Minden tizedik nőt érint, de mégis mikor beszélhetünk kóros hajhullásról?

Tusolás után a lefolyóba összegyűlő vagy a fésülködés utáni, maroknyi hajszál mennyisége néha kétségbeesésre adhat okot. Gyakori probléma lehet ez tavasszal, és most az őszi időszakban is. De mi az a hajszálmennyiség, melynek a napi elhullajtása normálisnak mondható, és mikor jön el az a pont, amikor már érdemes orvos segítségét kérni? A probléma gyakoribb, mint hinnénk: minden tizedik nő kóros hajhullásban szenved.

Ősszel és tavasszal több hajszál hullik, de van az a pont, amikor ez már nem természetes © Shutterstock

Ez is érdekelheti

Koronavírus – kiderült, miért vannak a kopaszok nagyobb veszélyben

Megkopaszodott a póthajtól Vajna Timi – fotó

Rá se lehet ismerni: az egykori Batman kopaszodik és pocakot növesztett

Kopaszodik Ashton Kutcher

Természetes hullás is van

Mindenki számára természetes jelenség – különösen ősszel és tavasszal –, hogy a hajkefe sörtéje megtelik a kihulló hajszálakkal a napi szépségápolás során. A szakember azt mondja, elég nehéz a hajszálakat darabszámában mérni, hogy mikortól beszélhetünk kóros hajhullásról. Egyéntől és akár napszaktól is függ a hajvesztés mértéke, napi 100-150 elhullajtott hajszál természetesnek tekinthető.

– Néha borzasztó képeket küldenek a páciensek hajcsomókról, de az is előfordul, hogy maroknyi hajjal érkeznek meg a rendelésre – árulja el Dr. Kriston Renáta esztétikai bőrgyógyász.
Ha a haj tömege minőségben csökken, más lesz a fénye, töredezetté válik, akkor beszélhetünk kóros hajvesztésről. Ez jellege alapján lehet átmeneti vagy végleges, ha a babahajak ott vannak, természetesen érkezik az utánpótlás. Létezik foltos típusú hajhullás, amikor egy kisebb felületen tűnik el a haj, ez lehet gombás fertőzés vagy krónikus góc jele – mondta.

Mikor kell szakember?

Ha a hajhullás a kozmetikumok váltása után sem szűnik, érdemes szakemberhez fordulnunk. Dr. Kriston Renáta hangsúlyozta, a probléma megoldásának első fontos lépése, hogy fényt derítsünk a hajhullás okára.

Hormonális probléma is állhat a háttérben © Shutterstock

Ez is érdekelheti

A nők rémálma vált valóra: nem hiszi el mitől hullott ki csomókban egy nő haja

Valaki megmérgezte a samponját, a szerencsétlen tinédzser összes haja kihullott

Karácsonyi rémálom: arra ébredt, hogy kihullott a haja

mark>

– Első körben kizárjuk az esetleg hormonális eltéréseket, gyulladásokat, gócos folyamatokat. Ebben a szakorvosok lehetnek segítségünkre. Ha az eredményeken van eltérés, akkor nyilvánvalóan a szakorvosok lép közbe, magát a kiváltó betegséget kezeli. A hajhullás vas vagy ásványi anyagok, például cink hiányának tünete is lehet. Ilyenkor a kezelésnél a folsavat is pótolni kell, hiszen a vas felszívódásához folsavra van szükség – folytatta.

Életkortól is függ

A szakember azt is elmondta, ha nincs kézzelfogható oka a hajhullásnak, akkor a probléma gyökere lehet a fiziológiás hajváltás.

– Ebben az esetben a haj számára biztosítani kell a megfelelő hatóanyagokat, infúziós vagy mezoterápiás kezeléssel. 40 éves kor fölött a kötőszövetben sűrű kosarat fonnak a hajhagymák köré a kötőszöveti rostok, nyomás alá kerül a hajhagyma, így az oxigénellátásban hiányt szenved. Ha ezt a kosarat oldjuk, akkor szó szerint fellélegezhet a hajhagyma is – tette hozzá a doktornő.

Napi 100-150 elhullajtott hajszál természetesnek tekinthető © Shutterstock

A nőket sem kíméli

A probléma természetesen hormonális eredetű is lehet, a hölgyeknél az ösztrogénszint csökkenése is okozhat hajhullást.

– Ilyenkor mezoterápiás kezeléssel vagy akár hajszeszeszekkel, oldatokkal lehet rajta segíteni. A hormonális kopaszodás a fejtetőn jól orvosolható lokálisan alkalmazott hormonális kezeléssel. Nyilvánvalóan mérlegelni kell, minek van előnye, kockázata, de egy hormonos hajszesztől nem lesz egész szervezetet érintő felszívódás mellékhatásokkal, ettől nem kell megrémülni – emelte ki az orvos.