Aktuális

Már négyféle vakcina készült a COVID ellen – minden, amit a koronavírus-ellenszerről tudni akart

Hu-Zo

Létrehozva: 2020.12.11.

A koronavírus okozta járvány a világ minden részén arra sarkallta a kutatókat, hogy minél hamarabb, minél hatásosabb oltóanyagot állítsanak elő. A járvány megfékezésének ez lehet az egyetlen hosszú távú megoldása.

Az Egyesült Államokban, Kínában, Oroszországban és Angliában jutottak a legmesszebbre, és van már olyan vakcina is, amivel megkezdték a lakosság tömeges oltását.

A szérumok teljesen veszélytelenek

– Az amerikai vakcinából kétféle is készült: a Pfizer/BioNTech és a Moderna cégeké. Ezek RNS vakcinák, amelyek annak a fehérjének a genetikai kódját tartalmazzák, ami az immunrendszerünket feléleszti, és ennek hatására alakul ki immunválasz az emberben a koronavírus ellen – magyarázta a Borsnak Rusvai Miklós virológus. Ezek nem tartalmazzák a vírusnak semmilyen „alkatrészét”, ezért teljesen veszélytelenek, nincs semmilyen mellékhatásuk, és az emberek több mint 90 százalékában immunitást biztosítanak.

Hátrányuk, hogy az előbbit mínusz hetven, az utóbbit mínusz húsz fokon kell tárolni öt nappal az oltás elkezdése előtti időpontig, de utána már a szobahőmérséklet is elégséges. Az Egyesült Államokban és Angliában a Pfizerrel a napokban elkezdték a lakosság oltását.

40 ezer emberen végzik a teszteket

A kínai vakcina harmadik tesztfázisban van. Az első fázisban 40–60 önként vállalkozó embert oltanak be, és figyelik a mellékhatásokat. A másodikban újabb 50–60 embernél a vakcina hatásosságát nézik fertőzött környezetben, és a harmadikban 10–40 ezer embernél nézik az előbbi eredményeket. Ezután következhet az engedélyeztetés az egyes országokban.

A kínai egy inaktivált vakcina. Ez azt jelenti, hogy letermelik a ví­rust, majd elpusztítják, de úgy, hogy a szerkezete ne sérüljön, ezért az im­munrendszerünk felismeri, és elkezdi az ellenanyag-ter­melést. Hátránya, hogy a vírus összes, több tucat fehérjéjét tartalmazza, ezért az immunválasz is elkezdődik mindegyikre, és nem elég koncentrált arra az egyre, ami önmagában is elégséges lenne. A hatásfoka 70 százalék feletti, de szobahőmérsékleten akár egy évig is tárolható.

Dobozként szolgáló vírusban adják be

– Az orosz és az angol vakcinában egy ártalmatlan „dobozként szolgáló” vírusba teszik a koronavírus fehérjéjének genetikai információját őrző részét, azt a gént, amit az amerikai vakcinák „tisztán”, a védelmet jelentő doboz nélkül tartalmaznak, és ezzel oltanak. Ez nem okoz semmilyen betegséget, de a szervezetben termelni kezdi a koronavírus fehérjéjét, ami ellen aztán áthangolódik a szervezet. Ennek a hatásfoka annak a függvénye, hogy milyen vírusba teszik. Az orosz vakcina ártalmatlan vírusával az európai lakosság kb. 30 százaléka élete során találkozott, ezért azzal szemben sokan immunisak va­gyunk, így be­lénk jutva elpusztul, és nem tudja termeltetni a ko­ronavírus fehérjéjét. Ugyanez az angliai „doboznál” csak 5 százalék – mondta Rusvai Miklós.

Elég hat napra félretenni az alkoholt

A napokban az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus-vakcina azért került terítékre, mert korábbi hatósági forrásokból az az információ érkezett róla, hogy a kétszúrásos oltás beadatása előtt 14, utána pedig 42 napig nem szabad alkoholt inni. A Moscow Times Alekszandr Ginzburgra, a vakcinát fejlesztő kutatóintézet, a Gamaleja vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy a páciensek megúszhatják összesen hat nap tartózkodással a szeszes italok fogyasztásától. 

– Fontos szem előtt tartani, hogy a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen képes legyengíteni az immunitást, ami azt jelenti, hogy képes csökkenteni a vakcináció hatékonyságát vagy azt értelmetlenné tenni. Hasonlóképpen, az alatt a 42 nap alatt, amíg kialakul a koronavírussal szembeni védettség, nem ajánlott az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedni. Ezek standard ajánlások vakcináció esetén, a legnagyobb hatékonyság biztosítása érdekében – nyilatkozta az akadémikus. 

Ez is érdekelheti!

Kijelölték, hol kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók

Itt a válasz: Ezen múlik, hogy a gyerekeket is be kell-e oltani koronavírus ellen

Véget vethet a járványnak? 97 százalékban hatékony egy kínai vakcina

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek