Aktuális

Így készítette Koós János a juhtúrós puliszkát marhatokánnyal - Recepttel

Bors

Létrehozva: 2021.02.06.

Koós János nagy rajongója volt a magyar konyhának és ezt egy eddig csak alig látott szakácskönyvben meg is mutatta.

Forrás: Bors

Lehet szidni a 80-as évek konyhaművészetét – és sokan meg is teszik –, hogy túl zsíros volt, cukros és egészségtelen, de azért mégiscsak azok voltak az igazán jó kaják. Színész- és zenészóriásaink is tudták, ha jót akarnak enni, kiadósat kell főzni, és ezt meg is mu­tatták 1983-ban a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kötetben.

A szakácskönyv nemcsak re­mek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez.

Koós János Juhtúrós puliszkája marhatokánnyal (4 személyre)

Hozzávalók a puliszkához: 35-40 dkg kukoricaliszt (vagy kukoricadara) * 2 l víz, só * 1 evőkanál grízes liszt * 10 dkg füstölt szalonna * 20-25 dkg juhtúró * vaj a kikenéshez

Hozzávalók a tokányhoz: 1 kg marhahús * 10 dkg zsír * 1 evőkanál liszt * 2 fej vöröshagyma * 1 dl száraz vörösbor * só, bors * esetleg kevés paradicsompüré (a hagymás zsírba pirítjuk).

Elkészítés:

1. A tokányhoz csíkokra vágjuk a húst. A zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd felöntjük fél csésze vízzel, s kicsit főzzük. Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, s időnként bort öntünk hozzá. Lefedve kis tűzön puhára főzzük. Jó rövid legyen a leve.

2. 2 liter sózott vízbe állandóan kevergetve markunkból lassan beleszórjuk a kukoricalisztet, s kb. negyedórát főzzük. Közben állandóan kevergetjük, különben megcsomósodik.

3. A sűrűre főtt puliszkába (ha kukoricaliszttel készítettük) beleszórjuk az egy evőkanál grízes lisztet. Néhány percre félretesszük, hogy szikkadjon kicsit.

4. Kisütjük a kockára vágott füstölt szalonnát, leszűrjük, félretesszük a zsírját. Egy jénai tál oldalát vékonyan kivajazunk. Egy evőkanállal – amelyet minden alkalommal a szalonna kiolvasztott zsírjába mártunk – a puliszkát 2-3 cm vastagon a jénai tálba terítjük, megszórjuk juhtúróval, s vékonyan meglocsoljuk a szalonna zsírjával. Erre ismét puliszkát terítünk, majd juhtúrót és zsírt, s így tovább, amíg a tál meg nem telik. A rétegek közé kevés reszelt sajtot is szórhatunk. A legfelső réteg túró legyen.

5. A tetejére tehetünk vékony, becakkozott szalonnaszeleteket vagy a kockára vágott kisütött szalonnát, majd a sütőben addig sütjük, amíg a szalonna meg nem pirul. A túrós puliszka a szaftos tokánnyal együtt nagyon ízletes – legalábbis én szeretem.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27550_resized.jpg?avcount=1714356310
origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27543_resized.jpg?avcount=1714356310
origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170744_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27548_resized.jpg?avcount=1714356310
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714356310
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714356310
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1616faTLxb4eRpUGa-MyZMHnHBTZoGTD0Wd98O0FfhI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMGQ1ZTc0MzAzNjQwM2E4ODZiODNlMjI5ZTc4ODkw.webp
Elképesztő

"Ösztönből cselekedtem" – édesanyja tartotta életben a kétéves kislányt, míg megérkeztek a mentők

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/YM-UjuD8q99H1YoJArWTYknsRn3FbIGSCsPKUaziPQU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU2ZGJhZDczMjUzNDQyMWVhNDliYzQ0OWQzODdlZjBj.webp
Közélet

Menczer Tamás: Elsők vagyunk – megint!