Test és lélek

Sok a stressz? Ezek az ételek segíthetnek

Bors

Létrehozva: 2015.05.17.

A sok szorongás hosszútávon számos egészségügyi problémát okoz: szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Az sem sokat segít, ha rendszertelenül és rosszul táplálkozunk mellette. Stressz hatására a vitaminok és ásványi anyagok gyorsabban ürülnek a szervezetből, vannak azonban ételek, amelyekkel pótolhatjuk ezeket.

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek közül a spenót folsavtartalma segíti a dopamin termelődését, amely lényegében egy örömöt kiváltó vegyület. A fokozottabb dopamintermelődés pedig nyugalmat vált ki. Több tanulmány is foglalkozott már azzal, hogy a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával csökkenhet a depresszióra való hajlam, Sőt, azok, akik rendszeresen esznek zöldséget és gyümölcsöt sokkal energikusabbak és boldogabbak.

Segít a triptofán

A trioptofán egy aminosav, amely nyugtató hatású. A test triptofánból szerotonint állít elő, amely jó hatással van a stresszre. Több étel is tartalmaz ilyen aminosavat, például a pulykahús, a diófélék, halak, bab, lencse és a tofu is.

Zabpehely

Ha szénhidrátra van szükségünk, igyekezzünk a vércukorszint emelése nélkül bevinni a szervezetbe. Stresszes életmódnál fontos, hogy ne tagadjunk meg mindent magunktól, alkalmanként engedjünk a csábításnak.

Halak, lazac

Unásig lehet ismételni, de a tengeri halak - különösen a lazac - rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely képes ellensúlyozni a stresszes állapotban termelődő adrenalin és kortizol hatását. Egy amerikai kutatás szerint az omega-3 zsírsavakkal 20 százalékkal csökkenthető a szorongás. Omega-3-ból egyébként naponta nagyjából 1000 milligrammnyit kellene a szervezetünkbe juttatni.

Avokádó

Az avokádó, csak úgy, mint a lazac nem olcsó mulatság, de ha figyeljük az akciókat, akkor akár 200 forintért hozzá lehet jutni. Ráadásul az áruházakban a fekete héjú avokádót értékelik le, amikor igazán érett és krémes az állaga. Az avokádóban rengeteg a B2-, B3-, B5- és B6-vitamin valamint a folsav, ami a B9-vitamin. Rendkívül tápláló, rengeteg fehérjét és egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz. De 100 grammjában van 10 milligramm C-vitamin és 12 milligramm kalcium is, tehát igazi szuperzöldség.

Magvak

Ha nassolni vágyik, vagy nem stresszevéssel küzd, egyen magvakat. Remek magnéziumforrás, amely jót tesz az izomzatnak és az idegrendszernek is, segít pótolni a stressz során kiürülő vitaminok és ásványi anyagok egy részét. A lenmag, napraforgó, tökmag.

Tej

A tejben, tejtermékekben sok a D-vitamin, amely segít megelőzni a pánikbetegségeket. Egy 50 éven át zajló közel 6000 embert vizsgáló londoni kutatássorozat megállapította, hogy azoknál, akik rendszeresen odafigyeltek a megfelelő D-vitaminpótlásra jóval kisebb számban fordultak elő depressziós tünetek.

Étcsokoládé

Napi néhány kocka magas kakakótartalmú étcsokoládé csodákra képes. Szintén csökkenti a kortizol-szintet. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavonoidok ráadásul ellazítják az érfalakat, és akár 2-3 higanymilliméterrel is csökkenti a vérnyomást.

Áfonya

Az áfonya egy igazi szupergyümölcs. Az egészség egyik szimbóluma is lehetne. A legmagasabb antioxidáns tartalmú ételnek tartják. A stresszes életmód során felszabaduló szabadgyökök ellen is jó, de kiváló immunerősítő is.

Kesudió

A lazac, az áfonya, az avokádó nem számít olcsó mulatságnak, mint ahogyan a kesudió sem. Igaz, ha valaki dohányzik és alkalmanként alkoholt is fogyaszt, az így elköltött 15-20 ezer forintot akár a minőségi táplálkozásra is fordíthatja, így pedig már beleférhet egy-két drágább vitaminforrás is. A kesudióban rengeteg cink van, amely csökkenti a szorongást. Emellett gazdag omega-3 zsírsavakban és a fehérjékben, ezért ne lepődjön meg, ha megkívánja a kesudiót, miközben szorongás gyötri.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088105_auto_resized.png
origo.hu

Ukrajna véletlenül bejelentette: közük lehetett a moszkvai terrortámadáshoz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711709712
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090466_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089984_auto_resized.jpg
ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087355_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711709712
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073172_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711709712
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/JmHfTibHr1n8GMOthOqKbLlYRwMklrpXPyMmnp3NQaQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZjk5NmE0ZWQ2YzRmMGViYjQwMmM3N2Y3ZTllMmIz.jpg
Ezo

Hétfőn érkezik a telihold, ez a négy csillagjegy már ma érezheti a hatását

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/nYMsw4zKCvYAZ6pQY_UmjgNi8htapMVwcLVH1IQzkbA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E4NTk4MmYxNDU4YTRhMTJhOTVmMmVkY2FmNjg5NGEz.jpg
Ezo

Ősi tudás tárul fel: ezt árulja el rólad az atlantiszi horoszkóp