Már a 8 éveseket is érintheti: Így ismerheti fel a gyerekkori testképzavar első tüneteit

A világ tinédzsereinek több mint fele nem elégedett a testével, amiért szakértők szerint legfőképpen a közösségi média tehető felelőssé. Az alábbi jeleket felfedezve ön is felismerheti, ha valami nincs rendben gyermeke önértékelésével.
A világ tinédzsereinek több mint fele nem elégedett a testével, amiért szakértők szerint legfőképpen a közösségi média tehető felelőssé. Az alábbi jeleket felfedezve ön is felismerheti, ha valami nincs rendben gyermeke önértékelésével.

Egyre több fiatal elégedetlen a testével, aminek a szakemberek szerint két fő oka van. Az egyik a közösségi média befolyása, de a rossz szülői minta is vezethet önértékelési gondokhoz. Az elégedetlenség pedig sokszor átcsaphat testképzavarba, ami viszont már betegség, amivel egy kiskorú az egészségre káros szokásokat is felvehet.

Ezek hosszú távon komoly betegségek okozói is lehetnek, főleg egy fejlődésben lévő szervezet esetében. Hogy mekkora problémát okoz ez mostanában, azt jól tükrözi a brit Girlguiding női attitűdökre vonatkozó 2018-as felmérése.

Ez is érdekelheti

Testképzavara miatt vágatta le a haját Késely Ajna

Kövérnek hiszi magát Britney Spears

Koholák Alexa: Kétnaponta hánytattam magam, annyira utáltam magam

Eszerint a 11–21 év kö­zötti lá­nyok 62 szá­­zaléka sze­retne fogy­ni, 50 százalékuk próbált már valamiféle fogyókúrát, és 29 százalékuk fontolgatja a plasztikai műtétet.

Egy másik felmérés szerint az egyetemisták 80 százaléka számolt be testi elégedetlenségről.

A testképzavar súlyos betegség előjele is lehet © Shutterstock

A média a felelős?

Azt, hogy mi miatt ugrott meg az utóbbi években a testképzavarral küzdő fiatalok aránya, sokan vizsgálják. Egy ausztrál pszichológiaprofesszor, Marika Tiggemann az evészavarok és a közösségi média összefüggéseit vizsgálta. Arra jutott, hogy a 8–9, illetve 13–15 éves lányok esetében az interneten töltött idő növeli a soványságra törekvési hajlamot. Hasonlóan látja a helyzetet Ma­gyarországon Ba­csa Hédi, a Lélekfogadó alapítója is.

– Ha nem elég erős az énképünk, könnyen befolyásolhatóak vagyunk a közösségi média által. A torz képhez és az aktuális divathoz való igazodás minden korosztályt érint, de talán a fiatalok körében hordozza magában a legnagyobb ve­szélyt, hi­szen ők még sokkal nehezebben ítélik meg, hogy mi a helyes és mi nem az – mondta a szakember, aki ugyanakkor nem csak a Facebookot és az Instagramot okolja az egyre több testképzavaros fiatalért.

A falás is lehet árulkodó jel © Shutterstock

Árulkodó jelek

A testkép testünk összetett belső leképződése, amely személyes és társas tapasztalatok során fejlődik ki. A testképzavarban szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt. Kényszeresen ragaszkodnak szabályaikhoz, beteges lelkifurdalás, önvád, ön­utálat jellemző rájuk a maguk által támasztott szabályok esetleges megszegése esetén.

Egy felmérés szerint már a 11 éves lányok közül is sokan fogyni szeretnének © Shutterstock

– A testképzavar jele lehet, ha valaki sosem érzi jól magát a bőrében; akkor sem, ha 10 kilóval soványabb vagy 10 kilóval kövérebb. Jellemző tünet a mentális és a fizikális önbántalmazás, például a túlzott sport, a túlevés vagy a bántó gondolatok. A gyerekek mindaddig elfogadják magukat olyannak, amilyenek, amíg a környezetük nem érezteti velük, hogy valamiben kü­lönböznek a többiektől, vagy mások, mint az el­várt. Ha ez megtörténik, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a saját test torzult észlelése vagy a negatív testkép – mondta Bacsa Hédi, a Lélekfogadó alapítója.

Szülőként segíthet

Az egészen kicsik sem ússzák meg a testképzavart © Shutterstock

Egyes szülők észre sem veszik, de rávetítik a gyermekeikre saját önértékelési problémájukat: rajtuk keresztül próbálják helyrehozni a hibájukat. Ha szülőként ezt felismeri és megpróbál rajta változtatni, az már fél siker. Ezen­felül a testképzavarral össze­függő betegségek egyaránt hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére, ezért aki ennek jeleit észreveszi gyerkőcén, feltétlenül vigye szakemberhez.