0.webp
Ezt ne hagyd ki!

Nálunk is megjelenhetnek az egérméretű, japán óriás lódarazsak - fotók

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168924_auto_resized.jpg
origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165676_auto_resized.jpg
life.hu

Kitálalt a királyi család egykori sajtósa: „Harry teljesen más ember lett, mióta megházasosott"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165936_auto_resized.jpg
vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169256_auto_resized.jpg
ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166171_auto_resized.jpg
vg.hu

Itt vannak az otthonfelújítási program részletei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714390811
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó