Barna sörös hagymalevessel indul a tökéletes hétvégi menü – recept

Barna sörös hagymalevessel indul a tökéletes hétvégi menü – recept
Augusztus huszadika felé közeledve mindenkin erőt vesz egy kicsit az ősz hangulata, az időjárás is megengedi, hogy beizzítsuk a sütőt – a felkészülést segíthetjük egy tartalmas ebéddel is, és természetesen kenyérsütéssel!
Augusztus huszadika felé közeledve mindenkin erőt vesz egy kicsit az ősz hangulata, az időjárás is megengedi, hogy beizzítsuk a sütőt – a felkészülést segíthetjük egy tartalmas ebéddel is, és természetesen kenyérsütéssel!

Francia hagymaleves barna sörrel

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (4 adag): 8 nagy fej vöröshagyma * 10 dkg ementáli sajt * 1 kis bagett * 7 dkg vaj * 8 dl barna sör * ½ l marha alaplé * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1+1 tk friss kakukkfű

© UNSPLASH

Elkészítés: A hagymákat megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a hagymát, kevergetve megpirítjuk. Felengedjük a barna sörrel, felforraljuk, és kis lángon bugyogtatva főzzük, míg besűrűsödik. Beletesszük a sót, a borsot és 1 kanál kakukkfüvet, hozzáöntjük a marhahúslevest, és addig főzzük, míg a leves is bugyogni kezd. Közben szeleteljük fel a bagettet, szórjuk rá a maradék 1 kanál kakukkfűvel összekevert reszelt sajtot, és forró sütőben pirítsuk, míg a sajt megolvad. A levessel tálaljuk.

Bolognai spagetti sütőben befejezve

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg spagettitészta * 50 dkg darált marhahús * 34 dkg paradicsomszósz * 1 fej hagyma, apróra vágva * 3 gerezd zúzott fokhagyma * 3 szár zeller, apróra vágva * 5 ek olaj só * frissen őrölt fekete bors * 1 ek aprított bazsalikomlevél + néhány egész a tálaláshoz * 1 dl vörösbor * 4 közepes paradicsom * 15 dkg félkemény sajt

© Shutterstock

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát is. Belekeverjük a zellert, és együtt pirítjuk 4–5 percig, majd ráöntjük a bort – elkeverjük, és hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, kevergetve átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomkonzervet és a friss bazsalikomot. A tésztát félig megfőzzük, és egy tűzálló tálba szedjük. Hozzákeverjük a mártást, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és paradicsomszeletekkel díszítjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.

Ez is érdekelheti

Ha esik, ha süt: mozzarellás töltött csirkétől lesz teljes a nyár

Alufóliában süti a húsokat? Hatalmas hibát követ el! Eláruljuk, miért

Nyári konyha – Nem szabad hagyni, hogy magától hűljön ki a leves

Vaníliás tortácska Szép Heléna körtével

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (4 adag): 50 dkg leveles tészta (2 csomag) * 1 tojás

A vaníliakrémhez: ½ l tejszín * 2 tojássárgája * 5 dkg cukor * 1 ek kukoricaliszt * 1 vaníliarúd kikapart magjai * 1 kk vaníliaeszencia * 1 ek vaj

A körtéhez: 3 körte * ½ l vörösbor * 1 csillagánizs * 1 fahéjrúd * 1 darab szerecsendió-virág * 5 dkg cukor * 1 félbevágott vaníliarúd

© Shutterstock

Elkészítés: A félbevágott körtéket puhára pároljuk a fűszerekkel és cukorral ízesített vörösborban. A tojássárgáját 1 dl tejszínnel, a cukorral és a kukoricaliszttel simára keverjük. A maradék tejszínt felforraljuk, és hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját. Folytonosan keverve felfőzzük, de forralni nem szabad, mert a tojás összecsomósodik. A tűzről levéve hozzákeverjük a vaníliaeszenciát, a vajat, végül a vaníliarúd kikapart magjait. A tésztalapokat kiterítjük. Az egyiket 3 egyenlő téglalapra vágjuk, a másikból levágunk egy ugyanekkora darabot, a többit pedig 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. A téglalapok szélét átkenjük tojásfehérjével, és a levágott csíkokból keretet ragasztunk rá – így egy magasabb pereme lesz sütés után. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a levelestészta-alapokat. Ha elkészült, a tésztába betöltjük a vaníliakrémet, a tetejére pedig borban főtt körteszeleteket teszünk.

Tipp: A maradék körtét leturmixolhatjuk, és szószként kínáljuk a süteményhez. Kínálhatunk hozzá vaníliafagylaltot is!