Test és lélek

Itt van a tíz legnagyobb fogyókúrás baki

Bors

Létrehozva: 2016.03.19.

Azt hisszük, hogyha egészségesen táplálkozunk, például a fehér liszt helyett teljes kiőrlésűre váltunk, cukor helyett mézet használunk, akkor majd nem hízunk el. Nagy tévedés!

A spájzunk úgy néz ki, mint egy biobolt. Mindenből a legegészségesebbet választjuk bevásárláskor. Gyümölcsöt zöldséggel eszünk, napi három liter vizet iszunk, ám a kilók mégsem akarnak leolvadni rólunk. Sasvári-Szekeres Anita dietetikusnak felsoroltuk azokat a mondatokat, amiket a legtöbb fogyókúrázótól hallani szoktunk, és kiderült, bizony csak félig igazak. Így könnyen lehet ez az oka, hogy nem fogyunk.

1. Ha semmit sem eszem, gyorsabban fogyok

Nem igaz, hiszen a koplalástól lelassul az anyagcserénk. A folyamat elején valószínűleg fogyást tapasztalunk, ami először a folyadékveszteség miatt alakul ki. Hosszú távon a szervezet raktározni kezd, és ha elkezdünk ismét normál adagokat enni, előfordulhat, hogy hízást tapasztalunk. Naponta többször keveset együnk és a várt eredmény nem marad el!

2. A délelőtti evés nem hizlal

Tény, hogy gyakran azt hallhatjuk, hogy este semmiképp se célszerű nagy adagokat enni, mert akkor már kevesebbet mozgunk. Emellett a reggeli hatalmas adagok elfogyasztása sem célszerű, hiszen a napi összkalória-bevitel is számít, nem mellesleg a nagy adag ételek elfogyasztása után fáradtabbnak is érezhetjük magunkat. Lehetőleg naponta ötször étkezzünk, és az adagokat arányosan osszuk el.

3. A teljes kiőrlésű kenyér nem hizlal

A fogyókúrákba nagyon jól beilleszthetők a teljes kiőrlésű pékáruk, viszont csak mértékkel. A fehér és teljes kiőrlésű kenyerek kalóriaértéke csaknem azonos, de a szervezetre teljesen más hatást gyakorolnak. A teljes kiőrlésűek olyan rostokat tartalmaznak, amelyek teltségérzetet okoznak, így elég kevesebbet enni belőlük, hogy jóllakottnak érezzük magunkat, emellett a bélrendszerre is nagyon jó hatással vannak, nem beszélve a koleszterin- és vércukorszint- csökkentő tulajdonságukról.

4. A méz nem hizlal úgy, mint a cukor

A méz kiváló természetes édesítőszer. Ennek ellenére sajnos jelentős a cukortartalma. A kristálycukornál kicsivel alacsonyabb a glikémiás indexe, így alkalmanként egy kiskanálnyi még beleférhet a diétánkba, de inkább a kalóriamentes édesítőszereket részesítsük előnyben, mint például a steviát vagy az eritritolt!

5. A tejtermékek is fogyókúrásak

A zsírszegény és cukormentes (esetleg minimális hozzáadott cukrot tartalmazó) tejtermékek tökéletesen beleillenek a fogyókúrába. Viszont a legtöbb tejtermék nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz.
Tejből lehetőleg válasszuk a 1,5 százalék zsírtartalmút és naponta 2-3 decinél ne fogyasszunk belőle többet! Joghurtokból a 0 százalékos feliratot keressük (de ez is megtévesztő, hogy a cukor- vagy a zsírtartalomra vonatkozik-e, ezért ellenőrizzük a címkét)! Habaráshoz pedig tejföl helyett kefirt vagy natúr joghurtot használjuk!

6. Ha egész nap zöldséget, gyümölcsöt eszem, nem hízom

Hosszú távon nem tartható ez az életmód, hiszen egyes tápanyagokból szegényes lesz az étrendünk. A hirtelen minimálisra csökkentett kalóriabeviteltől lelassulhat az anyagcserénk, emellett ha egész nap tart az éhségérzet, a fejünk is könnyen megfájdulhat. 

Naponta ötször is fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, de emellett a húsokban, a tojásban, a tejtermékekben, a teljes kiőrlésű pékárukban, és az olajos magvakban található tápanyagokra is szüksége van a szervezetünknek!

7. Ha evés előtt és közben sokat iszom, nem leszek éhes

Bizonyos ideig eltelít a folyadék, ám hamar kiürül a szervezetből és utána még éhesebbnek érezhetjük magunkat. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása elengedhetetlen része a fogyókúrának. Például a rostdús étkezés is csak akkor hatásos, ha elegendő tiszta vizet iszunk mellé, hiszen így tudnak a rostok megduzzadni és kifejteni jótékony hatásukat.

8. Ha befejeztem a diétát, ugyanannyit ehetek, mint előtte?

Természetesen nem, mivel a kívánt súlyt nemcsak pár hétig szeretnénk megtartani, hanem hosszú távon. Ez csak úgy valósulhat meg, ha a továbbiakban is tudatosan táplálkozunk. Ez nem azt jelenti, hogy néha-néha nem ehetünk meg egy szelet csokit vagy pizzát, viszont tartsunk mindenből mértéket!

9. Sport nélkül is le lehet fogyni

A fogyókúra és a sport egymás kiegészítői. Sporttal gyorsabban és tartósabb eredményeket lehet elérni. Sőt még fittebbnek, feszesebbnek érezhetjük magunkat. Akinek jelentős súlyfeleslege van, nem kell rögtön órákig konditeremben edzenie, először elég, ha esténként legalább fél órát gyorsabb tempóban sétál vagy kocog. Később fokozatosan emelhető az intenzitás, és a mozgástípusok is változatosabbá tehetők.

10. A zsírleszívással lehet fogyni

A meglehetősen fájdalmas beavatkozás után a mérleg valószínűleg kevesebbet mutat majd, de ha nem változtatunk az életmódunkon, akkor rövid időn belül visszajön minden többletsúlyunk. Így felesleges volt a beavatkozással megterhelni a szervezetünket és a pénztárcánkat. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139038_auto_resized.jpg
origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713483612
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142137_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142089_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713483612
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142105_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Egyáltalán nem a vízkő a mosógép legnagyobb ellensége, hanem ez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713483612
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713483612
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142140_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy