Aktuális

Lassan vége a nyárnak, készüljön! Már most védekezzen a lehangoltság ellen!

Bors

Létrehozva: 2018.08.20.

Lassan vége a nyárnak, a dübörgő fesztivál­szezonnak, a felhőtlen lángosos strandolásoknak, a könnyed nyáresti fröccsözéseknek. Tóth Tekla Erika dietetikus segít abban, hogyan készüljünk fel a hidegebb hónapokra, hogy elkerüljük a téli depressziót.

Forrás: Thinkstock

Ebben az időszakban az iskolatáskát, a tolltartót, az őszi, zárt cipőt szoktuk beszerezni. Ez is elég lehangoló, hát még arra gondolni, hogy méregtelenítsünk, és töltsük fel a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárait. Pedig jobban járunk, ha hozzáfogunk most, mert ezzel elkerülhető az őszi levertség, a téli depresszió. Ha a sok zöldség és gyümölcs, a kiegyensúlyozott étrend kevésnek bizonyul, szakemberrel konzultálva érdemes étrend-kiegészítővel is megtámogatni az immunrendszerünket.

Hogyan készüljünk fel az őszre?

Reggeli és vacsora mellé mindenképpen fogyasszunk legalább 60–80 g friss kerti zöldséget. Tíz­óraira a legegyszerűbb a joghurtos mártogatós sárgarépával, kápiapaprikával, zellerszárral, könnyen dobozolható koktélpa­radicsommal. Uzsonnára 100– 150 gramm lehűtött görögdinnye, amely a folyadékbevitelünket is növeli magas víztartalma miatt. Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a nyári bomba alakot és ne jöjjön fel ősszel sem pluszkiló, egyszerre kis mennyiséget fo­gyasszunk, de étkezzünk naponta 5-6-szor.

Mit együnk?

Sajnos nincs olyan élelmiszer, ami minden egyes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért a gyümölcsök és zöldségek változatos fogyasztásával tudjuk csak megerősíteni az immunrendszerünket.

A barack a nyerő

A mostanság érő gyümölcsök közül minden bizonnyal az őszibarack jön ki győztesként, mivel 100 grammja 7 milligramm C-vitamint tartalmaz. A szőlő, valamint a szilva is nagyon jó vitaminfeltöltésre: 100 grammal 5-6 milligramm aszkorbinsavat viszünk be a szervezetbe. Az alma 4,6 milli­grammot, a cékla pedig 3,6 milligramm C-vitamint tartalmaz 100 grammonként.

– Fogyasszunk legalább négy adag gyümölcsöt és zöldséget vegyesen naponta, amiből 1 adag, de lehetőség szerint két adag nyers legyen. Egy adagnak megfelelő például 10 deka friss, párolt zöldség, 1 közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma, körte, narancs, 10 deka gyümölcssalátának ve­gyesen összevágva, 1 kispo­hár­nyi bogyós gyümölcs (eper, ribizli, málna) vagy 1 kistányér saláta friss kerti veteményekből. Ezek antioxidáns-tartalmuk mellett a rostbevitelünket is támogatják, ami a jó emésztést, a tápanyagok optimális felszívódását a vékonybélben, teltségérzet kialakulását, és még számos pozitív élettani hatással segítik a szervezet optimális működését – tanácsolta Tóth Tekla Erika dietetikus.

Smoothie-ban az erő

A magas klorofiltartalmú zöldségeket főzés nélkül turmix formában is belecsempészhetjük étrendünkbe: (bébi)spenót, ma­dár­saláta, rukkola és minden zöld levelű mellé jól passzol a kivi és édesítés gyanánt a banán. Az ősz másik színe a lila, épp ezért flavonoidokat tartalmazó párolt lila káposztáról és cékláról se feledkezzünk meg, amit nemcsak savanyúságként, hanem nyersen hasábokra vágva vagy egy nyers almás sárgarépás salátával elkészíthetünk. Megfázás ellen tankoljunk fel természetes C-vitamin-forrásokból, mint például a citrusfélék, a sötétszínű bogyós gyümölcsök, a zöldpaprika, karalábé, brokkoli, káposzta. Ebéd mellé ne ma­radjon el a savanyúság, ami szintén jó forrás az őszi-téli vitaminhiány elkerüléséért.

Testmozgással fittebben!

A szakértő nem győzi hangsúlyozni: mozgás nélkül nem megyünk sokra.

– Fontos, hogy ősszel se ha­nyagoljuk el a testmozgást, ugyanis hiába van egy jól összeállított, akár személyre szabott étrendünk, ha nincs fizikai aktivitás – figyelmeztetett Tóth Tekla Erika. – Ugyanez igaz fordítva is: ha a ked­venc mozgásformánk mellett nem fi­gyelünk arra, hogy mit, milyen mennyiségben és mikor fogyasztunk, nem fogunk százszázalékos eredményt elérni, főként, ha a testsúlycsökkentés a cél. Kezdőknek a legjobb a napi szintű kétórás séta, majd lehet az intenzitást, illetve az időtartamot fokozatosan növelni. A kocogás szerelmeseinek hűvös időben is fontos a réteges öltözködés!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171233_auto_resized.jpg
origo.hu

Sokkoló: alkoholista lett Anne Hathaway

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27586_resized.jpg?avcount=1714419311
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169045_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170096_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Agyrém: Donáth Anna szerint a magyar kormány miatt szúrtak szíven egy hatodikos kislányt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714419311
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170935_auto_resized.jpg
travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134038_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714419311
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714419311
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú