Vélemény

Vélemény: Kényszer

Hofmeister Zoltán

2013. június 17. hétfő 09:00

Még múlt pénteken, vagyis a tanév utolsó napján kirohant a tárnoki iskolából a 13 éves Vidák Kálmánka, akit azóta is nagy erőkkel keres a rendőrség.

A nevelőszülőknél élő kisfiúról az is kiderült, hogy egy tantárgyból megbukott. Ha csak a tényeket nézzük, rögtön látszik, hogy Kálmánka eltűnése bizonyára összefüggésben van a bizonyítványával.

Egyre inkább teljesítményfüggő világban élünk. Sok szülő már az óvodás csöppségeket is idegen nyelv tanulására kényszeríti, pedig még olvasni és írni sem tudnak. Később az iskolában a tanulás mellett jönnek a különórák. Sport, zene, nyelvek és egyebek. Játszani, olvasni, a barátokkal lenni nem menő, hiszen abból mit profitál később a gyerek?

És a teljesítménykényszer később is folytatódik. Ha valaki nem képes felvenni a ritmust, vesztett. Vajon miért van az, hogy a magyarok többsége már akkor sem mer elmenni betegállományba, ha 38 fokos láz kínozza? Miért vonszolja be magát a munkahelyére félholtan is? Mert teljesíteni kell. Ha nem megy, azonnal találnak mást a he­lyére.

Egy gyerek lelkivilága azonban más, mint a felnőtteké. A tinik pedig különösen érzékenyek. Nekik biztatásra és sok-sok szeretetre van szükségük. Nem tudjuk, a szülei tudták-e, hogy Kálmánka egy tárgyból elhasalt, és azt sem, hogy mit szóltak hozzá. Az viszont biztos, hogy egy érzékeny gyermeknél akár végzetes is lehet az örökös teljesítménykényszer. Az érzés, hogyha nem jól tanul, akkor ő egy örök vesztes.

Egy ilyen gyerek akár az öngyilkosságba is menekülhet. És itt jön a pedagógusok, és főleg a szülők felelőssége. Mert a tanulásra szükség van. Ám ha egy gyerek folyton azt érzi: ő nem tud megfelelni az elvárásoknak, akkor előbb „csak” világgá megy. Rosszabb esetben pedig elhagyja ezt a világot…
 

További cikkek

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Bangóné diplomabotránya nem az első a baloldalon

hirtv.hu

Élő adásban gázolták el a riporternőt

zaol.hu

Figyelem! Forgalomkorlátozásra kell számítani Zalaegerszegen

origo.hu

A tudósok szerint megvan a szuperélelmiszer, ami véget vethet az éhezésnek

nemzetisport.hu

Videó: így ünnepelték a holland kapust, aki a munkából jött az Eb-re

vg.hu

A Pfizer vezérigazgatója szerint nem járható út négyhavonta oltatni

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: koronavírusos a góllövőlistát vezető Kay Smits

borsonline.hu

Felfoghatatlan tragédia: Furcsa zajra ébredt a házaspár, a következő percben holtan feküdt egyikük

ripost.hu

10 fontos tény az omikronról, a hazai esetszámok 90 százalékáért felelős mutációról

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján