betegség

Nem felelt a szülei kérdéseire a négyéves Lexi - a világ egyik legritkább betegségével diagnosztizálták

Létrehozva: 2024.04.05.

Évekig tartott a diagnózis felállítása.

A legtöbb ember vágyik arra, hogy saját gyermeke legyen, és amikor megtudják az örömhírt, hogy várandósak, bizony a lehető legszebb képek villannak a szülők elé. Amikor meglátjuk a pozitív tesztet, elképzeljük, milyen nagyszerű családi életet fogunk élni, terveket szövögetünk a gyereknevelésről és a közös programokról, ilyenkor pedig egy dologra semmi esetre sem szeretnénk gondolni: mi van, ha a gyerek beteg lesz? A kis Lexi Ducker szüleinek hamar szembe kellett nézniük ezzel a kérdéssel, ugyanis nagyon furcsa tüneteket kezdett produkálni a kislány.  

kórház, kórterem, orvosok
A kislány sokáig járt orvosokhoz, mígnem kiderült a betegsége / Fotó: Unsplash.com

A kis Lexi szülei eleinte nem észleltek semmit, hiszen a kislány tünetmentes volt. Négyéves korában azonban elkezdődtek a furcsaságok. Eleinte csak annyio tűnt fel nekik, hogy amikor hozzászólnak a kicsihez, esetleg kérdeznek valamit, akkor Lexi nem válaszol, nem reagál, és szinte mindenre azt feleli, hogy nem (még ha a kérdés nem is eldöntendő volt). Ekkor úgy döntöttek, hogy orvoshoz viszik a gyereket. Bármennyire is igyekeztek azonban feltérképezni, hogy mi lehet a baj, nem jöttek rá. 

Később újabb tünetek is felbukkantak: veseproblémái lettek és kalciumszegénységet állapítottak meg nála, és már alig hallott. Hamarosan jelezte az orvosuk, hogy kifejlesztettek egy új vizsgálatot, aminek keretei között talán pontosabb diagnózist tudnának felállítani. A vérteszt eredménye egyértelmű volt: egy nagyon ritka genetikai betegségben szenved a kislány, ami 96 százalékos halláskárosodással jár, valamint kalciumszegénységgel. Ez a Barakat-szindróma, ami mindösszesen 200 embernél regisztrált a világon. 

A szülők mindazonáltal hálásak, mert ezeket a tüneteket könnyen lehet kezelni. A kis Lexi hallókészülékkel jár iskolába, ennek ellenére nagyon bátor, és már több kiselőadást is tartott az osztálytásainak a betegségéről - írja a Mirror

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek