Teliholdkor lassabban hatnak a gyógyszerek

Teliholdkor lassabban hatnak a gyógyszerek

Az emberiséget ősidők óta foglalkoztatják az ismeretlen, távoli jelenségek, próbálták megfejteni misztikumát. Ilyen varázslatos „képződmény” a Hold is, amelynek változására koronként különböző magyarázatok születtek.

Az emberiséget ősidők óta foglalkoztatják az ismeretlen, távoli jelenségek, próbálták megfejteni misztikumát. Ilyen varázslatos „képződmény” a Hold is, amelynek változására koronként különböző magyarázatok születtek.

Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy kisgyerekként az eget nézve más-más alakokat képzeltek bele a Hold nevű égitestbe, és nem értették annak fogyását és növését… Az ókorban már felismerték az alakváltozás rendszerességét, emiatt a halál, az újjászületés és teremtés isteneként tekintettek rá. Egyes kultúrákban azt is észrevették, hogy párhuzam van az égitest mozgása és a nők azonos időszakonként bekövetkező ciklusa között, ezért női istenként tekintettek rá. A középkorban felerősödtek a Holdhoz köthető misztikumok, a tudatlan embereket riogatni lehetett az ismeretlen égitest hatásaival, a boszorkányok és más ártó teremtmények idejének eljövetelével.

© Shutterstock

Fejlett teóriák

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már jóval többet tudunk a Holdról, ugyanis ez az első égitest, amelyet nemcsak szabad szemmel vagy távcsővel tanulmányoztak, hanem rádióhullámok sugárzásával és űrszondákkal is, majd az ember 1969-es első holdraszállását követően többen is „meghódították” az égitestet. Az idők során megállapították például, hogy a Hold Föld körüli keringési ideje hivatalosan 27,32 nap, a fázisváltozás (teliholdtól teliholdig) pedig 29,53 nap, ez alatt a változás sorrendje: újhold, első ne­gyed, telihold, utolsó negyed. Az is bizonyított tény, a Hold nélkül máshogy alakult volna a földi élet, és hogy a Hold gravitációs hatása az oka az ár-apály jelenségnek.

© Shutterstock

Érezhető hatások

Mivel az emberi test nagy része, több mint fele víz, ezért szervezetünkre, egészségünkre és lelki állapotunkra, érzelmeinkre is jelentős hatással van a Hold változása. Természetesen mindenki másként éli meg a fázisokat, ám vannak általánosnak nevezhető hatások, és persze a múltból ránk maradt hiedelmek is.

Általában kijelenthető, hogy az újhold – mint a neve is mutatja – új lehetőségeket hoz, ilyenkor javasolt valami új dolgot elkezdeni. Egyes vélemények szerint ilyenkor kell elkezdeni a tisztítókúrát, és költözésre is ez a megfelelő időpont. Sokan tapasztalatból mondják, hogy a telihold feszültséggel jár, agresszívebbek vagyunk, rosszabbul alszunk, és a felfokozott idegállapot miatt több lehet a baleset. Nem javasolják, hogy telihold közeli időben vesse alá magát valaki műtétnek, mert erősebb a vérzés, a gyógyszerek lassabban hatnak – ám az ilyen tervezés, még ha hiszünk is az elméletben, valljuk be, megoldhatatlan.

Állítólag a növő holdnál hatásosabbak az orvosi be­avatkozások, gyorsabban gyógyulnak a sebek, de még a kozmetikai kezelések is eredményesebbek. A fogyó hold a fogyókúrázók ideje, ilyenkor kell elkezdeni a fogyókúrát, hogy a kezdeti gyors eredmény erőt adjon a folytatáshoz. Többféle kutatás is vizsgálta már a fenti állításokat, és ha némely esetben megfigyelhető is összefüggés a holdfázisok és az emberi viselkedés között, senki se hibáztassa a Holdat például azért, mert nem sikerült a fogyókúrája.

© Shutterstock

Állati erő

Az emberek nemcsak azt figyelték meg, hogy saját magukra hogyan hat a Hold járása, hanem azt is feljegyezték, mit okoz az állatok és a növények esetében. Egykor a magyar tanyákon és a falvakban a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben alkalmazták ezeket a kalendáriumokban megörökített megfigyeléseket. Ma már csak a krónikák szólnak arról, hogy a föld fölött termő növényeket csak növekvő holdnál vetették el, a föld alatt termőket viszont fogyó holdnál. A hagymát és a krumplit teliholdkor ültették el, hogy kerek fejű termésük legyen. Az újszülött jószágokat holdtöltekor vették el az anyaállattól, mert úgy vélték, hogy akkor lesz egészséges és kövér.

A fogyó holdnál született ba­romfiról azt tartották, hogy úgy fog elfogyni, ahogy a Hold, vagyis hamar elpusztul. A pénz és a Hold viszonyához is fűződött babona: őseink holdtöltetkor mindig tartottak maguknál pénzt, hogy az so­káig, a következő holdtöltéig kitartson.

Indián szokások

A feljegyzések szerint az indiánok minden hónap teliholdjának más elnevezést adtak.

© Shutterstock

A januári a farkasok holdtöltéje, amikor a kiéhezett vadállatok az indián falvak környékén gyülekeztek.

A márciusi a férges telihold, mivel az idő felmelegedésével a talajból előbújtak az áttelelt férgek.

A sok virág miatt lett a májusi a virágos holdtölte, a júniusi pedig az epres.

Az októberi a vadászaté, a novemberi a hódé, ugyanis ebben az időszakban állítottak csapdákat, hogy megszerezzék a téli öltözékhez kellő hódprémet.

A decemberi a hosszú éjszakák holdtöltéje, hiszen decemberben a legrövidebbek a nappalok.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors