Test és lélek

Fertőzést is bekaphatunk a külföldi ínyencségekkel

Bors

Létrehozva: 2015.08.31.

Hiába csak a szemünk kívánja, gyakran olyan dolgokat is megeszünk egy egzotikus országban, amit egyébként sosem. A szakemberek szerint ezek komoly fertőzéseket okozhatnak, így az egyetlen megoldás a megelőzés, a védőoltások beadatása és a tudatos fogyasztás lehet.

Sokan esnek abba a hibába, hogy egy egzotikus országban végigkóstolják az idehaza ritkaságszámba menő vagy elérhetetlen ételeket. Márpedig tudomásul kell vennünk, hogy a szerveztünk és az ott élők szervezete teljesen másként edződött az évek során, és az elsőre nagyon is gusztusosnak tűnő ételektől megbetegedhetünk. De mi az, amire feltétlenül oda kell figyelnünk?

A kulcsszó: megelőzés

– Az első és legfontosabb dolog, akárhová is utazzon az ember, a megelőzés. Ma már minden országról tudható, hogy az oda érkező turistákra milyen veszélyek leselkednek, és azok ellen milyen oltással lehet védekezni – mondta dr. Rózsa Mária infektológus főorvos. – A hasmenésről, gyomorpanaszokról a legtöbben már hallottak, ennél azonban sokkal veszélyesebb a Hepatitis A vírus, amit ugyanúgy elkaphatunk az elfogyasztott ételekkel és italokkal. Mivel a Föld népességének kétharmada fertőzött területen él, ezért indulás előtt néhány héttel nem árt beadatni az ellene készült oltást, ami védelmet nyújt a kórokozóval szemben 

– Ha gyerekkel utazunk, az ételei, italai készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindig felforralt vízzel dolgozzunk! Bár a nyers zöldségből készült saláták rendkívül hívogatóak tudnak lenni, abból se mi, se a gyerek ne fogyasszon! Ha úgy érezzük, nem bírjuk ki, hogy ne kóstoljuk meg az egzotikus gyümölcsöket, akkor fogyasztás előtt mindenképpen hámozzuk meg azokat! – tanácsolja a szakember.

Mindent csak mértékkel

Külföldön hajlamosak vagyunk olyan dolgokat is megenni, amiket korábban nem. Az étrendünkből alapvetően hiányzó ételek nem csak a trópusi, egzotikus országokban jelentenek veszélyforrást, egy franciaországi luxusétterem is ugyanúgy gondot okozhat. Utóbbinál viszont elsősorban nem a minőség vagy a higiéniás szabályok be nem tartása vezethet rosszulléthez, hanem a saját szervezetünk.

– A fertőző betegségek mellett a másik nagyon fontos, észben tartandó dolog, hogy a kagylók, csigák fogyasztása nem igazán a magyar étrendnek megfelelő. Ezek is ugyanolyan veszélyesek lehetnek, ezek közül ugyanis sokat nyersen kell fogyasztani, ami a hazai gyomrot igencsak le tudja terhelni. Ilyen esetben ajánlott először apró adagot kérni, hogy kipróbáljuk, egyáltalán ízlik-e az elénk tett étel, illetve az is kiderül, hogy allergiásak vagyunk-e rá. Ha gyorsan, sokat fogyasztunk ilyesmit, komoly tünetek jelentkezhetnek – hangsúlyozza a szakember. A főorvos ugyanakkor mindenkit megnyugtat: akkor sem kell pánikba esnünk, ha az út során megbetegszünk.

– A legtöbb országban működik magyar nagykövetség, így ha nagyon súlyos egészségügyi problémáról van szó, ott tudunk segítséget kérni. Felkészületlenül sehová se utazzunk, az alapvető problémák – hányás, hasmenés – kezelésére mindenképpen vigyünk magunkkal gyógyszert! Ha tudatosan készülünk, nem érhet bennünket negatív meglepetés – mondja dr. Rózsa Mária.

Az ivással is óvatosan

A külföldi utazás során nem csak az ételek, a folyadékok fogyasztásával is észen kell lennünk, azok ugyanis szintén potenciális fertőzésforrások lehetnek. Sőt, egy fokkal még veszélyesebbek is, hiszen a megbetegedést nem csak az elfogyasztott víz, hanem az abból készült italok is okozhatják.

Mi legyen a táskában?

Az infektológus szakember azt javasolja: mindenképpen legyen nálunk a hasmenést gátló szer, valamint olyan is, ami a bél nyálkahártyáját védi az irritációtól. Emellett olyan orvosságot is érdemes magunkhoz vennünk, ami segít a rehidratációban, vagyis nem hagyja, hogy a szervezetünk kiszáradjon. Ha viszont minden kötél szakad, és nem enyhülnek a tünetek, feltétlenül keressünk fel egy orvost!

A szakember azt javasolja, hogy ha külföldön vagyunk, soha ne igyunk csapvizet, sőt, még fogmosásra is palackozottat használjunk! Az italok, facsart gyümölcslevek pedig akármennyire is csábítóak, próbáljunk meg ellenállni nekik, mert nem csak a fertőző májgyulladást kaphatjuk el tőlük, hanem más betegség kórokozóját is.

– A jégkockával is óvatosan kell bánnunk, mert ha csapvízből készítik, szintén fertőző lehet. Ha csak tehetjük, kerüljük, de ha mindenképpen szeretnénk, akkor csak és kizárólag felforralt vizet fagyasszunk le! – hangsúlyozza a főorvos.

– A fagylaltot sem árt mértékkel enni, ugyanis az elkészítéséhez alapanyagként szintén vizet használnak. Minden utazásra készülő páciensemnek azt javasolom, külföldön lehetőség szerint kerülje. Ha valaki nagyon nem bírja nélküle, akkor semmiképp se utcai árustól vegye meg, inkább keressen fel egy cukrászdát. Bár az is hordoz magában némi veszélyt, bizonyos higiéniás szabályokat kötelező betartaniuk, így a megbetegedésre is kisebb az esély – mondja dr. Rózsa Mária.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088810_auto_resized.png
origo.hu

Tragikus hír érkezett a kávéról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711711514
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085773_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091339_auto_resized.jpg
ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091194_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711711514
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091959_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711711514
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/JmHfTibHr1n8GMOthOqKbLlYRwMklrpXPyMmnp3NQaQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZjk5NmE0ZWQ2YzRmMGViYjQwMmM3N2Y3ZTllMmIz.jpg
Ezo

Hétfőn érkezik a telihold, ez a négy csillagjegy már ma érezheti a hatását

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/nYMsw4zKCvYAZ6pQY_UmjgNi8htapMVwcLVH1IQzkbA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E4NTk4MmYxNDU4YTRhMTJhOTVmMmVkY2FmNjg5NGEz.jpg
Ezo

Ősi tudás tárul fel: ezt árulja el rólad az atlantiszi horoszkóp