Ez történik a testével egy doboz kólától – és még annál is rosszabb!

Akár szomjas, akár fáradt, akár mindkettő, rögtön egy kóláért nyúl? Finomnak finom, de nem biztos, hogy túl jó ötlet.

Akár szomjas, akár fáradt, akár mindkettő, rögtön egy kóláért nyúl? Finomnak finom, de nem biztos, hogy túl jó ötlet.

Azt mindenki tudja, hogy a kólában sok a cukor – és így a kalória. És azt is tudjuk, hogy a túl sok cukor nem tesz jót az alakunknak és a fogainknak. A kóla azonban ennek ellenére töretlen népszerűségnek örvend, és nem csak azért, mert koffein van benne.

A Wake Up World ugyanakkor – elgondolkodtatásul – készített egy kis összeállítást arról, mi történik a testünkben, ha egyetlen 0,33-as dobozzal megiszunk az üdítőből. Eddig több mint 10 millióan nézték meg.

© Wikipedia / pic_p_ter

10 perc múlva

Tíz teáskanálnyi cukor landol a szervezetben. Hogy ilyen cukor-túladagolás esetén nem hányja el az ember magát azonnal, annak az az oka, hogy a kólában lévő foszforsav csökkenti az édes ízt.

20 perc múlva

A vércukorszint fénysebességgel száguld felfelé, mire hatalmas mennyiségű inzulint termel a szervezetünk. A máj erre reagálva elkezdi a cukrot zsírrá alakítani.

40 perc múlva

A kólában lévő koffeint teljes egészében felveszi a testünk, a pupilláink kitágulnak, a vérnyomás megnő, a máj több cukrot tol a vérkeringésbe. Az agyunkban lévő adenozin-receptorok blokkolva vannak, ami megakadályozza az elálmosodást.

45 perc múlva

A testünk fokozza a dopamintermelést, és ezáltal stimulálja az agy jutalomközpontját, hasonlóképpen, mint az ópiátok.

60 perc múlva

A kólában megtalálható foszforsav kalciumot, magnéziumot, cinket köt meg a gyomorban, ami tovább serkenti az anyagcserét. A nagy mennyiségű cukor és édesítőszer fokozza a fontos kalcium kiválasztódását a vizeletbe. A koffein vízhajtó tulajdonságai ekkor már maximálisan kifejtik hatásukat, ennek köszönhetően a kalcium mellett a magnézium és a cink is a vizeletbe kerül, és távozik a szervezetből, holott a fogaknak nagy szüksége lenne rájuk. A pisivel távozik a szervezetből nátrium, elektrolitok és persze víz is. A vércukorszint villámgyorsan visszaesik, fáradtnak érzi magát az ember – és ismét meginna egy kólát vagy más cukros üdítőt…

What Happens to Your Body When You Drink a Can of Coke

This is what happens to your body when you drink a can of coke. #coke #coca-cola

Közzétette: Wake Up World – 2016. augusztus 6.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors