Ezzel a különleges módszerrel javíthat a gyerek tartási- és járási problémáin: csak pár kavicsra van szükség

Ezzel a különleges módszerrel javíthat a gyerek tartási- és járási problémáin: csak pár kavicsra van szükség
A rossz testtartásból fakadó ízületi és bokafájdalmak, a gyerekkori boltozatsüllyedés is megelőzhető egy érdekes módszerrel, ami akár otthon, a szobában is végezhető.
A rossz testtartásból fakadó ízületi és bokafájdalmak, a gyerekkori boltozatsüllyedés is megelőzhető egy érdekes módszerrel, ami akár otthon, a szobában is végezhető.

Sok ember nem veszi észre, ha kicsit kacskák a lábai, nem jár szépen. Pedig a test asszimetrikus tartásából sok ízületi, izom- és egyéb fájdalom levezethető. Sőt, ha sokáig fennáll a helytelen testtartás, az maradandó deformálódáshoz vezethet, ami az idő előrehaladtával már olyan kopásokat eredményezhet, amiket csak műtéttel lehet helyrehozni, rosszabb esetben a szike csak enyhíti a fájdalmat.

Erzsébet folyami kavicsot használ töltőanyagként © Ruzicska Erzsébet

– Én is észrevettem magamon, hogy asszimetrikusan járok. Több szakorvosnál is jártam, de azt mondták, nincs semmi bajom, fiatal vagyok még – kezdte saját történetét a Borsnak Ruzicska Erzsébet, a KőPakk kézműves beltéri mezítlábas ösvények megálmodója.

– Aztán már a sokadik specialista azt mondta, valóban nincs most még bajom, de később lesz, ha nem kezdek el speciális tornagyakorlatokat végezni rendszeresen. Majd a kislányomnál, Izinél is észrevettem, hogy ő sem lép szépen. Ez tavaly decemberben volt, kint zimankó volt, ki kellett találnom valamit, hogyan helyettesítsem a mezítlábas ösvényt. Ekkor született meg az első KőPakk párna – avatott be minket a kezdetekbe Erzsébet, aki azt is elmondta, hogyan készülnek és mire is jók az egyébként esztétikus otthoni kiegészítők. A csabdi házukban akkor készülnek el a darabok, ha a gyerekek alszanak.

Javítja a tartáshibát

Gondoljunk csak bele, az emberek az ősidőkben még mezítláb jártak. Persze a lábbelik sem vé­letlen születtek, védelmezik a lá­­bunk a te­rep és az időjárás vi­szontag­sá­gaitól, de olykor jobb lenne, ha visszatérnénk kicsit a természethez.

A járószőnyeg bármilyen életkorban használható © Ruzicska Erzsébet

Az egyenetlen talajnak számos jótékony hatása van a testünkre. Javítja az egyensúlyérzéket, erősíti a talpizmokat, ami az egész vázizomra jótékony hatással van – magyarázta Erzsébet, aki azt is bevallotta, hogy először ő is az interneten keresett utána, mivel is javíthatna boltozatsüllyedésén, lánya lábtar­tási problémáin. Orvosok, szakértők írásait vette górcső alá, akik mind jótékonynak ítélték a mezítlábas ösvényt terápiaként.

Főként az olyan testi defektusok ellen, mint például a lúdtalp, boltozatsüllyedés, amit gyerekek esetében akár teljesen képes helyrehozni rendszeres használattal. Ugyanez a mezítlábas terápia alkalmas a de­rékfáradtság csökkentésére, visszerek kellemetlen tüneteit pedig enyhíti.

A kavicsos párna erősíti a talpizmokat © Ruzicska Erzsébet

Ez is érdekelheti

A szék magasságán is múlik a hátfájás

Lábkeresztezéssel előzze meg a hátfájást!

Emésztési problémákat okozhat a melltartó

mark>

Pezseg a szellem

Egy fárasztó nap után meggyötört és kimerült testünk masszázsért kiált. Ezt azonban nem kaphatjuk meg bármikor, sokan pedig nem is szeretik az idegen kezek érintését. Ugyanakkor, ha nap végén, vagy mikor megcsömörlünk, valahogyan felpezsdítjük a vérkeringésünk, újult erőre kaphatunk.

– A talpon rengeteg reflexpont található, amiket ha megfelelően ingerlünk, felfrissül a testünk. Egyik ismerősöm, aki kipróbálta a gyermekének szánt kavicspárnát, azt mondta, hogy a használata közben a gondolatai megnyugszanak, így már ő is rendszeresen lépked rajta – mesélte büszkén az alkotó.

Kézzel válogatva

A mezítlábas séta persze a természetben a legjobb, de otthon sem kell lemondani róla © Bors

A beltéri mezítlábas ösvény töltőanyagaként Erzsébet folyami kavicsot használ. Ezek szép kerek kövek, nincs élük, ami megsértené a lábat – erre különösen figyel.

Egy közeli tüzéptelepre járok, és hosszasan válogatok a folyami kavicsok között – vallotta be nevetve Erzsébet.

– Minden egyes darabot megfogok, ezáltal úgy érzem, kötődök minden egyes termékhez, ezért is örülök nagyon, ha visszajelzést kapok róluk bárkitől – zárta a tudatos édesanya.

TIPP: Ha szeretné megtudni, van-e bármi probléma a járásával, vegye elő gyakran a hordott cipőit és nézze meg a talpukat! Ha egyenletesen kopottak, minden rendben, ha viszont a belső, vagy éppen a külső éle, vagy a sarka viseltesebb a talp többi részénél, akkor bizony gondok vannak a járásával, amit érdemes minél előbb orvosolni, hogy ne legyenek ortopédiai gondjai később.