Test és lélek

8 hétköznapi szokás, ami garantáltan megöregít

Bors

Létrehozva: 2014.03.15.

Azt hiszi, ha elég gyümölcsöt és zöldséget iszik, olykor edzeni is szokott, és nem égeti szénné magát a napon, akkor már mindent megtett azért, hogy ne öregedjen meg idő előtt? Rossz hírünk van: szinte biztosan van olyan mindennapi rossz szokása, ami az egészséges életmód jótékony hatását könnyedén lerontja.

A Health magazin hét szakértőt kérdezett meg, akik elárulták, mi a nyolc legkárosabb hétköznapi szokásunk. Ezek miatt nem vagyunk olyan fiatalosak, mint amilyenek lehetnénk, ha a napról napra elkövetett, megrögzött hibáinkra jobban odafigyelnénk. 

1. Kiiktatjuk az étrendünkből a zsírokat

Az alakjukra vigyázók állandó téveszméje, hogy a zsír a legnagyobb ellenségük. Holott nem minden zsír káros, épp ellenkezőleg: az omega-3 zsírsavakban gazdag olajok például elengedhetetelenek a szervezet fiatalon tartásához. A zsíros halak (például a lazac vagy makréla) és bizonyos diófélék (pl. dió, lenmag) rendkívül jót tesznek a bőrnek, megelőzik a ráncosodást, arról nem is beszélve, milyen jótékony hatással vannak a szívre.

2. Csak a strandon használunk naptejet

Az ma már közhely, hogy a túlzott napsugárzás nagyon káros. Ám arra nem gondolunk, hogy mennyit tartózkodunk napon a hétköznapokon, amikor eszünkbe sem jut védekezni az UV-sugárzás ellen. Munkába menet, vezetés közben, amíg a kiskertben kapálgatunk - mind olyan alkalom, amikor ugyanúgy károsodik a bőrünk.

„A korai öregedés szinte minden jele az arcon jelenik meg először, és ez legnagyobb részt az ultraibolya-sugárzásnak köszönhető, amelynek az arcunk folyamatosan, még felhős időben is ki van téve” - mondja Dr. Sarah L Taylor bőrgyógyászprofesszor. Véleménye szerint 30-50-es faktorszámú fényvédelmet érdemes használni a hétköznapokon is.

3. Túl sok mindent csinálunk egyszerre

Folyamatosan egyensúlyozunk a különböző teendők között, listákat írunk, és megpróbáljuk a legtöbb dolgot minél gyorsabban, lehetőleg egyszerre elintézni. Ennél jobb recept nincs is a folyamatos stresszhez, ami viszont az egyik legbiztosabb öregítő tényező. „Ha az ember folyton egyszerre akar mindent kézben tartani, a vége az lesz, hogy semmit sem sikerül rendesen elintéznie, és folyton idegeskedik" - állítja a szakember. A krónikus stressz szabadgyököket szabadít fel, amik károsítják a sejteket. A megoldás: mindig egyszerre csak egy feladatra koncentráljuk, és addig ne foglalkozzunk a többivel.

4. Ritkán mondunk le a desszertről

Az édességeket mindenki szereti, pedig ha mégsem esszük meg azt az ebéd utáni sütit vagy csokit, nemcsak a pluszkilókat tarthatjuk távol. A cukor ugyanis a fiatalság egyik legnagyobb ellensége. A cukormolekulák minden egyes sejtünkben hozzákapcsolódnka a fehérjékhez, így a túlzott cukorfogyasztás éveket adhat hozzá a tényleges korunkhoz: a bőrünk elveszíti ragyogását és rugalmasságát, a ráncok pedig szaporodnak és mélyülnek.

5. imádunk a tévé előtt lustálkodni

Egy brit felmérés szerint minden egyes tévézéssel töltött óra 22 perccel rövidíti meg egy felnőtt életét. Nos, a maratoni sorozatok korában ez biztosan nem jó hír. Azok az emberek, akik napi hat órát ülnek a televízió előtt - ami sajnos elég átlagos -, öt évvel kevesebbet élnek, mint azok, akik nem. Ha ugyanis több mint harminc percig ülünk egyhuzamban, a szervezetünk elkezd cukrot raktározni a sejtekben. Ez nemcsak az öregedéshez, de az elhízáshoz is tuti recept. Figyeljünk tehát arra, hogy legalább félóránként álljunk fel és mozgassuk át a tagjainkat.

6. Napunk nagy részét ülve töltjük

Egyre többen töltik idejük nagy részét íróasztalnál, egy számítógép előtt görnyedve. Márpedig aki ülő munkát végez, nagyobb eséllyel lesz rákos, szenved majd érrendszeri betegségekben vagy lesz túlsúlyos. Azonban rendszeres mozgással ellensúlyozhatók a káros hatások. Egy tanulmány azt mutatta, hogy akik akár csak heti 150 percet töltenek edzéssel, 13 évvel növelik életkilátásaikat.

7. Túl sok sminket használunk

Aki túl sok festéket ken magára, szintén azt kockáztatja, hogy előbb-utóbb öregebbnek fog tűnni a koránál. Hosszú távon a túlzásba vitt sminkelés ugyanis károsítja a bőrt. Az olajos alapú szerek eltömítik a pórusokat, az alkoholosak pedig szárítják a bőrt és ráncosítanak. Az időjárástól is függ, mi milyen hatással van ránk. Érdemes bőrgyógyász véleményét kikérni, melyek a bőrtípusunknak legmegfelelőbb sminkszerek.

8. Rosszul tartjuk magunkat

A rossz tartás - különösen, ha órákat görnyedezünk a számítógép előtt - károsítja a gerincet, és idővel hajlott hátúvá tehet. Az állandó ülés és görnyedt tartás extra terhelést jelent a másra tervezett, normális esetben S alakú gerincoszlopnak, ami nagyon igénybe veszi az izmokat, a csigolyákat és a porckorongot. Ez hosszú távon különböző deformációkhoz vezethet. Úgyhogy mindig ügyeljünk a tartásunkra és minél gyakrabban húzzuk ki magunkat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714047015
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161749_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt mondta az orvos, hogy keressek rá a panaszaimra a Google-ben” – sírva küldtek haza a kórházból egy fiatal nőt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159467_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161333_auto_resized.jpg
life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159500_auto_resized.png
hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714047015
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161375_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Vágtázó lovak törtek-zúztak félelmükben London belvárosában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161280_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem mutathatom, hogy romokban vagyok” – Férje szörnyű balesete után rákot diagnosztizáltak a 7 gyermekes családanyánál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött