Vigyázat! Balszerencsét hoz, ha kávéval koccint

Vigyázat! Balszerencsét hoz, ha kávéval koccint
Hidegben, melegben, édesen vagy cukor nélkül, jegesen és forrón, tejszínnel vagy esetleg „szeszes béléssel” szervírozva az egyik legnépszerűbb ital a kávé, a víz után a legtöbb fogy belőle a világon, és számtalan legenda fűződik hozzá.
Hidegben, melegben, édesen vagy cukor nélkül, jegesen és forrón, tejszínnel vagy esetleg „szeszes béléssel” szervírozva az egyik legnépszerűbb ital a kávé, a víz után a legtöbb fogy belőle a világon, és számtalan legenda fűződik hozzá.

Mint minden nagy kedvenc, a kávé is „kiérdemelte”, hogy saját ünnepnapja legyen. Meglepő tény, hogy a kávé ünneplése az inkább teát fogyasztó Japánból indult 1983-ban, és hivatalosan 2009 óta szeptember 29-e a kávé és a kávékultúra világnapja.

© UNSPLASH

Legendás ital

A kávé felfedezéséről több legenda létezik. A legősibb szerint Gábriel arkangyal közvetítésével Allah adott egy csésze, gyógyító italt Mohamednek, ami fekete volt. Miután a próféta megitta, negyven férfit legyőzött, és negyven nőt lefektetett. A legismertebb történet szerint a neve az etiópiai Kaffa tartomány nevéből származik, és innen ered a történet, amely szerint Krisztus előtt 300 körül egy Káldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi egy piros bogyó lelegelése után szokatlanul élénkek lettek. Megkóstolta a termést, ami őt is feldobta, ugyanakkor megijedt, hogy valami méreg lehet benne, ezért a közeli apátságba vitte. A szerzetesek forró főzetet készítettek belőle, ez volt az első ká­vé. Később arra is rájöttek, hogy pörkölve az íze is jobb.

Ez is érdekelheti

Kávéztasd a dokit! - Vadiúj kezdeményezés indult idehaza

Bors-okos: Kávézaccal harcolhat a szúnyogok ellen

Hallott már róla? Valódi csodaszer a citromos kávé

Gyógyfőzet

Egy újabb legenda egy arab orvoshoz köti a kávé felfedezését, aki 900-ban a kávét orvosságként említettea kávé gyógyhatása, különösen fejfájás esetén ma is ismert, bebizonyított tény. A legendák különbözősége ellenére biztosnak tűnik, hogy az arab világban itták először a kávét. Az európai utazóknak és szerzeteseknek köszönhetően pedig a kávé a világ minden tájára eljutott. Az araboknál a kávé manapság is a vendéglátás, a vendégszeretet szimbóluma. Akinél nincs otthon kávé, nem is hívhat vendéget. A kávét visszautasítani hatalmas sértés, harag forrása lehet.

© Shutterstock

Zaccjóslás

A kávézaccból jóslás az egyik legismertebb jövendölési módszer, mely a 16–17. században volt nagyon népszerű, és a 19. századtól ismét „divatba jött”. Eredetileg az aztékok használták, akik őrölt kakaó­babot forráztak le, és a főpap ebből jósolt. A kakaó és a forró csoki szent ital volt, éppen ezért csak a főpap használhatta jövőmondásra. A kávézaccjóslás egyszerű, hiszen csak egy tiszta, fehér csésze és kevés kávé szükséges hozzá – no meg a tudás, hogy ki mit „lát bele” a zaccba, vagyis mit olvas ki belőle.

© Shutterstock

Drognak sem utolsó

A koffein az egyik legálisan fogyasztható pszichoaktív drog. Sok más élvezeti szerhez képest inkább jótékony hatásai vannak. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a légzést, az anyagcserét, tágítja az ereket, kis mértékben emeli a vérnyomást (ez a hatása átmeneti) és a testhőmérsékletet is. Mérsékelt adagban fogyasztva fokozza az éberséget és csökkenti a fáradtságérzetet, boldogságérzetet ad, extrém nagy dózisban azonban mérgezést okozhat. A kávéra is rá lehet szokni, függőséget okoz, de állítólag könnyebb leszokni róla, mint a dohányzásról.

© UNSPLASH

Naponta iszik a magyar

A világban egyre nő az élénkítő ital népszerűsége, a legnagyobb kávéfogyasztó országok Hollandia és az észak-európai államok, Finnország, Svédország és Dánia. Egy 2019-es kimutatás szerint a magyar felnőtt lakosság csaknem 85 százaléka – és egyre több fiatal – naponta iszik egy vagy több kávét, és többségük számára el sem indul a nap jó erős fekete nélkül.

Csak jobb kézzel öntse!


* Ha a nagy sietségben, kapkodásban a kávé egy része kiömlik, nem kell kétségbeesni, mert pénzjutalomban részesül az, akinek a kávéja a padlón végzi.

* Ha kiesik a kávésbögre a kezéből, akkor egy ideig ne írjon alá semmilyen fontos üzleti szerződést, mert átverhetik.

* Ha kávéfőzés közben kifut a kávé, esős időre kell számítani.

* Csak jobb kézzel szabad kitölteni a kávét a csészébe, hogy jól alakuljon a nap.

* A finnek úgy tartják, hogy aki forró kávét visz ajándékba, az ártó szándékkal teszi.

* A görögök szerint a kávéval koccintás balszerencsét hoz. Arról nem szól a fáma, hogy egyáltalán miért kellene koccintani a kávéval…

* Ha cukorral issza a kávét, és a bögre alján megmaradnak a kristályszemcsék, az azt jelenti, hogy van egy titkos imá-dója.

© Shutterstock

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors