Test és lélek

Végre kiderült a titok, így nem durran ki sütésnél a hurka és a kolbász

Bors

Létrehozva: 2021.10.16.

A disznótoros finomságok laktatók, kiváló ebéd vagy vacsora készülhet belőlük, és egyszerűen elkészíthetőek. Sokszor azonban minden elővigyázatosság ellenére kipukkad a hurka, kolbász. Pedig pofonegyszerű a megoldás, nagyanyáink is így sütötték.

A hihetetlen népszerűségnek örvendő sült kolbásznak, sült hurkának csak kevesen tudnak ellenállni. A nap bármely szakában jóízűen megesszük, akár hentesnél kenyérrel, mustárral, de a jól elkészített disznótoros a szépen terített vasárnapi asztalon is megállja a helyét! Azonban nagyon sokszor fordul elő, hogy az ízléses tálalásnak lőttek, mert a legnagyobb körültekintés és gondosság ellenére is szétdurran a kolbász vagy a hurka – és ebből a szempontból teljesen mindegy, serpenyőben vagy tepsiben sütjük-e. Ezekkel a jól bevált trükkökkel azonban elkerülhető a katasztrófa.

A hurka- és kolbászsütés titkai

Külön kell sütni őket

A régi asszonyok titka a sütés módjában rejlett: nem tették egymás mellé a hurkát és a kolbászt, és nagyon óvatosan bántak a hőfokkal. Legfeljebb 160 Celsius fokra tekerjük fel a sütőt, így garantáltan ínycsiklandó látványt nyújt a tányéron a disznótoros.

A hurkát tilos, a kolbászt kötelező megszurkálni

Az alacsony hőfoknak köszönhetően egyben marad a hurka sütés közben, ám ha megszurkáljuk, akkor pont a szúrások helyén fog szétrepedni a bél. Nem ugyanez a helyzet a kolbásszal: azt viszont érdemes egy picit megszúrni. Nem a repedés, hanem az ízvilág miatt: sokkal szaftosabb, zamatosabb lesz, ha a paprikás zsír ki tud csorogni a lyukakon.

Kolbász sütése

Tegyük lábasba vagy tepsibe, és tegyünk alá egy evőkanál disznózsírt. Közép-meleg sütőben, lassan süssük meg.

Hurka sütése

A véres és májas hurkát lábasba vagy tepsibe tegyük, és nem túl forró sütőben kezdjük el sütni. Tűzhelyen, serpenyőben mindig fedő alatt süssük! Tegyünk alá kevés zsiradékot, majd tíz perc sülés után vegyük le a fedőt, és pirítsuk készre.

Így nem lesz zsíros

Süthetjük a sütő grillrácsán is a hurkát és a kolbászt, ha nem szeretnénk, hogy tocsogjon a zsírban. A másik módszer, hogy alufóliába csomagoljuk őket egyesével, úgy tesszük be a sütőbe, hiszen így zsír nélkül is szaftos marad.

A tökéletes sütés lépései

1. Áztassuk hideg vízbe a hurkát-kolbászt 5 percre!

2. Tegyünk alá kevés olajat és vizet!

3. Mindig hideg sütőben kezdjük sütni!

4. Kis lángon süssük fél órán át, majd két fakanál segítségével óvatosan fordítsuk meg, és süssük további tíz percig!

5. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!

Kenyér és mustár dukál hozzá

A klasszikus tálalás a ropogós héjú fehér kenyér és a mustár, de végtelen a lehetőségek tárháza. Van, aki uborkával, savanyú káposztával eszi, mások kenyér helyett ropogós sült krumplira szavaznak. Hagyományosan a disznótorost sós főtt krumplival szokás tálalni.

Tipp

A kifogástalan sült kolbász és sült hurka titka a hideg víz! Sütés előtt áztassuk hideg vízbe pár percre, így garantáltan megőrzi eredeti formáját! 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141533_auto_resized.jpg
origo.hu

Bayer Magyar Péternek: Kussolj és ne hazudozz!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27198_resized.jpg?avcount=1713506419
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143031_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Levadászlak titeket! – baloldali aktivista fenyegette meg a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142129_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135658_auto_resized.png
hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713506419
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713506419
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713506419
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy